Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan is hardnekkig en zorgt bij ons voor een noordwestelijke aanvoer van relatief koele zeelucht. Zwakke fronten brengen woensdag en donderdag wat neerslag. Ook de dagen erna zijn wolken soms hardnekkig, al komt in de loop van het weekeinde de zon er weer wat beter door. De kans op een lokale bui is bijna dagelijks aanwezig. Na het weekeinde wordt het zonniger en warmer, een mooie opmaat voor de zomervakantie?

De komende dagen gematigd zomerweer

De zomervakantie staat voor de deur en 9 juli is midden Nederland aan de beurt. Veel mensen blijven in eigen land en hopen dan natuurlijk ook op mooi zomerweer. De afgelopen weken hebben we al best aardig zomerweer gehad, met nu en dan een onderbreking. Zon en droge momenten waren echter flink in de boventoon. Kunnen we deze trend doorzetten?

Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan brengt vrij koele zeelucht naar onze omgeving. Woensdag en donderdag passeren een aantal zwakke storingen met meer bewolking en wat neerslag. De koelere luchtsoort trekt diep Europa in. De echte warmte wordt tijdelijk teruggedrongen tot in de gebieden aan de Middellandse Zee.

Vandaag afwisseling zon en wolken

Vandaag is er weer een afwisseling van zon en wolken. Het is eigenlijk wat meer wisselend bewolkt. In het noorden valt hier en daar een kortdurende bui, zonder grote hoeveelheden aan neerslag. Het wordt van noordwest naar zuidoost 18 tot 23 graden en dat is een temperatuur die rond de normale waarde ligt voor de tijd van het jaar. De noordwestelijke wind trekt vanmiddag aan naar matig en dat maakt het soms wat fris voor het gevoel uit de zon. Verder is het natuurlijk best een prima weertype voor de meeste mensen.

Woensdag en donderdag frontpassages met regen

Het dominante hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ligt eigenlijk te westelijk voor echt stabiel en warm zomerweer. De weg wordt nu vrijgemaakt voor een koele noordwestelijke stroming en fronten op de Oceaan passeren woensdag en donderdag (in verzwakte vorm) dan ook de Benelux. Dat betekent concreet meer bewolking en een verhoogde neerslagkans. Vanaf woensdagavond tot en met donderdagochtend vallen er enkele buien over de Benelux met de meeste neerslag in het noordoosten. Globaal valt er tussen de 2 en 5 mm, al zijn er ook gebieden die nagenoeg droog blijven. Dit vooral in het zuidwesten. In het noordoosten is er een kleine kans op een onweersbui.

Een koufront passeert in de nacht naar donderdag met buien. In het zuiden wordt minder neerslag verwacht.

Weekeinde meer zon, maar nog steeds vrij koel

Vrijdag zijn er nog steeds wolkenvelden, de zon is er ook af en toe, maar heeft het moeilijk. Met 18 tot 21 graden is het te koel voor de tijd van het jaar. Lokaal valt een bui. Ook zaterdag en zondag nog steeds het zelfde verhaal. Zon, stapelwolken en een enkele bui. De temperatuur loopt wel een fractie op en er is wat meer ruimte voor de zon tussen de stapelwolken door.

Hogedrukgebied aan de wandel, oplopende temperatuur

Na het weekeinde lijkt dan eindelijk het hogedrukgebied zich wat te verplaatsen. Dit heeft meteen invloed op de temperatuur. Het hoog is namelijk op hoogte gevuld met warme lucht. We noemen het dan ook een warmbloedig hogedrukgebied.

In de loop van volgende week zien we het hogedrukgebied zich dan eindelijk wat oostelijk verplaatsen. De stroming blijft in eerste instantie west tot noordwest, maar wordt meer naar het zuiden noord tot noordoost. Er komt meer zon, het blijft dan overwegend droog en de temperaturen lopen flink op. Zeker verder landinwaarts. Aan de kust en in het noorden blijft het wat koeler.

Woensdag op veel plaatsen zomers warm, alleen aan zee blijft de temperatuur wat achter.

Droogte gaat weer langzaam opspelen

Als we deze verwachting in ogenschouw meenemen dan zien we dat de grond snel weer droger wordt. Het beetje regen wat verwacht wordt zet geen zoden aan de dijk. In de omringende landen is het ook al een tijd erg droog en dan kijk ik vooral naar Frankrijk, Spanje en Italië.

In veel gebieden is in het voorjaar minder neerslag gevallen dan normaal.
Het Europees weermodel verwacht in west en zuidwest Europa zeer weinig neerslag de komende 14 dagen. Dit komt door het uitgestrekte hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan.

Schroeihitte in de maak?

In Spanje en Frankrijk gaat de temperatuur nog verder omhoog volgende week. Dat gaat allemaal makkelijk, ook geholpen door de droge ondergrond. Er is dan immers weinig verdamping en ja ook klimaatverandering speelt hierbij een rol. We zien namelijk steeds extremere berekeningen terug komen. Er komt daar een zuidelijke stroming opgang en de subtropische lucht gaat zich langzaam uitbreiden naar het noorden.

Een hoogtelaag nabij de Azoren zorgt midden volgende week voor forse warmte opstuwing in Spanje en Frankrijk.
De verwachte maxima gaan dan naar lokaal 44 graden in delen van Spanje maar ook in Frankrijk wordt het erg warm. In de buurt van Bordeaux wordt het dan 36 tot 38 graden en lokaal is 40 graden zeker niet uitgesloten. Afgebeeld is de weerkaart voor 14 juli.

Komt die hitte ook naar de Benelux?

Op de (ultra) lange termijn komen er steeds meer aanwijzingen dat ook de Benelux gaat “profiteren” van de extreem warme lucht. Het hogedrukgebied schuift immers op, maar de vraag is of het voldoende is om de wind in de zuidhoek te krijgen. Pas dan kan de echte extreme hitte ons land gaan bereiken. De komende tijd houden we dan ook in de gaten hoe heet de lucht boven Spanje en Frankrijk wordt. Er zijn nu al berekeningen van bovenluchttemperaturen op 850 hPa (1500 meter hoogte) van 28 graden en we zien zelfs berekeningen terug van 32 graden. In theorie mag je hierbij 15 of 16 graden optellen en je hebt de temperatuur op neushoogte. De simpele som zegt dan 48 graden. Als je weet dat de maximum temperatuur in Spanje op 13 juli 2017 47,3 graden in Cordoba bedroeg wordt er misschien zelfs wel een aanval gedaan op de hoogste temperatuur in Spanje “ooit”. De termijn is nu nog te ver weg om daar zeker over te zijn, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten.

Oostzee en Middellandse Zee veel warmer dan normaal

De hoge temperaturen (van de afgelopen tijd) zien we ook terug in de anomalieën van het zeewatertemperatuur. Zo zien we een extreme afwijking boven de Oostzee en de Middellandse Zee. De watertemperatuur ligt er soms zelfs 4 tot 5 graden boven de norm.

Flinke positieve afwijking in de watertemperatuur rondom de Middellandse Zee en ook de Oostzee. Ook de watertemperatuur aan onze kust ligt iets boven de norm.

Als de stroming naar het zuiden gaat komt mogelijk de 40 graden in zicht

15 juli 2019 was de datum waarbij voor het eerst de temperatuur de 40 graden passeerde in Nederland. Het werd namelijk 40,7 graden in Gilze-Rijen. Het zal toch niet weer gaan gebeuren? Ik doe hem toch even in de bespreking. Met heel veel mitsen en maren… gezien de termijn deze is nog erg ver weg en er kan nog heel veel veranderen op de weerkaarten, kunnen we dit toch met een schuin oogje in de gaten gaan houden. De betrouwbare termijn van een weerbericht is immers maar 5 dagen en op dag 10 vooruit komen de weerkaarten nog in 40 procent van de gevallen uit, als we de oplossingen van ECMWF erbij nemen. Nog veel onzekerheden dus. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat de 40 graden grens niet verder oprukt dan Noord of Midden Frankrijk. Of dat deze berekening helemaal niet uitkomt. Alles moet dan dus goed vallen voor onze omgeving. Helemaal negeren doe ik echter ook niet gezien de opbouw van de atmosfeer.

Tenslotte nog de pluim

De weerpluim voor Zuid-Nederland. Eerst is het nog gematigd warm zomerweer. Op de lange termijn gaat de temperatuur echter fors stijgen. De gemiddelde berekeningen gaan dan al richting de 30 graden. Er zijn zelfs al enkele berekeningen die 40 graden aangeven. Daar gaan we gezien de termijn en dus de onzekerheden nu nog niet van uit. Als we een week verder zijn dan pas kunnen we dit serieus bespreken. Een (zeer) warme start van de zomervakantie lijkt er wel aan te komen! Spannende ontwikkelingen dus.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van Ton Wesselius.

(Visited 854 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier