Algemene situatie: We profiteren vandaag van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied Petra, maar er is ook een hoogtestoring van belang en daardoor komt het ook tot enkele buien. De komende dagen verandert er niet zo veel. De hoogtestoring blijft ons ook dit weekend parten spelen met enkele buien, maar het hoog zorgt ook voor rustige en droge perioden. Na het weekend wordt het wat warmer dankzij Scandinavische hogedruk.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Wegtrekkende regen

Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking en ook op veel plaatsen nog met regen. De regen trok geleidelijk weg en vanuit het westen kwam geregeld de zon tevoorschijn, maar hier en daar kwam het ook nog tot een bui. De temperatuur steeg naar 18 tot 20° met in Eindhoven en Arcen 20,1 en in Ell 20,2°. In België lagen de maxima tussen de 14-15° in de hogere delen (Mont-Rigi 14,6°) en rond de 20 elders.

prachtige zonsondergang op de laatste avond van de zomer van 2017. Deze schitterende foto werd gemaakt door Martin Vye

Enkele buien

Op deze eerste dag van de meteorologische herfst schijnt geregeld de zon. Er zijn echter ook wolkenvelden en het komt tot enkele buien en vooral vanmiddag kunnen er regionaal flinke buien voorkomen met kans op veel regenwater in korte tijd en ook kans op onweer.

Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur, die afgelopen nacht lokaal daalde naar een graad of 6, stijgt vanmiddag naar 18° in het noorden en noordwesten en naar 20 elders. In het zuidoosten en in delen van België kan het 21° worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vooral in de kustgebieden is er aanhoudend kans op buien, landinwaarts blijft het droog. Het koelt weer flink af met landinwaarts temperaturen die onderuit kunnen gaan naar een graad of 4 met zelfs kans op vorst aan de grond. Aan zee en in de grote steden blijft het kwik duidelijk hoger.

de wisselvalligheid mooi in beeld. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Licht wisselvallig weekend door hoogtelaag

Dit weekend hebben we te maken met een hoogtelaag boven onze streken en de daarbij horende lage temperaturen op hoogte (-23° op ruim 5 kilometer hoogte) zorgen vooral morgen voor enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en bij een zwakke tot matige noordenwind stijgt de temperatuur naar 18° in het noorden en westen en naar 20 in het zuiden en in België.

Zondag trekt het hoogtelaag langzaam naar het oosten tot noordoosten en dat betekent een geleidelijk afname van de buiigheid. Toch blijft er lokaal nog steeds een bui mogelijk, maar de zon schijnt ook geregeld. De temperatuur wint een graadje en stijgt naar 19 tot 21°.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week Scandinavische hogedruk

Na het weekend gaan we aanvankelijk profiteren van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De neerslagkansen nemen af, de zon schijnt geregeld en de temperaturen gaan geleidelijk wat omhoog. Later in de week lijkt het weer wisselvalliger te worden door toenemende lagedruk met ook weer dalende temperaturen, maar dat is nog ver weg. De stijging van temperatuur is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim laat zien dat het kwik vandaag oploopt naar een graad of 20, morgen is de temperatuur wat lager, maar vanaf zondag gaat het kwik weer omhoog. Later in de week lijkt de temperatuur weer geleidelijk te gaan dalen, maar richting volgend weekend nemen de verschillen tussen de modellen wel toe en kan het nog alle kanten op. Fraai nazomerweer kunnen we het niet noemen, maar slecht is het ook zeker niet.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

bij Suzanne Vermulm was het aanvankelijk ook een grijze bedoening

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 285 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer