Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De hogedrukgebieden Enric en Gerd zijn opgegaan in het hogedrukgebied Fritz. Hoog Fritz wordt vanuit de poolstreek versterkt door Hartmut en tezamen zorgen ze voor een memorabel slotoffensief van Koning Winter. De meteorologische winter is zelden zo koud geëindigd als wat er nu verwacht wordt… In de nachten gaat het matig tot streng vriezen en overdag komt de temperatuur, ondanks de steeds sterker wordende zon, niet of nauwelijks boven nul uit.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon
Gisteren was het prachtig winterweer met volop zonneschijn. Op de Wadden kwam meer bewolking voor en later waren er ook elders in het noorden wolkenvelden zichtbaar. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 5°. Lauwersoog noteerde 3,1, Terschelling 3,3 en Den Helder 3,5°. De toppers waren Voorschoten en Hoek van Holland met respectievelijk 5,2 en 5,6°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 5° met in Elsenborn 0,4 en in Kleine-Brogel 5,4°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze mooie foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
De zonsondergang was ook fraai. Ook deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Deze foto werd gemaakt door Klaas Boersma.

Vandaag: volop zon, vanmiddag wat wolkenvelden
Na een nacht met lichte tot lokaal matige vorst (Leeuwarden -6,1°) is het vandaag wederom prachtig winterweer met volop zonneschijn. Vanmiddag trekken er vanuit het noordoosten enkele wolkenvelden over het land, maar het blijft overal droog.

De wind waait uit het noordoosten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het licht vriezen.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en gaat het weer licht tot matig vriezen met uitersten tot ongeveer -6°.

Morgen: veel zon, maar ook sluierwolken
Morgen schijnt de zon, maar in de middag trekken er ook velden met hoge wolken over het land. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 3-4°. In België kan het lokaal nog een graad of 5 worden, maar in de hogere delen van België blijft het licht vriezen.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zaterdag: opnieuw een mooie winterdag
Ook zaterdag wordt een mooie winterdag met volop zonneschijn. In de middag trekt er van noordoost naar zuidoost een gebied met wat hoge wolken over, maar het blijft wederom droog.

De oost tot noordoostenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 3 tot 5, in België lokaal naar 6°. Door de stevige wind zal het echter veel kouder aanvoelen met een gevoelstemperatuur onder nul.

De koude lucht stroomt vanuit het noordoosten binnen. Dit zijn de temperaturen op 850 hPa, ofwel 1,5 km hoogte. Bron: wetteronline.de

Zondag: transportkou stroomt binnen
We hebben het er al dagen over, maar zondag is het zover. De transportkou stroomt vanuit het noordoosten de Benelux binnen. Op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) gaat de temperatuur onderuit van -4 naar -12° en maandag is het op dezelfde hoogte -16.

De zon schijnt volop en bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind wordt de temperatuur niet hoger dan rond of een fractie boven het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor de laatste dag van de meteo winter. Bron: wetteronline.de

Volgende week: ijskoude start meteo lente!
Na het weekend gaat Koning Winter regeren en is het volop winterweer in de Lage Landen. Onder aanvoering van een groot en krachtig luchtdrukmaximum wordt met een oostelijke stroming ijskoude lucht aangevoerd.

In de nacht en ochtend vriest het matig, later in de week streng en overdag komt het kwik uit in de buurt van het vriespunt met kans op ijsdagen. Vooral later in de week, met maart op de kalender, lijkt het eerder kouder te worden dan dat de temperatuur weer gaat stijgen.

Omdat de bovenluchttemperaturen op het 850 hPa vlak (1,5 km hoogte) veelal liggen tussen de -15 en -18° kunnen er boven relatief warm zeewater sneeuwbuien ontstaan. Deze sneeuwbuien kunnen wellicht de kustgebieden aandoen en het wintergevoel compleet maken. Hoe en wat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat nog altijd, maar dat wisten we natuurlijk allang, een dalende trend zien. Vanaf zondag komt de temperatuur niet of nauwelijks boven nul uit en in de nacht vriest het matig tot streng. Vooral het Canadese weermodel is begin maart erg koud met zelfs matige vorst overdag.

De spreiding neemt begin maart wel toe, maar boven nul komt het kwik niet. Koning Winter gaat regeren en weet voorlopig van geen wijken.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is nog altijd winters. De temperatuur daalt en vanaf zondag komt het kwik voorlopig niet meer boven nul uit. Pas op de lange termijn, vanaf 5 maart, gaat de temperatuur weer wat omhoog, maar ook dan is het met een ensemblegemiddelde van 2 tot 4° niet warm.

De zonpluim van het KNMI.

Aan de zonneschijnpluim kunnen we goed zien dat de zon de komende dagen overuren maakt en dat we daarmee in de top komen van zonnigste februarimaanden ooit.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim laat zien dat er van ijs de eerste dagen nog nagenoeg geen sprake is. In de nacht ontstaat er zo’n 1 centimeter ijs, maar overdag smelt dat weer weg. Pas vanaf het weekend wordt er goed aan de ijsvloer gewerkt en vanaf 1 maart ligt er gemiddeld zo’n 10 centimeter ijs op wateren van maximaal 1 meter diep. De ijsdikte loopt aan het eind van de pluim op naar maximaal 14 centimeter. Dergelijke ijsdiktes zijn ruim voldoende voor schaatsen op uitgebreide schaal, maar vooralsnog is er van een ijsdikte nog geen sprake…

De natuur gaat gewoon door en begint al her en der uit te lopen. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.560 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier