Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: temperaturen vandaag van 18 tot 22°
Het hogedrukgebied Marrit ligt vandaag ten oosten van onze streken en na de passage van een zwak warmtefront behorende bij depressie Iwan wordt vandaag de warmtepomp vanuit het zuiden weer aangezet. Morgen wordt pas later op de dag de warmte vanuit het westen weer verdreven als een koufront passeert, maar ook morgen wordt op veel plaatsen de maartzomer geprolongeerd met temperaturen van 20° en meer.

Na een licht wisselvallige zaterdag krijgen we vanaf zondag opnieuw te maken met hogedruk. De positie komt wel volgende week ten westen van ons te liggen en dat betekent een noordelijke stroming met duidelijk lagere temperaturen dan deze dagen. Geniet er dus maar dubbel van!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel bewolking, in het noorden wat regen
Na het zonnige weer van de laatste tijd was het gisteren even weer heel wat anders. De bewolking had de overhand en in de noordelijke helft viel lichte regen en motregen en dat leverde hier en daar (Zuidbroek, Steenwijk, Delfzijl) 3-4 millimeter op. Met uitzondering van het noorden kwam ook de zon af en toe tevoorschijn en dat leverde nog 3-4 uur zon op in bijvoorbeeld Zeeland.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 11-12° in het noorden en noordwesten en naar 17 in het zuiden van het land. Vlieland noteerde maximal 10,6°, terwijl Westdorpe en Ell uitkwamen op maximaal 17,0°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 18° met in Kleine-Brogel maximaal 17,5°.

De natuur begint al aardig te kleuren. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos.

Vandaag: geregeld zonneschijn en zeer warm voor de tijd van het jaar
Het is op donderdag aanvankelijk nog aan de bewolkte kant vanwege de passage van een zwak warmtefront. Hier en daar kan zelfs nog wat lichte regen en motregen vallen, maar al vrij snel blijft het droog en zeker vanmiddag schijnt de zon. Wel is er dan vrij veel sluierbewolking. De zon zal zo tussen de 3 en 6 uur zichtbaar zijn met de meeste zon in het westen en zuiden.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied en de temperaturen schieten omhoog. Vanmiddag prijken kwikstanden van 18-19° in het noorden en 21-22° in het zuiden op de thermometerbuis. Alleen op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland is de temperatuur met maximaal een graad of 15 wat lager.

Ik geef nogmaals aan dat het normaal eind maart een graad of 11 is. Gemiddeld (periode 1981-2010) komt de temperatuur in De Bilt pas op 16 april voor het eerst boven de 20°. De meest vroege datum is en blijft 17 maart 1990 met toen 20,6°.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar er is ook vrij veel sluierbewolking. Het blijft droog en bij een overwegend matige zuid tot zuidoostenwind daalt de temperatuur naar waarden omstreeks de 10°.

Bij Albert Thibaudier bleef het de hele dag grijs met van tijd tot tijd motregen.

Morgen: opnieuw zeer warm met geregeld zon, later buien
Morgen gaat de aanvoer van warme lucht nog steeds door aan de voorzijde van een naderend koufront. De zon schijnt, maar er is wel vrij veel sluierbewolking. De zon zal tussen de 6 en 10 uur schijnen met de meeste zonuren in de oostelijke helft. De wind waait uit het zuiden en is matig van kracht en de temperatuur stijgt nagenoeg overal naar waarden tussen de 20 en 22°. Alleen op de Wadden en direct aan zee blijft de temperatuur onder de warme grens 20°.

In de tweede helft van de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op buien toe en mogelijk komt het daarbij ook tot onweer. De buien trekken geleidelijk over de westelijke helft van de Lage Landen naar het noorden. Aan het eind van de middag gaat de temperatuur in het westen dan ook duidelijk dalen.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is het bewolkt en in de westelijke helft en later in de nacht ook elders komt het tot enkele buien of buiige regen. De zuidwestenwind waait zwak tot hooguit matig en de temperatuur daalt naar 8 tot 10°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

Komend weekend: licht wisselvallige zaterdag
In het eerste weekend van april is het licht wisselvallig lenteweer. Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Ook zaterdagavond en in de nacht naar zondag komt het tot buien, maar zondag profiteren we alweer van nieuwe hogedruk en blijft het droog met opnieuw geregeld zonneschijn.

De wind waait zaterdag zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten, zondag waait er een matige west tot noordwestenwind. De temperatuur stijgt zaterdag naar 15 tot 18°, maar op de Wadden en langs de noordwestkust is het enkele graden minder zacht. Zondag is het met 11 tot 13° langs de westkust en op de Wadden en 16-17 in het oosten nog altijd te warm voor de tijd van het jaar.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF.

Voldende week: hogedrukweer, maar lagere temperaturen
Na het weekend zorgt hogedruk voor droog weer met geregeld zon, maar het hoog trekt geleidelijk met de kern ten westen van onze streken en met een noordelijke stroming gaat de temperatuur wel naar beneden.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat dat allemaal weer heel mooi zien. Vandaag en morgen is het in het midden van het land gemiddeld een graad of 20. In het noorden iets eronder en in het zuiden erboven. Vanaf zaterdag gaat de temperatuur in een dalende trend naar hooguit een graad of 10 later volgende week.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de 15 daagse pluim van het ECMWF dan zien we vandaag en morgen temperaturen rond de 20°. Vanaf zaterdag gaat de temperatuur naar beneden en vooral later volgende week scheelt het een jas vergeleken met vandaag en morgen. Op termijn lijkt het kwik geleidelijk weer te gaan stijgen.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

De neerslagpluim voor de komende dagen is niet echt nat. Vandaag is er aanvankelijk een beetje regen mogelijk en vooral zaterdag kan het soms wat harder regenen. Daarna lijkt het weer een groot aantal dagen droog te blijven met pas later volgende week weer kans op wat regen.

de neerslagpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Maart 2017: een top 3 notering?
Tot nu toe is deze maartmaand 2,0° te zacht. Normaal is het tot vandaag 6,0°, maar dit jaar staan we al op gemiddeld 8,0° en dat betekent tot nu toe een 6e plaats sinds 1901.

Met de verwachte temperaturen voor vandag en morgen komen we zeer waarschijnlijk uit op plaats 2 met een gemiddelde temperatuur van 8,6 of 8,7°. Het record lijkt in handen te blijven van 1991 met toen een gemiddelde temperatuur van 8,8°. Normaal (periode 1981-2010) is het overigens in maart 6,2°.

Nicky Wagenvoort maakte deze zeer fraaie lentefoto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 222 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier