Algemene situatie:
Het grote lagedrukgebied Quasimodo laat ons deze dagen kennis maken met de herfst. Het lagedrukgebied draagt veel neerslag met zich mee en is bovendien gevuld met koude lucht. Door het warme zeewater voor de kust activeren de buien alleen maar meer. In vrijwel de gehele Benelux is het een natte boel, voor de kustgebieden geldt dit nog meer. Naast de neerslag staat er ook aardig wat wind.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Ook de komende dagen blijven we onder de invloed van lagedrukgebieden. Met regelmaat is er kans op neerslag, daarnaast staat er vaak ook vrij veel wind.

Gisteren: buiige neerslag, herfstachtig
Gisteren verliep de dag in vrijwel de gehele Benelux regenachtig. Er viel bijna overal meer dan 15 millimeter regen, in het westen en in Flevoland viel zelfs ruim 50, lokaal meer dan 60 millimeter. De maximumtemperatuur lag tussen de 15 en 18 graden, aan de kust was het het warmst. Er stond een west tot zuidwestelijke wind, kracht 3 tot 5, aan de kust lokaal kracht 6 a 7.

Dreigende luchten. Arjan Willemse maakte deze foto gisteren.

In de avond trok de meeste neerslag Nederland uit, maar met name aan de kust vielen er nog regelmatig buien. Lokaal gingen deze buien gepaard met onweer. In de loop van de nacht trok er een nieuw gebied met veel neerslag over de Benelux. De temperatuur daalde naar 12 tot 15 graden.

In de verte zien we een stevige bui. Opnieuw werd de foto gemaakt door Arjan Willemse.

Vandaag: buien
Vanochtend trekt de laatste bewolking en regen die hoort bij de storing van gisteren/vannacht via het noordoosten weg. Het klaart wat op en de dichte bewolking maakt wat meer plaats voor de zon. De zon zal zich met name in het binnenland af en toe laten zien, maar nog steeds zijn (stapel)wolken dominant aanwezig. In de loop van vanochtend en vanmiddag neemt de kans op buien vanuit het westen weer verder toe. De buien kunnen fel uitpakken met lokaal een klap onweer. Er staat aanvankelijk een zwakke, westelijke wind kracht 2 tot 3, aan de kust en tijdens buien zijn uitschieters naar kracht 4, lokaal 5 mogelijk. De temperatuur loopt op naar 16 tot 18 graden.

Vanavond neemt de buiigheid af. Met name aan de kust kan er nog steeds een enkele bui voorkomen, maar ook zijn er (brede) opklaringen. De temperatuur daalt flink; in de Ardennen wordt het 7 a 8 graden, aan de kust blijft de temperatuur steken op 11 tot 13 graden. De zuidelijke wind blijft zwak.

Morgen: meer zon, minder buien
Morgenochtend zijn er verspreid over de Benelux opklaringen aanwezig. In de loop van de ochtend en middag neemt de kans op een bui wel toe, dit geldt voornamelijk voor het noorden. Achter deze buien klaart het weer op. De temperatuur stijgt naar 17 tot 19 graden Celsius. De westelijke wind is kracht 2 tot 4, aan de kust lokaal 5 beaufort.

Vooral in het noorden kans op een bui. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

In de avond nadert vanuit het westen een nieuwe storing. De wind neemt in kracht toe, aan de westkust en boven de Wadden kan de wind in de nacht toenemen tot kracht 6 a 7, zeer lokaal misschien zelfs even stormachtig kracht 8. Boven waait het minder hard. Er vallen verspreid over de Benelux wat buien, vooral aan deze kust kunnen deze pittig uitvallen. De temperatuur daalt naar 12 tot 15 graden.

Volgende week: aanhoudend wisselvallig
De maandag verloopt qua weertype weer iets slechter dan de zondag. Er is overal kans op (buiige) regen, bovendien staat er vrij veel wind. De temperaturen liggen tussen de 15 en 18 graden.

De weerkaart voor dinsdag. Bron: GFS/Wetteronline

Dinsdag wordt het tijdelijk iets rustiger. De hogedruk boven de Azoren doet een poging om naar onze omgeving uit te breiden. Overtuigend is dit niet, maar de dinsdag verloopt qua weerbeeld hierdoor beter dan de andere dagen. Er staat even iets minder wind, ook zijn er minder buien aanwezig en laat de zon zich vaker zien. De temperatuur ligt met 17 tot 19 graden ook een fractie hoger.

De weerkaart voor woensdag. Bron: GFS/Wetteronline

Woensdag komt een nieuw lagedrukgebied vanuit het noordwesten dichterbij. Het lagedrukgebied is redelijk sterk uitgediept, de luchtdrukverschillen zijn hierdoor groot. Dit betekent dat we op de woensdag veel wind kunnen verwachten. Ook de neerslagkansen worden weer groter.

Pluimen: slecht vooruitzicht
Ook als we naar de pluimen kijken belooft het volgende week een slechte week te worden. Met regelmaat zien we flinke neerslagpieken, vooral later in de week is dit het geval. Ook is er vanaf woensdag veel wind aanwezig. De zon is niet veel te zien en de temperaturen zakken richting de 15 graden. Het blijft dus herfstachtig.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse windpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Fijn weekend en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 361 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer