Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Sven boven het zuiden van Scandinavië gaat mei voor lange tijd zomeren. Dat is niet voor het eerste deze maand, maar al voor de derde keer. We beleven dan ook een hele fraaie ‘zomermaand’ die waarschijnlijk met brons de boeken in zal gaan. De verwachte gemiddelde temperatuur is 15,1° en op de gouden positie ligt mei 2008 met 15,7°. Mei 2017 ligt met 15,0° nu op een derde positie.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: overwegend bewolkt
Gisteren was het nog een overwegend bewolkte en vrij koele dag met lokaal zelfs wat gespetter. Pas later op de dag kwam in de oostelijke helft de zon tevoorschijn en dat leverde nog 7 uur zon op in het oosten.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 12 en 18° met in Vlissingen 11,7 en in Twenthe 18,4°. In België werd het 11 tot 18° met in Buzenol 18,2°. Oostende noteerde maximaal 10,9°.

Het was gisteren nog een bewolkte en grijze dag, maar gelukkig krijgen we dit soort beelden voorlopig niet meer te zien. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Aad Hogenboom maakte een foto van een grijze zaterdag.
Klein beetje kleur. De lupine in mijn achtertuin komt langzaam tot bloei.
De zon was in het westen bijna de hele dag niet te zien, maar tegen zonsondergang kwam ze even tevoorschijn. Jolanda Bakker maakte de foto.

Vandaag: op een mooie Pinksterdag
Het is op deze eerste Pinksterdag prachtig lenteweer. De zon schijnt flink en het blijft droog, maar eerst komt op veel plaatsen nog nevel en mist voor en aan de kust kan deze hardnekkig blijven.  Later komen er in het binnenland ook weer enkele stapelwolken tot ontwikkeling en aan het eind van de middag is er in het zuidoosten een enkele regen- of onweersbui mogelijk. De kans op buien is ook groot later vandaag in het oosten van België.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 19° op de Wadden en in het noordwesten van het land en naar 22 tot 25° elders.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in het zuiden en deels midden ook wolkenvelden. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar de zuidelijke helft van de Lage Landen en niet in de laatste plaats België houdt kans op enkele buien. De temperatuur daalt naar 8 tot 12°.

De verwachte weerkaart voor morgen volgens EC. Bron: wetteronline.de

Morgen: prachtig weer
Morgen schijnt ook de zon weer flink, maar er komen ook weer stapelwolken tot ontwikkeling en in de zuidelijke helft en mogelijk in het midden is er later op de dag kans op een regen- of onweersbui.

De wind waait matig uit het oosten en de temperatuur stijgt naar warme tot zomerse waarden van 24 tot 27°. Op de Wadden, in de Kop van Noord Holland en ook in het westen van Zeeland en langs de Belgische kust wordt het 20 tot 22°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: geruime tijd zomerweer, met aanvankelijk lokaal onweerskansen
Na Pinksteren profiteren we volop van een groot Scandinavisch hogedrukgebied. De stroming komt uit het oosten tot noordoosten en de aanvoer van warme lucht gaat door. Wel moet aanvankelijk in de zuidelijke helft van de Lage Landen rekening worden gehouden met enkele regen- en onweersbuien later op de dag vanwege een thermisch laag boven Frankrijk.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Later in de week versterkt het Scandinavische hoog zich en zodoende blijft de meizomer in het zadel. De temperaturen komen de hele week boven de 20 en vaak ook boven de 25° uit en zoals al gezegd in de inleiding stevenen we deze meimaand af op brons wat betreft warmste mei maanden ooit sinds de metingen begonnen in 1901.

Ook het aantal warme dagen in de lente zal met deze verwachting een record kunnen opleveren. Het record is 25 warme dagen, ofwel dagen dat de temperatuur stijgt tot boven de 20°, is 25 en werd gemeten in 2011. Tot en met gisteren staan we deze lente op 18. Volgend weekend wordt de 25 warme dagen gehaald en wellicht daarna overschreden…

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur voorlopig dagelijks stijgt tot boven de warme grens van 20°. Daarmee kon het aantal warme dagen in de lente wel eens recordhoog worden…

De pluim van alleen het EC voor De Bilt. Bron: KNMI

De pluim van het ECMWF voor De Bilt met de gemiddelde temperaturen laat zien dat we vanaf morgen een hele serie warme dagen krijgen. Tot aan het eind van de pluim en dat is toch zo’n 14 dagen, blijft de temperatuur dagelijks uitkomen tot boven de 20°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag uit het oosten tot noordoosten en waait met 7 tot 10 knopen. De windvlagen komen niet veel hoger uit. De golfhoogte is 0,2 meter en de watertemperatuur 10-11°.

Morgen kan de oostenwind de 13 knopen halen met uitschieters tot boven de 20 knopen. Later op de dag neemt de wind weer in kracht af. De golfhoogte is 0,4 tot 0,5 meter en de watertemperatuur 10-11°.

Bij Joyce Derksen in Doornenburg viel zelfs een beetje regen.

Dit was het weer voor deze eerste Pinksterdag. Morgen zal Daan het weerpraatje voor Pinkstermaandag verzorgen en ik ben er dan dinsdag weer. Fijne Pinksterdagen en graag weer tot morgen.

UV-Index: 6
De kracht van de zon is in deze tijd vrij hoog. De UV-index is 6 en dat betekent matig en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 15 tot 20 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 684 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Mei gaat voor lange tijd zomeren!”

 • Bertil Blaas
  20 mei 2018 at 09:01

  Hoi Rico,

  Van jouw wederom een fijn beschreven weerbericht, bedankt voor deze dagelijkse kost en wij wensen je fijne Pinksterdagen.

  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   20 mei 2018 at 09:04

   Dag Bertil.

   Dank voor deze mooie woorden. Jij ook hele fijne Pinksterdagen.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer