Advertentie 

Weerbericht

Vandaag en morgen valt het met de wisselvalligheid nog wel mee, maar vanaf morgenavond krijgen we een markante overgang naar een wisselvallige en uitermate onbestendige weerfase. De regenmeters zullen weer overuren maken en ook de wind zal flink doorstaan. De temperatuur ligt daarbij veelal (iets) onder de 10°. Van lente naar herfst dus!

Vandaag, de eerste dag van de meteorologische lente, is het bewolkt en de nachtelijke regen trekt naar het zuidoosten weg. In de zuidoostelijke helft is vanochtend dus nog wat regen mogelijk, elders blijft het droog en met name in de kustgebieden kan ook even de zon tevoorschijn komen. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 7° in het noorden en naar lokaal 10 in het zuiden en hier en daar in België.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt, maar droog. De noordwestenwind draait naar zuid en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar 2 tot 4°. In het zuiden van de Lage Landen wordt het niet kouder dan 5 tot 7°.

We begonnen de laatste dag van februari met mist. Daardoor was de zonsopkomst lokaal erg fraai en gesluierd. Ton Wesselius maakte deze foto bij het Braassemermeer.
In het noorden was het grijs en behoorlijk mistig. Albert Thibaudier maakte de foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto van de opkomende zon op de laatste dag van de ‘meteowinter’.
Overdag nam de bewolking en ook de wind toe. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto met veel bewolking in Barendrecht.
Er waren ook opklaringen en die werden door Ton Wesselius vastgelegd.
Later nam de bewolking toe en gisteravond volgde regen. Johan Klos maakte de foto.

Weerpraatje

We profiteren vandaag van een uitloper van hogedruk en daardoor blijft het droog. Onze blik moet echter naar het westen en daar zien we een tweetal depressies en bijbehorende storingen. Morgenavond krijgen we eerst te maken met het frontensysteem van depressie Zeus en in de nacht naar maandag volgt (rand)storing Alexander.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren zag het weerbeeld er anders uit dan voorgaande dagen. We begonnen met mist en lokaal ook met zeer dichte mist. Nadat dit was opgetrokken bleef het nevelig, maar de zon kwam ook tevoorschijn. In de middag nam de bewolking vanuit het zuiden toe en gisteravond ging het regenen. De zon scheen tussen de 0 en 5 uur met de meeste zon in de regio’s Twenthe en de Achterhoek.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 14° met in Lauwersoog 7,1°. Terschelling noteerde 8,0 en Wijk aan Zee 9,4°. De toppers waren Heino met 13,9, Westdorpe 14,0 en Arcen 14,2°.

De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: wetterzentrale.de

Vandaag is het bewolkt, maar droog en zoals hierboven gezegd 7 tot 10°. Morgen is het ook bewolkt en uit die bewolking is heel lokaal wat licht gespetter mogelijk, maar erg veel voorstellen doet het allemaal niet. De temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en 12 in het zuiden van het land en in België en er waait een geleidelijk in kracht toenemende zuidwestenwind.

Vanaf morgenavond gaat het weerbeeld markant veranderen, want dan trekt vanaf halverwege de avond een regengebied vanuit het noordwesten het land in. Dit regengebied trekt naar het zuidoosten, maar blijft over de zuidelijke helft van de Lage Landen slepen. Vervolgens trekt dit hele gebied zondag weer noordwaarts.

Van morgenavond tot zondagavond valt er in de zuidelijke helft zo’n 20 millimeter. In het noorden wordt ongeveer 10 millimeter verwacht. De temperatuur stijgt zondag naar 10 tot 13° en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind.

De verwachte weerkaart voor kort na het weekend. Bron: wetterzentrale.de

In de nacht naar maandag en ook maandag overdag krijgen we te maken met (rand)storing Alexander. Het is bewolkt en er valt geruime tijd (buiige) regen en het waait flink. De zuidwesten en maandag overdag westenwind is (vrij) krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 met kans op (zeer) zware windstoten tot zo’n 100 km/uur. De grootste kans op zware windstoten maakt het westen en zuiden van het land. De temperatuur stijgt naar 9 tot 11°.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen of enkele buien. De temperatuur ligt rond de 8-9°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vandaag onder de 10° blijft. Dit weekend wordt het weer zachter, maar na het weekend gaat het kwik weer wat omlaag en ligt dan iets onder de 10°.

Dit kaartje van het Climate Prediction Centre laat goed zien dat de winter veel te zacht was. Bron: CPC

Het kaartje hierboven laat zien dat de afgelopen winter slechts een paar perioden had met temperaturen onder de norm. Dat was half december het geval en ook eind december. Vervolgens was het eind januari en begin februari te koud alvorens de februarilente begon…

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De natuur loopt ruim voor op schema. Jolanda Bakker maakte deze en ook de volgende foto.
Vorig jaar kon er in deze tijd worden geschaatst tijdens een zeer koude periode. Albert Thibaudier maakte toen de foto bij het Nannewiid.

Dit was het voor deze eerste maart. Morgen ben ik er weer en dan kijken weer weer verder. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 611 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier