Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De zon had tot gisteren gemiddeld over het land 1942 uur geschenen. Daarmee is dit jaar tot nu toe de op drie na zonnigste sinds de metingen in begin vorige eeuw begonnen. Voor de derde plaats is nog 14 uur zon nodig en dat met nog een kleine week te gaan. De komende dagen is het meest bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. 

Het was gisteren weer een kletsnatte dag. Ton Wesselius maakte de foto.
Erica van Leeuwen maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg

Gisteren was het bewolkt en aanvankelijk regende het enige tijd. In de middag en avond kwam het tot enkele buien en soms regende het stevig door. Deelen noteerde in totaal 20 mm. De temperatuur steeg naar 7 tot ruim 11 graden met in Nieuw Beerta maximaal 7,3 graden en in Westdorpe 11,6 graden.

De verwachte weerkaart voor vandaag.

Eerst nog enkele buien, vanmiddag ook zon

Op deze Eerste Kerstdag trekken met name in de ochtend nog enkele buien over het land. Vanmiddag is het steeds vaker droog en bovendien kan af en toe de zon even doorbreken. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is meest matig. Aan zee is de wind vrij krachtig, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar 8-9 graden. Lokaal in het westen en zuidwesten is 10 graden mogelijk. Daarmee is het duidelijk zachter dan de 4-6 graden die gebruikelijk is aan het eind van het jaar.

Vanavond en vannacht is er een mix van wolkenvelden en enkele opklaringen. Het blijft droog en lokaal ontstaat mist. Het koelt af naar 2-4 graden, maar aan de grond kan het kwik dalen tot dichtbij het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor morgen.

Bewolkt en tot de avond droog

Morgen, Tweede Kerstdag, is het bewolkt en tot ver in de middag overal droog. Aan het eind van de middag is de bewolking in het westen en zuidwesten dik genoeg en stijgt de kans op een beetje regen. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden en de temperatuur is met 6-7 graden wat lager dan vandaag.

Het regende ook geregeld gisteren. Albert Thibaudier maakte de foto.

Rustig hogedrukweer

Tussen Kerst en Nieuwjaar is het overwegend rustig hogedrukweer. Vrijdag is het in de ochtend bewolkt en regenachtig. Vanuit het noorden wordt het droog en klaart het op en deze opklaringen breiden zich geleidelijk zuidwaarts uit. In het weekend is het wisselend bewolkt met vooral zaterdag ook geregeld zon. Zondag is het overwegend bewolkt en het blijft op beide dagen droog.

De maxima liggen vrijdag tussen 4-5 graden in het noorden en 7-8 in het zuiden. De temperatuurverwachting voor het weekend en de laatste dagen van het jaar zijn onzeker. De maxima komen in het weekend uit tussen 3 en 10 graden.

Begin volgende week is het zo’n 7-9 graden. Daarbij schijnt wat vaker de zon en het blijft over het algemeen droog.

Jolanda Bakker maakte de foto

Nieuwe jaar start wisselvallig

Zoals de weerkaarten er nu voorliggen neemt de kans op regen en wind tijdens en kort na de jaarwisseling weer toe. De zuidwestenwind neemt, volgens de laatste berekeningen, toe naar matig tot vrij krachtig boven land en naar hard aan zee, windkracht 7. De temperatuur ligt tijdens de jaarwisseling tussen 5 en 7 graden. Nieuwjaarsdag wordt het maximaal 9-10 graden. Morgen kom ik met een nieuwe verwachting voor de jaarwisseling. Hopelijk is de wind, voor vuurwerkliefhebbers, minder sterk en blijft het droog.

De temperatuurpluim voor het midden van het land hieronder laat de verschillen in temperatuur tijdens de laatste dagen van het jaar weer goed zien. Het wordt of vrij zacht met een graad of 10 of we krijgen vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Hopelijk zitten de weermodellen morgen wat meer op één lijn.

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

Fijne Kerstdagen en graag weer tot morgen voor een vers weerbericht van mijn hand!

De dag eindigde fraai. Ton Wesselius maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 497 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer