Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Januari is een hele rustige maand geweest. Hogedrukgebieden lagen steeds in de buurt van ons land en daardoor was het ook vaak grijs en bewolkt. De hele maand gaat dan ook als somber de boeken in. Het rustige karakter van het weer is voorbij, want gisteren (zaterdag) werden in het noorden van het land al zware windstoten van 80 tot 90 km/uur waargenomen. Op de Waddeneilanden stond windkracht 8.

Na een rustige en droge zondag met geregeld zonneschijn, ziet het weerbeeld er morgen (maandag) onstuimig uit. Langs de kust komt grofweg tussen 7:00 en 14:00 uur stormkracht 9 te staan uit het noordwesten. Een echte noordwesterstorm dus en deze storm krijgt de naam Corrie. Stormen krijgen namelijk een naam als ze code oranje of rood veroorzaken. Het Met Office heeft zaterdag de storm de naam Corrie gegeven. Het is na Arwen en Barra de derde storm van dit stormseizoen met een naam. Het seizoen loopt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022. De naam Corrie is gekozen vanwege Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. Het is in ieder geval de eerste storm van 2022.

De weerkaart voor maandagochtend met stormdepressie Corrie boven het noordoosten van het land.

Zeer zware windstoten

Het stormt niet alleen langs de kust met windkracht 9, ook landinwaarts staat veel wind. In de kustprovincies staat veelal windkracht 8 en landinwaarts waait het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De zeer zware windstoten die worden verwacht, kunnen her en der voor schade zorgen. Vlak aan zee, maar ook rondom het IJsselmeer zijn zeer zware windstoten mogelijk van meer dan 110 km/uur. Uitschieters tot 130 km/uur of wellicht nog iets meer zijn niet helemaal uitgesloten. Ten westen van de lijn Leeuwarden, Lelystad, Utrecht, Rotterdam, Vlissingen haalt de wind uit naar 90 tot 110 km/uur. Ten oosten van genoemde (denkbeeldige) lijn komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. Omdat de kern van het lagedrukgebied zich over het noordoosten van het land beweegt, staat in het noordoosten de minste wind en is het relatief rustig.

De windstotenpluim voor het noordwesten van het land. Goed te zien is dat maandag zeer zware windstoten worden verwacht. De pluim is in m/s en de paarse stippellijn bij 28 m/s is 100 km/uur. Zware windstoten komt overeen met 21 m/s en is 75 km/uur. Bron: Weerplaza

Oppassen op de weg

Dat bomen kunnen omvallen en dakpannen van huizen kunnen afwaaien zijn met deze windsnelheiden heel goed mogelijk. Het is ook raadzaam om losliggende spullen in de tuin op te bergen, want dergelijke spullen gaan aan de haal met deze wind. De zeer zware windstoten zijn ook gevaarlijk in het verkeer. Het is maandag niet slim om met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies, rond het IJsselmeer en in Friesland.

Maandagochtend regen, in de middag zonneschijn

In de loop van de middag neemt de wind in kracht af en wordt dan ook minder vlagerig. Het weerbeeld laat maandag eerst veel bewolking zien en er zijn perioden met regen. In de middag trekt de regen weg, maar zijn her en der nog wel een paar buien mogelijk. Over de hele dag waait het niet alleen fors, er kan ook 10 tot 20 mm vallen. De temperatuur loopt op naar een graad of 7.

Foto: Ton Wesselius

Februari start zacht

De rest van de week, dan is het alweer februari, blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen. Vooral later in de week breekt ook de zon geregeld door. De wind zit voorlopig in de westhoek en is vaak nadrukkelijk aanwezig met in de kustgebieden kans op (zware) windstoten. Het is aan de zachte kant voor begin februari met maxima tussen 7 en 10 graden. Ook in de nacht blijft het kwik ruim boven nul en is een vorstperiode, zoals vorig jaar van 7-14 februari, niet aan de orde.

Winterweer ver weg…

Tsja… Bron: Weerplaza

De pluim hierboven laat zien dat de winter ver weg is. De temperatuur blijft zowel overdag als in de nacht ruimschoots boven nul. Pas na het volgende week komen er wat lijntjes onder nul en is er een kleine kans op vorst. Pas in het weekend van 12-13 februari neemt de kans op nachtvorst, op basis van deze pluim, toe. Tot die tijd is er ook een periode met temperaturen overdag in de buurt van de 10 graden…

Vandaag is het nog rustig weer met een mix van wolken en zonneschijn. Er staat (nog) niet veel wind en het is 7-9 graden. Foto: Jolanda Bakker

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 862 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer