Advertentie



 

Algemeen; Onder invloed hogedruk wordt vanaf dinsdag een zeer warme weerfase ingeluid met landinwaarts tropische temperaturen. In de tweede helft van de week wordt het toenemend broeierig warm met geleidelijk ook stijgende onweerskansen. In het weekend van het westen uit mogelijk afkoeling.

Vanaf vrijdag stijgende onweer kansen

Korte terugblik
Een weinig actief front (occlusie) trok gisteren met bewolking en lokaal ook een spat neerslag van west naar oost over de Benelux. Een zwakke trog volgde in de nacht en veroorzaakte met name op de Noordzee nog een bui.

Mooi was gisteren vanuit de ruimte de frontale bewolking boven de Benelux te zien. Bron NASA Worldview

Veel had het allemaal niet te betekenen en ondanks de (hogere) wolken(velden) kon het kwik voor het front uit nog oplopen naar lokaal zomerse 25 graden.

Hollands weer in het Rivierengebied. Ingezonden door Peter van Lindenberg

Overgang naar hoog zomerse condities
Voorlopig is het nu gedaan met storingen en neerslag en evolueren we naar stabiel (zeer) warm zomerweer. De weersverbetering wordt ingeleid door een uitloper van het Azorenhoog waaruit zich vandaag een apart filiaal boven Frankrijk afsplitst welke zich tot het midden van de week met zijn kern naar zuid Scandinavie verplaatst.

Frontenkaart Duitse weerdienst voor vanmiddag 12h00

Tegelijkertijd werpt zich een warme hoogterug op waarbij de golftop geleidelijk tot over Finland uitbreidt. Door deze ontwikkelingen gaat er in alle hoogtes steeds warmere lucht binnenstromen welke door subsidentie nog een extra thermische boost krijgt. Met de kern van het hoog nog ten zuiden en dinsdag boven ons land hebben we vandaag en morgen nog met vrij droge lucht te maken.

De Theta-E kaarten laten mooi de verschillende luchtmassa’s en verloop fronten zien. Vandaag en deels nog dinsdag stroomt aan de noordflank van het hoog nog relatief droge en koele lucht vanuit het NW tot W binnen

Vandaag maandag wordt er aan de noordflank van het hoog met kern boven Frankrijk  frissere en drogere lucht aangevoerd (dauwpunten 8 tot 12 graden). Met 19 (westen) tot 22 a 24 graden (landinwaarts) en in de relatief droge lucht is het al met al heel aangenaam zomerweer.

De Theta-E kaart meer in detail. Duidelijk te zien dat we voorals nog te maken hebben met de nog koele droge lucht (groen en blauw)
Dauwpunttemperaturen vanmorgen in het heel aangename gevoelsbereik (< 16°C)

Vooral in de ochtend schijnt de zon en wat hogere sluierbewolking (cirrus) mag geen naam hebben. Overdag ontstaan door de dagelijkse gang met voorkeur voor het oosten en zuiden enkele stapelwolken.

Radarbeeld Nederland 08h40

Dat we nog met vrij frisse lucht te maken hebben koelt het in de avond en nacht onder een heldere hemel flink af  tot 10  graden in het westen en 7 graden landinwaarts. De wind is meest zwak uit westelijke richtingen.

Dinsdag gaan we dan profiteren van het hoog (hoogterug).Aan de grond is het dan inmiddels met zijn kern (1026 hPA) doorgeschoven tot het noorden van Duitsland.

GFS voor dinsdag met de kern van het hoog boven Duitsland en de opwerpende warme hoogterug

Met weinig stroming en volop zon in de nog droge lucht kan het kwik dan al oplopen naar 22 tot 25 graden in de kuststreken en tot 26 a 29 graden in landinwaarts.

De hoogste temperaturen zullen dinsdag in het zuidoosten worden gehaald alwaar de warmere lucht al wat prominenter aanwezig is. Nog steeds is de lucht vrij droog maar de stijgende dauwpunten 10 tot 12 graden in zuiden van België al tot 16 graden verraden een toename van de luchtvochtigheid.

De komende dagen stijgt de UV index tot 7+. Het is vooral in de droge lucht en felle straling dinsdag en woensdag zaak om de huid goed te beschermen en -of niet te lang in de zon te verblijven!

Kaarten UV index op onze site vind je  – HIER

Stijgende luchtvochtigheid en onweerskansen
Woensdag zoekt aan de zuidflank van het hoog, dan inmiddels doorgeschoven tot het zuiden van Scandinavie, de stroming de oosthoek op. Ondanks wat meer sluierbewolking kan met de aanvoer van nog wat warmere lucht vanaf het continent het kwik nog wat winst gaan pakken.

De maxima komen landinwaarts tussen de 27 en 32 graden te liggen, aangenamer is het dan in de kust regio’s en Wadden met een graad of 25. Inmiddels zien we dat de dauwpunten dan al zijn opgelopen naar 16 tot 19 graden (hoogste waardes noordoosten)en begint de warmte al onaangenaam (klef / broeierig) te worden.

Donderdag en vrijdag als ook de zaterdag kan het kwik met volop zon nog wat hoger gaan uitkomen en wordt het op uitgebreide schaal tropisch warm. In de middag worden dan maxima van 30 tot 33 graden verwacht. De hoogste temperaturen zullen zaterdag in het oosten van het land worden gehaald.

GFS12 temperaturen voor vrijdagmiddag 17h00
En ter verglijking het Europa HD model

Ietwat koeler is het in het westen en noorden met slechts 27 tot 30 graden. In de loop van de dag steekt aan de stranden een zeewind op waardoor het kwik tot 22 a 25 wordt getemperd. Voor velen zal de warmte in combinatie met een verder gestegen luchtvochtigheid (dauwpunten verder oplopen tot 20 a 21 graden) dan al niet meer te harden zijn en ook de kleffe nachten zal voor velen geen pretje meer zijn.

Frustrerend koudeputje
Het Amerikaanse GFS model is net als de voorgaande 2 dagen wat minder optimistisch met betrekking tot een mogelijke hittegolf. Over de gehele linie blijven de maxima hier wat achter en dat heeft juist mogelijk consequenties voor de tropische dagen. Oorzaak dat het model wat minder warm uitpakt is een hoogtelaagje (koudeputje) dat vanaf oost Europa langzaam naar het westen koerst. Donderdag vrijdag vinden we het terug op de grens tussen Duitsland, Polen en Tsjechie en daarmee wordt de aanvoer van de meest warme lucht vanuit zuidoost Europa deels gefrustreerd!

Het hoogtelaagje (koudeputje vrijdag ochtend wat mogelijk de meest warme lucht eruithaalt

Hoe dan ook het wordt warm en de combinatie met de oplopende luchtvochtigheid zorgt er voor dat de atmosfeer vanaf donderdag onstabiel van opbouw wordt. Vrijdag zien de we zogenaamde CAPE waardes, een parameter om de onstabiliteit van de atmosfeer uit te drukken, oplopen tot 1500 a 2000 J/kg. Hieronder een animatie met de oplopende CAPES in de periode van vrijdag tot en zondag

In hoeverre deze energie kan of zal worden aangetapt met als resultaat lokale regen of onweersbuien is nog onduidelijk en zal tegen die tijd beoordeeld moeten gaan worden. Mocht dit gaan lukken dan kunnen dit zware exemplaren zijn met kans op plensregens, hagel en ook zware windstoten. Donderdag en met name in de periode van vrijdag tot en met zondag-maandag ? (koufront) dus even goed de weerberichten, radar en lucht in de gaten houden.

Weekend (zondag) afkoeling?
De ontwikkeling voor het weekend en de nieuwe week zijn nog vrij onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we geleidelijk onder invloed komen van een depressie in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Met een naar west draaiende hoogtestroming proberen dan duidelijk minder warme Atlantische luchtmassa’s het Europese continent te veroveren. Zoals het er vanmorgen uitziet zal dat in de loop van de zondag of maandag gaan gebeuren met een inkomend koufront

GFS met de Theta E svoor maandagmiddag. Koeler Atlantische luchtmassa’s zijn al tot over de Benelux en Frankrijk gevorder (geel, groen blauw)

In hoeverre de hogedruk en warme luchtmassa’s weerstand kunnen bieden tegen het Atlantische offensief is nog onzeker. Daarover dan de komende dagen evenals de onweerskansen vanaf donderdag.

GFS ensembles T2m, T850 hPA en neerslag. Prikpunt midden Nederland
Samengevat; vanaf dinsdag overgang naar zeer warm zomerweer met landinwaarts tropische temperaturen, Vanaf donderdag toenemend broeierig / benauwd met vanaf donderdag stijgende kans op lokale warmte onweders. In het weekend of beging voglende week van het westen mogelijk inzettende afkoeling. Vanaf daar onzekere prognoses
Tot zover voor deze maandag, een heel fijne dag en vandaag misschien nog mooi even de gelegenheid om de woning nog even lekker door te luchten of een ventilator aan te schaffen.
Wil je ook je foto’s delen? Stuur dan gerust je foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 570 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier