Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: pas in mei oplopende temperaturen
Het hogedrukgebied Querida heeft een uitloper naar onze streken en zorgt voor een aardige zondag. Komende week krijgen we te maken met een hoogtetrog met temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) van -37°. Daardoor wordt het wisselvalliger en is en blijft het te koud voor de tijd van het jaar. Komend weekend gaan de temperaturen geleidelijk stijgen naar normalere waarden en met mei op de kalender lijkt het warmer te worden. Nog even doorbijten dus…

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: mix van zon en wolken en hier en daar een bui
Na nachtelijke regen scheen gisteren overdag geregeld de zon. Er waren ook wolkenvelden en hier en daar kwam het tot een bui en gisteravond gingen deze buien lokaal gepaard met hagel. De temperatuur steeg van noord naar zuid naar 10 tot 12, lokaal 13°. Westdorpe noteerde maximaal 12,9°. In België lagen de maxima tussen de7 en 13° met in Semmerzake 13,2°.

Boswachter Thomas van der Es maakte deze prachtige foto in de Biesbosch.
er waren gisteren soms dreigende wolken te zien. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Vandaag: geregeld zon, maar ook een buienkans
Ook op deze zondag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is een bui mogelijk. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig in de zuidelijke helft (kracht 2 tot 3) en matig tot vrij krachtig in de noordelijke helft van de Lage Landen (windkracht 4 tot 5) en de temperatuur stijgt naar 9 of 10° in het noorden en naar 12 in het zuiden. In de Ardennen liggen de maxima rond de 7°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en er waait een een zwakke tot matige naar zuidwest draaiende wind. In het noordwestelijk kustgebied neemt de wind weer snel toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperatuur daalt naar waarden dichtbij het vriespunt in zuidelijk Limburg en naar een graad of 7-8 in het noordwesten. Op de meeste plaatsen koelt het af naar 3 tot 6°. In Wallonië en in de Ardennen gaat het licht vriezen.

gisteravond kwam het lokaal tot flinke buien met daarbij ook hagel. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema
het bewijs van Jannes Wiersema dat er hagel bij zat

Morgen: eerst zon, later wolken en in het noorden een bui
Morgen beginnen we de nieuwe week met geregeld zonneschijn. In de middag neemt de bewolking toe en in de noordelijke helft is er kans op een bui. De wind waait matig tot krachtig uit het zuidwesten en de temperatuur is tijdelijk weer hoger. In het noordwesten wordt het een graad of 11-12, elders in het land en in België liggen de maxima rond de 14, lokaal 15°.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het bewolkt en vanuit het noordwesten trekt een gebied met regen over het land zuidoostwaarts. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 6° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

de weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Lange termijn en pluim: wisselvallig en vrij koud
De rest van de week hebben we dinsdag en vooral woensdag te maken met een hoogtetrog. De temperatuur gaat op hoogte dan ook onderuit naar waarden rond de -37°. Dergelijke temperaturen staan garant voor buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en wellicht in het noorden ook smeltende sneeuw. Ook de temperaturen op leefniveau zijn erg laag met dinsdag kwikstanden van slechts 7° in het noorden en noordwesten en hooguit 11 in het zuidoosten. Woensdag is het op de meeste plaatsen een graad of 10, maar normaal is het eind april toch al een graad of 15 in het midden van het land.

Donderdag, Koningsdag, schijnt geregeld de zon, maar er is ook een buienkans. Na een heldere en koude Koningsnacht met temperaturen op veel plaatsen rond of onder het vriespunt, stijgt de temperatuur overdag naar 10° in het westen en naar 12 in het oosten. Pluspunt is dat er over het algemeen niet zo gek veel wind staat, hooguit windkracht 2 tot 3 uit het noordwesten.

Aan onderstaande temperatuurpluim kunnen we het één en ander weer mooi zien. Ook kunnen we zien dat de temperatuur op termijn geleidelijk gaat stijgen, maar echt overtuigend is het nog niet, maar we komen tenminste wel weer in de buurt van wat normaal is voor de tijd van het jaar. Verder valt de zeer lage temperatuur op voor aanstaande dinsdag en ook de kans op nachtvorst is komende week weer aanwezig.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: opnieuw een te koude aprilmaand?
Na alle warmte eerder deze maand is deze aprilmaand tot nu toe nog steeds 0,7° te warm, maar de rest van deze maand wordt er geen warmte meer verwacht en daardoor wordt het zeer waarschijnlijk toch een te koude maand. Volgens de laatste berekeningen gaan we namelijk uitkomen op een gemiddelde temperatuur van 8,6°. Normaal (periode 1981-2010) is het gemiddeld in april 9,2°.

Dit was het weerpraatje voor deze zondag. Morgen kijk ik weer verder naar de ontwikkelingen voor de rest van deze april en natuurlijk naar Koningsdag.

Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen.

Gerard Beekman maakte deze prachtige foto van een kievit pulletje

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 536 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier