Algemene situatie: Vandaag is een lichtpuntje in een natte en winderige periode van herfstweer. We profiteren van een uitloper van het Azorenhoog en daardoor is het zeker geen slecht weer. Morgen krijgen we alweer te maken met de storingen verbonden aan depressie Reinhold en later deze week komt alweer een volgende depressie op visite. Het is en blijft dan ook uitermate wisselvallig.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren na regen komt zonneschijn

Na een kletsnatte vrijdag en deels zaterdag kwam gisteren geleidelijk overal de zon voor 2 tot lokaal 6 uur tevoorschijn. Ook de droge perioden gingen overheersen en dat was maar goed ook, want er is heel veel regenwater naar beneden gekomen. Hieronder het neerslagkaartje van het KNMI over de periode 1 tot en met 9 september 10 uur in de ochtend. In het westen van het land staat de teller hier en daar al op meer dan 100 millimeter en ook bij mij in Hoofddorp is dat het geval met tot gisteravond al 104 millimeter.

de totale neerslag deze maand. Bron: KNMI

De temperatuur steeg gisteren naar 16 tot ruim 18° met in Maastricht maximaal 16,2 en in Twenthe 18,6 en in Ell 18,7°. In België lagen de maxima tussen de 14 en 19° met in Kleine-Brogel maximaal 18,8°. In de hogere delen van België noteerden St. Hubert 13,8 en Elsenborn 14,0°.

deze schitterende foto werd gisteren gemaakt door de jarige Jolanda Bakker op Texel
Klaas Boersma maakte gisteravond nog deze prachtig foto na een bui

Vandaag perioden met zon, lokaal een bui

Na alle nattigheid van de laatste tijd is er vandaag een lichtpuntje in een wisselvallige periode. De zon schijnt namelijk geregeld en het blijft in het grootste deel van het land droog. Alleen in de kustgebieden is een enkele bui mogelijk. Overigens beginnen we deze zondag in het binnenland hier en daar met nevel en mist.

De matige zuidwestenwind neemt in de kustgebieden geleidelijk toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 18-19°. Kortom: geen verkeerd weer op deze zondag met onder andere Open Monumentendag en… het Alpenweerman team uitje!

Vanavond neemt de bewolking toe op de nadering van depressie Reinhold en vanuit het noordwesten gaat het regenen. In de nacht wordt de regen buiig van karakter. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en neemt toe naar vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt daalt naar 10 tot 14°.

ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker op het prachtige Texel
Marjolein Schut maakte gisteren deze prachtige foto van de opklaringen die geleidelijk gingen overheersen in het westen van het land

Morgen flinke buien

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en dat kunnen vooral in de kustgebieden weer stevige exemplaren zijn met veel regenwater in korte tijd. De buien worden aangevoerd rondom het lagedrukgebied Reinhold boven het noorden van de Noordzee.

De temperatuur stijgt naar 18°, maar in het zuidoosten kan het nog een graadje meer worden. In de hogere delen van België wordt het een graad of 13 en bij die alles waait een vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 5 tot 7.

de verwachte weerkaart voor morgen met het lagedrukgebied Reinhold boven het noorden van de Noordzee. Bron; Kachelmannwetter.com

De rest van de week weinig verbetering

Na morgen verandert er heel erg weinig en het blijft dan ook ronduit herfstachtig. De luchtdruk blijft laag ten noorden van onze streken en is hoog boven het zuiden van Europa. Met grote regelmaat worden met een westelijke stroming storingen aangevoerd en elke dag is er dan ook kans op regen of enkele buien.

Later in de week krijgen we te maken met een hoogtelaag boven onze streken. Bron: Kachelmannwetter.com

Later in de week krijgen we te maken met een hoogtelaag. Het gevolg is flinke buien en niet in de laatste plaats gaan de temperaturen verder naar beneden. De maxima zullen aan het eind van de week liggen in de buurt van de 15°. Normaal is het half september toch nog een graad of 19.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De daling van temperatuur is ook weer zichtbaar in de bovenstaande temperatuurpluim voor het midden van het land. Vooral donderdag wordt een koude dag met waarschijnlijk een middagtemperatuur die onder de 15° blijft. Het weerbeeld is niet alleen herfstachtig, met dergelijke temperaturen wordt dat het ook voor het gevoel. Gelukkig gaat de temperatuur vanaf vrijdag geleidelijk weer omhoog, maar de warme grens van 20° wordt de komende 10 dagen niet overschreden.

de komende 10 dagen wordt er vooral in de kustgebieden veel regenwater verwacht. Landinwaarts valt het over het algemeen wel mee met de nattigheid. Bron: Kachelmannwetter.com

Volgens het Europese model wordt er de komende 10 dagen vooral in de kustgebieden nog veel regen verwacht. Landinwaarts valt het met de nattigheid wel mee met maximaal een millimeter of 30.

Dit was het voor deze zondag. Ik zou zeggen ga extra genieten van het weer vandaag, want de komende dagen is het weer nat en winderig met bovendien lagere temperaturen. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Jannes Wiersema maakte deze prachtige foto. Goed te zien is de koude bovenlucht…

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 443 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer