Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie

Tussen het hogedrukgebied Xerxes ten westen van Ierland en lagedrukgebieden ten noorden en oosten van onze streken krijgen we deze week een noordwestelijke stroming. Het wordt, na de eindeloze zomer, eindelijk wat herfstachtiger met meer wind en minder zonneschijn.

Aan het eind van de week wordt de stroming noord en stroomt koude lucht uit het hoge noorden naar onze streken. De buienkansen nemen toe en de temperaturen gaan omlaag naar waarden onder de 10°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Rustig weer met geregeld zon

Gisteren was het prima herfstweer met een mix van zon en wolkenvelden. Het bleef droog en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 15 en bijna 18°.

Stavoren noteerde 14,5 en Leeuwarden 15,1°. De toppers waren Vlissingen en Westdorpe in Zeeland met respectievelijk 17,6 en 17,9°. In België lagen de maxima tussen de 14 en ruim 18° met in Gent 18,7°.

Marianne van der Meer – van den Berg maakte deze prachtige foto op de Elspeetse Heide.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.
Johan Klos maakte deze prachtige foto van de start van de zondag.
Jannes Wiersema maakte deze foto van een waterig zonnetje.
Joyce Derksen maakte deze prachtige foto in Baarn.

Wegtrekkende regen, later geregeld zon

Een gebied met lichte regen en motregen trekt vanochtend van noordwest naar zuidoost over het land. Na frontpassage is het weer droog en klaart het geleidelijk op. In de zuidoostelijke helft van het land duurt het tot vanmiddag voordat het front is gepasseerd.

De enigszins vlagerige wind waait uit het noorden en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op de Wadden, maar gaandeweg de dag neemt de wind weer in kracht af. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 13 en 15°.

Vanavond is het vrij helder, komende nacht raakt het over het algemeen bewolkt. De wind draait naar zuidwest en neemt over land toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig en op de Wadden naar hard, windkracht 7. De temperatuur daalt in de zuidelijke helft naar 3 tot 5 en elders naar 6 tot 9°.

Overwegend bewolkt, in het noordoosten regen

Morgen overheerst de bewolking en in het noorden en noordoosten neemt de kans op regen toe. Elders blijft het droog en er waait een stevige westenwind.

Over land is de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. Vooral op de Wadden zijn zware windstoten mogelijk tot 80 km/uur. De temperatuur stijgt wederom naar waarden tussen de 13 en 15°.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Licht wisselvallig, vanaf vrijdag kouder!

Woensdag en donderdag is het licht wisselvallig met over het algemeen veel bewolking. Uit die bewolking kan op beide dagen wat lichte regen vallen of het komt tot een enkele bui.

De wind waait woensdag matig tot vrij krachtig uit het noordwesten, donderdag is de wind overwegend matig uit het westen. De temperatuur stijgt op beide dagen naar waarden tussen de 14 en 16°.

Koude lucht stroomt komend weekend over onze streken uit. Bron: meteologix.com

Vanaf vrijdag stroomt er op hoogte koude lucht over onze streken. Op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) kan de temperatuur dalen naar -34° en wat dichterbij de grond op het 850 hPa-vlak (1,5 km) wordt het dan ongeveer -4°.

Dergelijke temperaturen resulteren in flinke buien die ontstaan boven relatief warm zeewater van een graad of 14. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer en in de hogere delen van België is zelfs de eerste sneeuw van het seizoen mogelijk.

De temperatuur wordt komend weekend niet hoger dan 9 tot 11°, maar tijdens stevige buien zal het kwik wat lager zijn. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan 5 tot 7°.

De komende dagen blijven we dit natuurlijk in de gaten houden, want de diverse weermodellen zijn het nog niet eens over het pad wat de koude lucht gaat volgen. Wel ziet het ernaar uit dat het weerbeeld geleidelijk gaat veranderen en dat we steeds meer herfstachtiger weer gaan krijgen met wellicht ook de eerste winterse speldenprikjes..

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende dagen nog uitkomt rond de 15°. Aan het eind van de week gaat het kwik omlaag en komend weekend wordt het niet warmer dan een graad of 10. Ook volgende week blijft het te koud voor de tijd van het jaar.

Peter van Lindenberg maakte deze prachtige foto.
Debbie van Ooststroom maakte ook deze prachtige herfstfoto.
Jolanda Bakker maakte ook weer een schitterende foto.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooi dag van en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 568 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer