Lage Landen: licht wisselvallige week, nazomer aan de horizon?
Het weerbeeld ziet er deze week niet verkeerd uit. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en soms komt het tot een bui. De temperatuur wordt geleidelijk weer wat hoger en stijgt donderdag naar 20-22 graden. Daarna gaat het kwik weer wat omlaag, maar na het weekend lijkt het Azorenhoog bij ons een nazomers weertype op te leveren met flink wat zon en temperaturen boven de 20 graden.
Flinke perioden met zon
Nederland: Er zijn op deze maandag flinke perioden met zon, maar ook stapelwolken en verspreid over het land is een bui mogelijk. De grootste kans op buien maakt het noorden en westen. Veel plaatsen houden het vandaag droog. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 18 graden. Op de Wadden en in Zeeland blijft het kwik steken bij 17 graden, terwijl het in het zuidoosten 19 graden kan worden.
Vanavond en vannacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft over het algemeen droog, alleen het noordwesten maakt kans op een bui. Het wordt frisjes met temperaturen die dalen naar 5-7 graden met misschien wel de eerste vorst aan de grond na de zomer. In de kustgebieden koelt het af naar 8-10 graden.
België: Er is een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft over het algemeen droog en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 14-16 graden in de Ardennen en Hoge Venen en naar 17 graden aan zee en ten zuiden van Samber en Maas. In Vlaanderen wordt het 18 graden en in de Kempen kan het lokaal 19 graden worden.
Licht wisselvallig
Morgen schijnt de zon aanvankelijk flink, maar geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling. De meeste wolken komen in het noorden van het land voor en daar is kans op wat licht gespetter of een bui. Waaien doet het niet of nauwelijks uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar 18 graden in het noorden en naar 20 graden in het zuiden van het land.
Woensdag neemt de bewolking toe en in het westen en midden, maar zeker in het noorden van het land valt van tijd tot tijd regen. In de zuidoostelijke helft van het land blijft het tot de avond droog. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig in de kustgebieden. Aan zee kan even een harde wind staan, windkracht 7. De temperatuur stijgt naar 18-20 graden.
Na het weekend nazomer!
Donderdag starten we met wolkenvelden en in het oosten wellicht nog met wat lichte regen. Al vrij snel wordt het droog en dan volgt een hele aardige dag met flinke perioden met zon. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig in het noordwesten. De temperatuur stijgt naar 21-22 graden. In het noorden wordt het maximaal 20 graden en aan de noordkust, op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland blijft het kwik wellicht nipt onder de 20 graden.
Vrijdag en in het weekend schijnt de zon geregeld en over het algemeen is het droog. Vrijdag is er nog wel een buienkans. De temperatuur stijgt naar 18-20, vrijdag in het zuiden nog 21 graden. Daarmee is de temperatuur heel normaal voor half september.
Na het weekend gaan we volop profiteren van het Azorenhogedrukgebied. De zon gaat flink schijnen, het blijft droog en de temperatuur gaat omhoog. Dagelijks wordt het 20-23 graden.
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de eerste dagen onder de 20 graden ligt. Donderdag is het tijdelijk warmer en daarna gaat het kwik weer wat omlaag. Vanaf zondag wordt het weer enkele graden warmer.
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.