Advertentie



 

In de afgelopen weerberichten hebben we het al eerder benoemd, we bevinden ons in de buurt van een duidelijke luchtmassagrens. Ten oosten van ons het stabiele en veel warmere zomerweer. Dit terwijl wij te maken hebben met koelere lucht, meer wolken en soms wat regen of een plensbui. De strijd tussen deze twee luchtsoorten gaat de komende dagen uitgevochten worden in onze omgeving. Vooral het zuidoosten van Nederland en oosten van België moeten zich opmaken voor heel veel hemelwater. Dit kan lokaal wel eens extreme hoeveelheden gaan opleveren en ook overlast. Maar…, na regen komt zonneschijn.

Het weerbeeld zoals we het veel zien de afgelopen dagen, grijs en rustig weer. Foto Ton Wesselius archief 2020.

Warme en vochtige lucht botst op koelere lucht

Ons weer staat al langer onder regie van een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk en een grondlaag boven het noorden van Frankrijk. Hierdoor hebben we steeds te maken gehad met gematigde temperaturen, wolkenvelden en regelmatig een bui.

Synoptische situatie deze dinsdag, Een laag boven Frankrijk en een hoogtelaag richting Zwitserland bepalen ons weer. Bron KNMI.

Dit wil echter niet zeggen dat het slecht weer is geweest; integendeel. De droge perioden overheersten, daarbij brak ook de zon af en toe door en waren de temperaturen met waarden tussen de 20-25 graden aangenaam. Zeker ook omdat er niet veel wind stond. Ideaal weer voor buitenactiviteiten en mensen die niet van de ergste warmte houden. Voor de natuur is het ook erg groeizaam weer geweest, alles is prachtig groen. Vier je vakantie in eigen land dan was het weer niet ideaal voor een dagje zonnen op het strand of bij het buitenzwembad. Dit gaat echter allemaal veranderen.

De warmte is echter niet ver weg, de zomer zit vlak ten oosten van de Benelux.

De zomerwarmte is niet ver weg. Vlak ten oosten van ons zit de warme lucht en die kruipt langzaam richting de lage landen. Het hoogtelaag trekt namelijk richting het zuiden van Duitsland/Zwitserland waardoor op hoogte de stroming steeds meer naar het oosten gaat draaien. De warme lucht kan dan richting de lage landen uitstromen. Het grondlaag trekt juist richting midden Duitsland en aan de grond steekt daardoor een noordelijke wind op. De noordelijke wind aan de grond voert koelere lucht aan. De koelere lucht uit het noorden botst met de warmere en vochtige lucht uit het oosten, en dat levert heel veel regen op.

Lokaal extreem veel regen

De neerslag berekeningen later er de afgelopen runs geen twijfel over bestaan. Er komt lokaal heel veel regen. Om een beeld te geven hoeveel; normaal valt er in juli gemiddeld 80 millimeter regen in de hele maand. Nu worden er neerslaghoeveelheden berekend van lokaal meer dan 100 millimeter in 24 uur. Het zwaartepunt van de neerslag lijkt te liggen boven het oosten van België en het zuidoosten van Nederland. Ook het westen van Duitsland gaat de volle laag krijgen.

Enorme neerslaghoeveelheden voor het zuidoosten van de lage landen, tot en met woensdag. Bron Harmonie/Weerplaza.
Pakken we ook de cumulatieve neerslagsom van Maastricht erbij dan zien we ook daar signalen voor extreme hoeveelheden regen. Bron KNMI.

De koudere lucht is zwaarder dan de warmere lucht en schuift als het ware onder de warmere lucht door. Hierdoor ‘glijdt’ de warmere lucht omhoog over de koudere lucht. Eenmaal op hoogte koelt die lucht verder af en condenseert met als gevolg het ontstaan van buien. De warme lucht bevat veel vocht en gaat als het ware uitgeknepen worden. Deze buien zullen naar verwachting continue blijven ontstaan in het zuidoosten en op die manier veel water achterlaten. Hierbij is er ook kans op onweer. De buien worden ook geholpen door de convectie van de dagelijkse gang, hierdoor kunnen de verschillen lokaal ook groot zijn. De temperatuur ligt tussen de 20 tot 23 graden, de hoogste waarden op de drogere plaatsen.

Het neerslaggebied zal westwaarts trekken en daarbij steeds verder uitdoven. Het noorden en noordwesten van Nederland kunnen dan ook de minste neerslag verwachten. In het zuidoosten zal het KNMI code geel gaan uitgeven voor veel regen en moet er rekening gehouden worden met lokale wateroverlast. Ook het vele water wat in Duitsland gaat vallen zal het waterpeil van de Maas flink doen stijgen.

Vanaf het weekend beter weer in de maak

Op donderdag blijft het in het westen droog, het oosten maakt nog kans op lokaal flinke perioden met regen. Op vrijdag blijft het dan overal droog en gaan we de zon ook al wat vaker zien. De temperatuur ligt rond de 23 graden. Dit komt door opbouwende hogedruk op de Atlantische oceaan en het verder oostelijk wegtrekken van de laagjes.

Een hogedrukgebied bouwt zich op boven de Atlantische oceaan en trekt richting het VK. Hierdoor ontstaat er een blokkade op de oceaan die ons een weersverbetering geeft.

Het hogedrukgebied trekt verder richting het VK en lijkt daar voor anker te gaan. Dit gaat bij ons droog en zonniger weer opleveren. In het weekend komt de temperatuur dan rond de 25 graden uit in het binnenland.

Volop zomer volgende week?

Omdat de kern van het hogedrukgebied zich in eerste instantie nog ten westen van de lage landen bevind hebben we te maken met een noordelijke stroming en niet direct aanvoer van hele warme lucht. Mogelijk dat later de kern zich verplaatst ten noorden van ons en dan krijgen we te maken met een oostelijke aanvoer over het warme continent. Mocht dit scenario uit gaan komen dan zullen de temperaturen verder gaan stijgen richting 30 graden. Een beeld dat we voorlopig terugzien in de pluim, echter moeten we altijd een slag om de arm houden op die termijn!

Pluim voor midden Nederland van het Europese model. Bron Weerplaza.

Blijf volgen en graag tot het volgende bericht. Fijne dag! Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 72 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier