Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

Vanwege de nabijheid van hogedruk kabbelt maart rustig verder. Omdat de stroming uit een overwegend noord tot noordwestelijke richting komt, is het wel iets te koud voor de tijd van het jaar. Later volgende week trekt het hoog oostwaarts en draait bij ons de wind naar het zuidoosten. De temperaturen kunnen dan in het laatste weekend van maart flink oplopen.

Na een nevelige en lokaal mistige start neemt op deze zaterdag de bewolking toe en lost de mist snel op. Vanwege de passage van een zwak koufront kan er uit die bewolking wat lichte regen of motregen vallen, maar veel voorstellen doet het waarschijnlijk niet.

Vanmiddag klaart het vanuit het noorden weer wat op, maar er is dan ook vrij veel sluierbewolking, dus zonovergoten zal het niet worden. De wind wordt noord en is zwak tot matig en de temperatuur is met 10 graden in het noorden en 14 in het zuiden weer wat lager.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Daar waar het opklaart is er kans op nevel en mist en bij weinig wind koelt het flink af. Landinwaarts kan het kwik dalen naar waarden rond of onder nul, in het westen en zuiden wordt het een graad of 3-4.

De dag begon gisteren op veel plaatsen grijs met nevel en mist. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook in Heerenveen begon de dag grijs, maar het leverde wel weer een mooie foto op. Albert Thibaudier maakte de foto.
Later klaarde het op veruit de meeste plaatsen op en scheen de zon. Ton Wesselius maakte gistermiddag deze foto.

Weerpraatje

Het ene hoog (Hannelore) maakt plaats voor het andere hoog. Dit hoog, dat de naam Irmelin heeft gekregen, zorgt de komende tijd voor rustig en overwegend droog weer. Vandaag passeert er een zwak koufront behorende bij depressie Karsten en is er kans op wat lichte (mot)regen.

Ook maandag is er kans op nattigheid in de vorm van buien, maar verder blijft het droog. Omdat de stroming aan de noordflank van het hoog uit het noorden tot noordwesten komt, is het wel iets te koud voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we op veel plaatsen grijs met nevel en mist. In de zuidoostelijke helft begon de dag met zon en gaandeweg de dag kwam op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn en uiteindelijk scheen nagenoeg overal de zon. In het noordwesten en op de westelijke Wadden bleef het de hele dag grijs en deze grijzigheid trok in de loop van de middag weer oostwaarts over de kustgebieden. Het bleef wel droog en de temperatuur kon, mede door de zon, flink stijgen.

In het grijze noordwesten werd het maximaal 9 en in het oosten en zuidoosten 20 graden. De hoogste temperaturen werd genoteerd in Twenthe, Arcen en Ell met maximaal 19,6 graden, Maastricht noteerde 19,7 en de topper was Eindhoven met 19,8 graden. Op Terschelling werd het maximaal 8,7 graden. Gistermiddag ging het kwik aan zee flink omlaag en was het maar 6 graden.

In België steeg de temperatuur naar 16 tot 21 graden met die 21,0 graden in Kleine Brogel. Aan zee werd het niet warmer dan 11 tot 13 graden met in Oostende 10,9 graden.

De dag was eerst grijs en Jolanda Bakker maakte deze foto.
Dezelfde narcis werd ook bij zonneschijn gefotografeerd door Jolanda Bakker

Vandaag kan een zwak koufront voor wat lichte regen en motregen zorgen, maar veel voorstellen doet het niet. Vanmiddag klaart het vanuit het noorden weer op, maar zonovergoten wordt het niet want er blijft vrij veel sluierbewolking aanwezig.

Morgen ziet het weerbeeld er een stuk vriendelijker uit. We profiteren van een uitloper van het hoog Irmelin en daardoor blijft het droog met naast wolkenvelden ook flink wat zonneschijn. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 9 graden in het noordwesten en naar 12, lokaal 13 in het zuidoosten. Prima weer dus om er lekker op uit te gaan.

De weerkaart voor morgen met daarop de uitloper van hogedruk tot over onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Maandag krijgen we te maken met een (om het hoog heen trekkende) hoogtetrog. De temperatuur op het 500 hPa-vlak daalt naar -35 graden en zorgt bij ons voor enkele buien. Door die lage temperatuur op hoogte is er bij die buien ook kans op hagel en wellicht ook onweer. De grootste kans op buien maakt het noorden en oosten van het land. Aan zee zal het meest droog blijven met ook flink wat zonneschijn.

Elders zal de zon ook schijnen, maar dan tussen de buien door. De temperatuur blijft steken bij waarden tussen de 8 en 10 graden. In het zuiden en in België, waar het met de buiigheid wel zal meevallen, kan het lokaal 11-12 graden worden.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Het hoog ligt over onze streken en zorgt voor rustig weer. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag bepaalt het hogedrukgebied Irmelin het weerbeeld. Het hoog ligt eerst ten westen van onze streken, maar later in de week trekt het hoog over ons land naar het noordoosten. Het blijft droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn. De temperatuur gaat langzaam weer omhoog met op dinsdag temperaturen van 9 tot 11 en woensdag van 10 tot 13 graden.

Aan het eind van de week wordt de stroming zuidoostelijk en op veel plaatsen wordt de grens van 15 graden dan weer overschreden. Voor vrijdag worden temperaturen van 14 tot 17 graden verwacht en mogelijk warmt het in het laatste weekend van maart nog wat verder op.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik eerst wat gaat dalen, maar vanaf maandag gaat de temperatuur geleidelijk weer omhoog. Tijdens het laatste weekend van maart wordt het volgens het Amerikaanse en ook het Canadese weermodel bijna 20 graden. Het Europese weermodel is tegen die tijd duidelijk lager.

Ton Wesselius maakte deze prachtige lenteachtige foto.
Albert Thibaudier maakte gistermiddag deze foto toen de zon tevoorschijn kwam.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto. Ze vertelde daarbij dat zwanenechtpaar al 4 eieren heeft.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie zaterdag, goed weekend en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 444 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier