Dit weekend ervaren we een klein vleugje winter. Afgelopen nacht, maar vooral de zaterdagnacht heeft het op de meeste plaatsen licht gevroren. Dat was het dan ook gelijk weer wat betreft de winter in de lage landen. Het wil dit seizoen maar niet lukken om tot winterweer te komen. De weerkaarten zijn ook eentonig negatief wat betreft kansen op winterweer. Integendeel, deze komende week gaat weer meer op herfst lijken. Zien we dan wel al tekenen van voorjaarswaar?

Winderige maar vrij zonnige zondag

Vandaag beleven we nog een droge dag met veel zonnige perioden. Er drijven vanuit het westen wel wat sluierwolken het land op, maar daar tussendoor zal de zon goed te zien blijven. Er staat een stevige zuidelijke wind die zachte lucht aanvoert. De maxima komen vandaag uit tussen 7 tot 10 graden. Daar waar de zon het best kan blijven schijnen zal de 10 graden gehaald worden.

Een zonnige start van de zondag, mat in het zuidoosten ook wat lichte rijp na lichte vorst in de nacht.

Dynamisch weertype de komende werkweek

De stevige wind gaan we de gehele werkweek niet meer kwijtraken. We zitten in een stevige westelijke stroming waardoor storingen ons gemakkelijk kunnen bereiken en elkaar in hoog tempo opvolgen. Morgen (maandag) en dinsdag overdag gaat het nog wel meevallen met de bijbehorende regen. Maandag en ook dinsdag maakt enkel het noorden kans op een beetje regen, het midden en zuiden van de Benelux zullen het nog vooral droog houden. Reden hiervoor is dat de baan van de storingen nog net wat noordelijker ligt en deze voornamelijk de baan kiezen net ten noorden van Schotland langs. Hierdoor hebben we vooral te maken met de bewolking van de fronten en valt de meeste regen op de Noordzee, en schampt het noorden van Nederland.

De synoptische situatie van deze zondag. Storingen trekken net noordelijk genoeg langs via Schotland. We hebben een stevige zuidelijke aanvoer met zachte lucht. Bron KNMI.

Tegen het einde van de dinsdagmiddag bereikt vanuit het noordwesten ons een regengebied en gaat het goed plenzen. Dan gaat de wind ook flink aantrekken. De maxima liggen op maandag en dinsdag rond de 10 graden. Van nachtvorst is geen sprake meer.

Donderdag en vrijdag kans op storm

Vanaf woensdag kiezen de storingen een zuidelijkere koers en liggen we vol in de aanvoerrichting. Dit gaan we merken later de komende week. Op woensdag is het de hele dag grijs en regenachtig, Er staat een stevige wind en het blijft zacht met maxima rond 11 graden. Aandachtspunten op de weerkaarten zijn vooral de donderdag en vrijdag. Voor nu lijken deze dagen buien te gaan brengen afgewisseld met ook zonnige momenten, maar vooral het berekende windveld trekt de aandacht. Voor details is het nog wat vroeg, maar zeker het noordwesten en de wadden gaan kans maken op storm. Het blijft hierbij zacht.

De windpluim voor het noordwesten ziet er nog een stuk heftiger uit. Bron: Weerplaza. Deze windkaarten zijn de verwachte windstoten in knopen per uur.

Komt de lente al?

Als het dan toch niet wil winteren, laat het dan maar lente worden. Zo denken veel winterliefhebbers, en ik persoonlijk ook. Kijken we naar de langere termijn dan lijkt na het weekend de straalstroom weer wat op te schuiven naar het noorden. Ook de trein van storingen die op ons afgevuurd worden raken we dan kwijt. Vanuit het zuiden neemt de invloed van hogedrukgebieden toe. Mogelijk dat dit de aanzet kan gaan geven tot wat voorzichtig voorjaarsweer. Vaak zien we dan vroeg in het voorjaar een ‘zaagtandpluim’. Dit betekent rustig weer met zon waardoor het overdag met het steeds hoger komende zonnetje al wat meer kan opwarmen, en de nachten nog goed afkoelen. Oordeelt u zelf in de onderstaande pluim;

Zien we hier een typische voorjaars ‘zaagtandpluim’? Bron: Weerplaza.

Tot zover deze update. Morgen volgt een nieuw weerbericht voor de Alpen van Arjan. Blijf ook Alpenweerman volgen voor een nieuwe update later in de week wat betreft de stormkansen in de lage landen. Fijne dag! Groet Sebastiaan.

(Visited 1.958 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer