De temperaturen gaan geleidelijk weer omhoog in deze tot nu toe warme, maar wisselvallige zomer. Medio volgende week is het zomers warm en woensdag op veel plaatsen tropisch in de Lage Landen, maar opnieuw is en blijft het wisselvallig zomerweer, ofwel we blijven maar kwakkelen. Het heeft alles te maken met het ontbreken van een stabiel hogedrukgebied boven Scandinavië. We hebben deze zomer continue een uitloper van het Azorenhoog en ten noorden daarvan trekken met regelmaat storingen naar het Noordzeegebied.

Ook dit weekend is dat het geval met aan de noordflank van het hoog Hanna een warmtefront behorende bij depressie Yigit bij IJsland. Gelukkig passeert het warmtefront vanavond en de komende nacht en is het vandaag overdag droog.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren trokken er flinke hoosbuien van west naar oost over het land en bij die buien kwam het hier en daar ook tot hagel en onweer. In de Friese plaatsen Grou en Hillaard viel maar liefst 30 millimeter. Ook in het midden van het land kwam het lokaal met bakken naar beneden met in Culemborg 26, in Jaarsveld 25 en in Maarn 22 millimeter.

Geregeld scheen ook de zon en de temperatuur kwam uit op waarden tussen de 18 en 23° met bijvoorbeeld in Wijk aan Zee 18,0, in Deelen 18,1, in Ell 21,9 en in Maastricht 23,4°.

Er waren gisteren flinke wolkenvelden en het kwam tot enkele buien. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye

Vandaag is er vrij veel bewolking aanwezig met zo nu en dan ook wat zon. Lokaal komt het tot een licht buitje met de grootste kans daarop in de oostelijke en noordoostelijke helft van het land. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 20° in het noorden en westen en naar 21-22 in het binnenland. In België wordt het 18° in de hogere delen en een graad of 22-23 elders.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met in het westen en noorden kans op wat lichte regen of motregen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur daalt naar 15-16°.

ook bij Albert Thibaudier kwamen flinke buien voor

Morgen zijn er ook vrij veel wolken, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Vooral in de middag komt het tot enkele buien op de passage van een koufront. De wind waait matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur is prima en stijgt naar een aangename 21 tot 24°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: DWD

Na het weekend gaan we geleidelijk profiteren van een nieuw hogedrukgebied. Dit hoog trekt over onze streken naar Denemarken en als gevolg hiervan gaat de temperatuur duidelijk omhoog. Dinsdag is het in het zuiden al zomers warm met een graad of 26-27, maar de echte hitte komt woensdag. Dan wordt op veel plaatsen namelijk de tropische 30° weer gehaald. Lokaal kan het 32° worden.

de verwachte maxima volgens ECMWF voor woensdag. Bron: wetteronline.de

Stabiel zomerweer krijgen we wederom niet, want zoals dat vaker gaat in de Lage Landen zorgen later op woensdag en ook op donderdag storingen voor flinke regen- en onweersbuien. Uiteindelijk krijgen we ook weer lagere temperaturen en dat is allemaal weer goed zichtbaar aan de temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Zoals we kunnen zien liggen de maxima vandaag, morgen en ook maandag net boven de 20°. Dinsdag wordt het warmer en woensdag kan het zelfs 30° worden. Vanaf donderdag gaan de temperaturen weer naar beneden. Kortom: we blijven kwakkelen deze zomer.

gisteravond kwam het lokaal nog tot enkele buien. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuw weerpraatje. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen. Voor een ieder die op vakantie gaat of is wens ik een hele fijne vakantie.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 382 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer