Lage Landen: maandag zeer onstuimig door storm Corrie
Januari is een hele rustige maand geweest. Hogedrukgebieden lagen steeds in de buurt van ons land en daardoor was het ook vaak grijs en bewolkt. De hele maand gaat dan ook als somber de boeken in. Het rustige karakter van het weer is voorbij, want gisteren (zaterdag) werden in het noorden van het land al zware windstoten van 80 tot 90 km/uur waargenomen. Op de Waddeneilanden stond windkracht 8.
Na een rustige en droge zondag met geregeld zonneschijn, ziet het weerbeeld er morgen (maandag) onstuimig uit. Langs de kust komt grofweg tussen 7:00 en 14:00 uur stormkracht 9 te staan uit het noordwesten. Een echte noordwesterstorm dus en deze storm krijgt de naam Corrie. Stormen krijgen namelijk een naam als ze code oranje of rood veroorzaken. Het Met Office heeft zaterdag de storm de naam Corrie gegeven. Het is na Arwen en Barra de derde storm van dit stormseizoen met een naam. Het seizoen loopt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022. De naam Corrie is gekozen vanwege Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. Het is in ieder geval de eerste storm van 2022.
Zeer zware windstoten
Het stormt niet alleen langs de kust met windkracht 9, ook landinwaarts staat veel wind. In de kustprovincies staat veelal windkracht 8 en landinwaarts waait het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De zeer zware windstoten die worden verwacht, kunnen her en der voor schade zorgen. Vlak aan zee, maar ook rondom het IJsselmeer zijn zeer zware windstoten mogelijk van meer dan 110 km/uur. Uitschieters tot 130 km/uur of wellicht nog iets meer zijn niet helemaal uitgesloten. Ten westen van de lijn Leeuwarden, Lelystad, Utrecht, Rotterdam, Vlissingen haalt de wind uit naar 90 tot 110 km/uur. Ten oosten van genoemde (denkbeeldige) lijn komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. Omdat de kern van het lagedrukgebied zich over het noordoosten van het land beweegt, staat in het noordoosten de minste wind en is het relatief rustig.
Oppassen op de weg
Dat bomen kunnen omvallen en dakpannen van huizen kunnen afwaaien zijn met deze windsnelheiden heel goed mogelijk. Het is ook raadzaam om losliggende spullen in de tuin op te bergen, want dergelijke spullen gaan aan de haal met deze wind. De zeer zware windstoten zijn ook gevaarlijk in het verkeer. Het is maandag niet slim om met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies, rond het IJsselmeer en in Friesland.
Maandagochtend regen, in de middag zonneschijn
In de loop van de middag neemt de wind in kracht af en wordt dan ook minder vlagerig. Het weerbeeld laat maandag eerst veel bewolking zien en er zijn perioden met regen. In de middag trekt de regen weg, maar zijn her en der nog wel een paar buien mogelijk. Over de hele dag waait het niet alleen fors, er kan ook 10 tot 20 mm vallen. De temperatuur loopt op naar een graad of 7.
Februari start zacht
De rest van de week, dan is het alweer februari, blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen. Vooral later in de week breekt ook de zon geregeld door. De wind zit voorlopig in de westhoek en is vaak nadrukkelijk aanwezig met in de kustgebieden kans op (zware) windstoten. Het is aan de zachte kant voor begin februari met maxima tussen 7 en 10 graden. Ook in de nacht blijft het kwik ruim boven nul en is een vorstperiode, zoals vorig jaar van 7-14 februari, niet aan de orde.
Winterweer ver weg…
De pluim hierboven laat zien dat de winter ver weg is. De temperatuur blijft zowel overdag als in de nacht ruimschoots boven nul. Pas na het volgende week komen er wat lijntjes onder nul en is er een kleine kans op vorst. Pas in het weekend van 12-13 februari neemt de kans op nachtvorst, op basis van deze pluim, toe. Tot die tijd is er ook een periode met temperaturen overdag in de buurt van de 10 graden…
Gastreporter of weerman?
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.