Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Het hogedrukgebied Ludwiga ligt inmiddels met de kern ten oosten van onze streken en de stroming verlaat de wat koudere noordoosthoek en komt vandaag uit het zuidoosten. De komende dagen draait de stroming naar het zuiden tot zuidwesten en is de aangevoerde lucht een stuk warmer, ofwel maart eindigt zeer zacht met temperaturen ruimschoots boven de norm van een graad of 11.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon, maar ook gebieden met laaghangende bewolking
Het was gisteren op veel plaatsen weer een fraaie lentedag met zon afgewisseld door sluierwolken. In het oosten en later noordoosten van het land (noordoost/zuidwest georiënteerd) tot aan Flevoland aan toe kwam vrij veel laaghangende bewolking voor. Uiteindelijk kwam ook daar op veel plaatsen de zon nog tevoorschijn, maar in het uiterste noorden bleef het grijs en bewolkt. De zon scheen in het noordoosten zo’n 2 uur, maar in bijvoorbeeld het noordwesten scheen de zon zo’n 11-12 uur.

De temperatuur, die gisternacht in het noorden daalde naar rond het vriespunt (Leeuwarden -0,9°), steeg naar 10-11° in de grijze gebieden en naar 15 in het zuiden. Eelde noteerde maximaal 9,8 en Westdorpe 15,5°. In België lagen de maxima tussen de 14 en 17° met in Beitem maximaal 16,6°.

de zon scheen flink, maar er trok hier en daar ook sluierbewolking over. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Vandaag: veel zon
Net als voorgaande dagen is het ook vandaag prachtig lenteweer met volop zon. Aanvankelijk komt in de zuidelijke helft nog sluierbewolking voor en in het noorden mogelijk wat laaghangende bewolking of mist, maar al vrij snel schijnt de zon overal uitbundig.

De oostenwind wordt zuidoost en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur is vrij hoog en stijgt naar 15° in het noorden en naar 17 in het zuiden. In het westen van België kan het 18° worden. Normaal is het eind maart een graad of 11.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met hier en daar wat sluierwolken. Het blijft droog en er waait een zwakke geleidelijk naar zuid draaiende wind. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het noorden en naar 2 tot 4° in de rest van de Lage Landen.

De zon kwam zeer fraai op bij Sytse Schoustra op Terschelling.

Morgen: zon, later buienkansen
Morgen beginnen we de dag weer fraai met volop zonneschijn. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en tegen en in de avond is er kans op enkele buien en bij die buien is wellicht ook kans op onweer. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 16 en 19° met de hoogste waarden in de zuidoostelijke helft van het land.

Morgenavond komt het nog tot enkele buien, in de nacht naar woensdag zijn er opklaringen. In het zuiden van de Lage Landen komt het later in de nacht tot enige buiige regen. De zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en het wordt niet kouder dan een graad of 8.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor aanstaande donderdag.

De rest van de week: licht wisselvallig met hoge temperaturen
Het hogedrukgebied Ludwiga ligt woensdag ten zuiden en donderdag ten oosten van onze streken. Woensdag overheerst de bewolking en komt het tot enkele buien, maar donderdag komt de zon weer geregeld tevoorschijn. De temperatuur is woensdag met 13 tot 16° iets lager maar nog altijd ruim boven normaal, maar donderdag is het weer zeer zacht met temperaturen tussen de 16 en lokaal 20°.

Vrijdag krijgen we later op de dag te maken met een koufront en komt het tot enkele buien, maar voordat het zover is schijnt eerst nog geregeld de zon. De temperatuur is nog steeds erg hoog en stijgt naar maximaal 16° aan zee en naar 21, lokaal 22 in het oosten.

op de laatste dag van maart kan het op veel plaatsen 20° of meer worden volgens ECMWF

In het eerste weekend van april is het licht wisselvallig met op beide dagen kans op buien. Geregeld schijnt ook de zon en de temperaturen zijn weer wat lager. Zaterdag wordt het 12° in het noordwesten en 18 in het zuidoosten, zondag liggen de maxima tussen de 11 en 15°.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat zien dat het vandaag een graad of 15 wordt. Morgen liggen de maxima rond de 17-18°, maar woensdag is de temperatuur met een graad of 14-15 duidelijk wat lager. Donderdag gaat het kwik weer omhoog en kan het 20° worden, maar daarna gaat het kwik weer naar beneden met temperaturen rond of net onder de 15°. Voor begin april is 11-12° een hele normale temperatuur, dus het blijft voorlopig aan de zachte kant.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag blijft het droog, maar vanaf morgen is er elke dag kans op regen of enkele buien. Het gaat dagelijks maar om een paar millimeter, maar vrijdag is het Amerikaanse model duidelijk natter dan het Duitse en het Europese model. De komende dagen kijken we of de Amerikanen gelijk gaan krijgen…

vanaf dinsdag is er elke dag kans op regen of enkele buien. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de 15 daagse pluim van het ECMWF dan zien we vandaag temperaturen van 15 en morgen van 18°. Woensdag is het niet warmer dan 13-14°, maar donderdag en ook vrijdag is het duidelijk zachter met donderdag een temperatuur van 17 en vrijdag van 18-19°.

Met april op de kalender gaan de temperaturen weer wat naar beneden, zonder dat het koud wordt met temperaturen van 13-14°.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Maart 2017: een top 3 notering?
Tot nu toe is deze maartmaand 2° te zacht. Normaal is 5,8°, maar dit jaar staan we al op gemiddeld 7,8° en dat betekent tot nu toe een 8e plaats sinds 1901. Met de verwachte temperaturen voor komende week komen we mogelijk uit op plaats 2 met een gemiddelde temperatuur van 8,5 tot 8,7°. Het record lijkt in handen te blijven van 1991 met een gemiddelde temperatuur van 8,8°. Normaal is overigens 6,2°.

prachtige bloesem gefotografeerd door Martin Vye.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 230 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier