Advertentie 

Algemene weersituatie:
Het wemelt aan het begin van de ‘meteolente’ van de lagedrukgebieden op de weerkaart. We hebben Thomas, Udo, Volkmar en Wilfried en die laatste gaat later vandaag weer voor regen zorgen. Voorlopig blijft het dan uitermate wisselvallig.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: buien met hagel, smeltende sneeuw en onweer
Gisteren was het wisselend bewolkt en verspreid over de Lage Landen kwam het tot buien en bij deze buien werd van alles en nog wat waargenomen. Hagel, smeltende sneeuw, onweer.. alles kwam voorbij. Ook de zon kwam overal tevoorschijn, maar de meeste zonuren werden in de noordwestelijke helft genoteerd. Op Terschelling scheen de zon ruim 6 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 9°. Ell noteerde 9,1, Volkel 9,2 en Arcen 9,3°. Berkhout kwam niet verder dan 5,7 en Stavoren niet verder dan 5,8°. In de Ardennen lagen de maxima tussen de 2 en 4°, maar elders in België was het 6 tot 9° met in Kleine-Brogel 8,6°.

Gistermorgen werd deze rolwolk boven Uitgeest/Heemskerk vanuit Limmen gezien. De foto is afkomstig van Camping de Nesse (@campingdenesse)

Vandaag: vanochtend regen, vanmiddag droog
Afgelopen nacht trok een gebied met buiige regen over het land en ook vanochtend komt het op veel plaatsen nog tot enige nattigheid. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het geleidelijk droog en vanmiddag is het dan op de meeste plaatsen in de Lage Landen droog. Wel blijft het bewolkt. In de tweede helft van de middag trekt vanuit het zuidwesten een nieuw regengebied binnen en volgt weer een natte periode

De matige tot vrij krachtige wind waait uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 7 op de Wadden en naar 10 in het zuiden en in grote delen van België. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 4-5.


Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en regenachtig, maar in België valt het met de nattigheid wel mee. De wind wordt west tot zuidwest en is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 5° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

Ook Gerald (@gjfotos) maakte een prachtige foto van de buien.

Morgen: wederom buien, maar ook zonneschijn
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot buien. Morgenmiddag neemt de buiigheid vanuit het westen weer geleidelijk af. De vlagerige wind waait uit het westen en is vrij krachtig tot krachtig van kracht, windkracht 5 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 8-9 in België naar 10°.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het droog met aanvankelijk opklaringen. In de nacht overheerst weer de bewolking. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt af naar matig en de temperatuur daalt naar 1 tot 3°.

fraaie buienluchten met hier en daar ook regenbogen. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom

Vrijdag en het komend weekend: aanhoudend wisselvallig met elke dag nattigheid
Vrijdag beginnen we droog, maar in de middag gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. De temperatuur stijgt naar 7 tot 11°.

Zaterdag gaan we op herhaling, want opnieuw starten we droog met in de middag regen, maar het grote verschil is de temperatuur. Zaterdagmiddag liggen de maxima namelijk tussen de 10 en lokaal 15° met de hoogste temperaturen in Limburg.

Zondag draait het de hele dag om buien en is het met 8 tot 11° ook weer minder zacht. Kortom: het blijft wisselvallig.

Het ECMWF gaat volgende week weer op de koudere toer met een hogedrukgebied boven Scandinavië.

Volgende week: kouder?
Na het weekend verschijnt er bij het Europese model (ECMWF) een hogedrukgebied boven Scandinavië. De neerslagkansen nemen dan ook af, de zon komt steeds vaker tevoorschijn, maar het belangrijkste is de temperatuur… die gaat naar beneden. Vanaf halverwege volgende week is er weer kans op nachtvorst en overdag blijft de temperatuur onder de 5°. Ook het Canadese model komt met lagere temperaturen volgende week, maar de Amerikanen blijven onverminderd vrij zacht. De pluim van morgen moet meer duidelijkheid geven of dit leidt tot een maartwinterje of dat het een ‘scheve schaats’ is. Afwachten dus!

Voordat het zover is krijgen we aanstaande zaterdag vrij hoge temperaturen. Zoals hierboven al aangegeven liggen de maxima tussen de 10 en 15° met in het midden van het land gemiddeld een graad 12-13.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het is behoorlijk wisselvallig en daarom kijken we ook even naar de neerslagpluim met de totale neerslag. Tot en met volgende week dinsdagavond wordt er in het midden van het land tussen de 22 en 37 millimeter verwacht. Goed te zien is dat het Europese en het Canadese model (de modellen met de lagere temperaturen volgende week)  vanaf 7 maar geen neerslag meer verwachten. Het Amerikaanse model (groene lijn) is niet alleen vrij zacht, maar ook nog altijd vrij nat.

Elke dag valt er wel regen of komt het tot enkele buien. Pas volgende week wordt het droger. Bron: Kachelmannwetter.de

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat de ‘oper’ aan het eind van de meerdaagse aan de onderkant van de pluim zit. Er zijn nog een heleboel lijntjes die niets van lagere temperaturen willen weten en ook het ensemblegemiddelde is met een graad of 7-8 duidelijk hoger. De onzekerheid voor het weer volgende week neemt dan ook toe en de komende dagen komt er vanzelf meer duidelijkheid. De hoge temperaturen voor aanstaande zaterdag zijn wel vrij zeker.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ben ik benieuwd naar wat het ECMWF gaat doen. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraaje.

ook bij Martin Vye fraaie buienluchten.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 434 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier