Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Maart roert zijn staart, want de komende dagen zijn diverse depressies aan zet. Ze voeren weliswaar vrij zachte lucht aan, maar ze zorgen ook voor een wisselvallig weerbeeld met nagenoeg elke dag wel regen of enkele buien.

Ook volgende week lijkt het wisselvallig te blijven en uitzicht op stabiel en zonnig lenteweer is er voorlopig niet, al zal er soms heus wel eens een aardige (lente)dag bijzitten.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: hier en daar wat lichte regen
De zon scheen gisteren geregeld, maar er waren ook wolkenvelden en op de passage van een zwakke storing viel er hier en daar wat lichte regen.

De temperatuur steeg naar 6 tot 8° op de Wadden en naar 9 tot 13 elders. Op Terschelling werd het 6,3, op Vlieland 7,1 en op Ameland 7,6°. De toppers waren Hupsel en Twenthe met 13,2°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 12° met in St. Hubert 6,6 en in Gent 12,1°.

wolkenvelden, maar ook zonneschijn gisteren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze mooie foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De zon ging kleurrijk onder. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Vandaag: grijs, later wat zon gevolgd door regen
Afgelopen nacht heeft het in gebieden met opklaringen licht gevroren. Vooral in het noorden en oosten van het land ging het kwik ruim onder nul met op Terschelling -4,6 en in Leeuwarden -3,9°. Verder kwam in de noordoostelijke helft van het land op uitgebreide schaal nevel en mist voor.

De grijzigheid zal geleidelijk verdwijnen en zo nu en dan schijnt de zon. Vanuit het zuiden neemt de bewolking alweer snel toe en vanmiddag gaat het dan ook buiig regenen, ofwel regenen met een wisselend intensiteit.

De temperatuur stijgt naar 7 tot 10, heel lokaal 11°, maar op de Wadden blijft het kwik weer enkele graden achter en er waait aanvankelijk een zwakke zuidoostenwind. Gaandeweg de dag draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en neemt toe naar matig.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron: wetteronline.de

Vanavond trekt de buiige regen geleidelijk via het noordoosten het land uit en klaart het op. In de loop van de nacht neemt de bewolking alweer toe en vanuit het zuidwesten volgen nieuwe buien. De temperatuur daalt naar waarden iets boven nul met kans op lokale gladheid.

Morgen: enkele (maartse) buien
Morgen schijnt af en toe de zon, maar het draait vooral om buien. Vanwege een koude bovenlucht kunnen deze buien maarts (winters) van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw.

De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt in polaire lucht naar maximaal 5° in het noorden en naar lokaal 8 in het zuiden van het land en in delen van België.

De ene depressie heeft nog niet zijn hielen gelicht of de volgende komt er alweer aan. Dit is de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vrijdag: eerst zon, later weer regen
In de nacht naar vrijdag klaart het op en kan de temperatuur weer flink dalen naar waarden rond of onder het vriespunt. Er is dan ook kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen.

Vrijdag schijnt aanvankelijk de zon volop, maar in de middag neemt de bewolking alweer toe en tegen de avond gaat het vanuit het zuiden weer regenen. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 9 tot 12°. Wederom blijft het kwik op de Wadden enkele graden achter.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Weekend: zacht, maar regenachtig
Aan de oostkant van een diepe depressie in de Golf van Biskaje hebben we in het weekend een zuid tot zuidwestelijke stroming. In deze stroming trekken met regelmaat storingen mee en in de nacht naar zaterdag alsook zaterdagochtend is het bewolkt en regenachtig. Daarna is het eventjes droog met wellicht opklaringen, maar al snel volgt vanuit het zuiden wederom buiige regen.

De temperatuur stijgt zaterdag naar 9° in het noorden en naar 17 in het zuiden van het land en hier en daar in België. Ook zondag blijft het niet droog met geregeld regen of buien. De temperatuur stijgt opnieuw naar lenteachtige waarden, maar de verdeling is anders. Het wordt 11° in het zuidwesten en 17 in het noordoosten van het land en dat heeft alles te maken met de passage van een koufront. Als het front gepasseerd is gaan de temperatuur vanuit het zuidwesten naar beneden.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Volgende week: aanhoudend wisselvallig
Ook op de lange termijn, na het weekend, blijft het wisselvallig met nagenoeg elke dag wel regen of enkele buien. De temperaturen lijken langzaam wat te gaan dalen en stabiel lenteweer met volop zon is nog niet te verwachten.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het vandaag een graad of 8-9 wordt. Morgen is de temperatuur in polaire lucht wat lager, maar daarna gaat het kwik omhoog. Zaterdag ligt het kwik rond de 15° in het midden van het land, maar daarna gaat het kwik weer naar beneden. Volgende week komen we gemiddeld rond de 10° uit.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de temperatuur eerst vrij normaal is voor de tijd van het jaar en dat het komend weekend duidelijk zachter wordt. Na zaterdag is de trend weer dalende en later volgende week lijkt het kwik langzaam verder te dalen. Bovendien neemt later volgende week de kans op een graadje vorst in de nacht weer toe. Ook de komende nachten is er kans op vorst.

Het voorjaar komt dichterbij. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Ook Jolanda Bakker maakte een mooie foto van het naderende voorjaar.

Dit was het weer voor deze woensdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 919 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier