Advertentie 

Algemene situatie:
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Yaprak trekt vandaag een front behorende bij depressie Olaf. Het is dan ook overwegend bewolkt en uit die bewolking kan wat lichte regen of motregen vallen. Ook de komende dagen is het licht wisselvallig met veel bewolking en soms wat regen.

Vanaf vrijdag gaat de stroming veranderen. We krijgen weer een noordwestelijke stroming met aanvoer van koude lucht waarin buien ontstaan. Ook de temperaturen gaan dan weer naar beneden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren waren er perioden met zon, maar er waren ook wolkenvelden en voornamelijk in het noorden en westen kwam het ook tot enkele buien. Gistermiddag nam het aandeel buien geleidelijk af en werd het op de meeste plaatsen droog.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 11° met in Maastricht maximaal 9,1 en in Rotterdam en Vlissingen 10,8°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 11° met op de Mont-Rigi maximaal 3,2° en in Gent 10,7°.

Gisteren kwam het aanvankelijk nog tot buien en Ton Wesselius zag daarbij ook nog deze fraaie dubbele regenboog.
Ook bij Albert Thibaudier was een fraaie regenboog te zien.

Het is op deze dinsdag over het algemeen bewolkt en uit die bewolking valt hier en daar wat lichte regen en motregen. In de zuidoostelijke helft van de Lage Landen is het over het algemeen droog met nog af en toe zon.

De matige en aan zee (vrij) krachtige west tot zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af en de temperatuur stijgt naar maximaal 8-9° in het zuidoosten en naar 12 in het noorden en westen. In de Ardennen wordt het een graad of 5-6.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt en in het noorden valt enige (buiige) regen. De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur wordt niet veel lager dan 7 tot 9°.

Jolanda Bakker maakte deze zonnige foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Morgen verandert er niet zo gek veel in het heersende weerbeeld. De bewolking heeft wederom de overhand en slechts af en toe knipoogt de zon. Uit die bewolking kan hier en daar wat lichte regen vallen, maar de meeste plaatsen houden het weer droog.

De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar 12-13°. In het zuidwesten en in westelijk België kan het een graad of 14 worden, terwijl het kwik in zuidelijk Limburg blijft ‘steken’ bij een graad of 10. In Hoog-België blijft het kwik met een graad of 7 ook wat achter.

De verwachte weerkaart voor donderdag met daarop het geleidelijk naar het oosten trekkende hogedrukgebied Yaprak. Bron: ECMWF/wetteronline.de.

Donderdag trekt het hoog Yaprak geleidelijk naar het oosten. De bewolking heeft de overhand en met name in het noorden en midden valt af en toe regen op de nadering van een front behorende bij een depressie bij IJsland. In het zuiden en in België lijkt het droog te blijven met wellicht wat zon.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt wederom naar de dubbele cijfers met een middagtemperatuur van 11-12°. In de Ardennen wordt het een graad of 8.

de hoogtekaart voor komend weekend met op hoogte weer koude lucht. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vanaf vrijdag gaat het weerbeeld veranderen. Het hoog Yaprak is dusdanig naar het oosten getrokken dat het de invloed bij ons verliest. Op de Atlantische Oceaan vinden we ook een hoog en over Scandinavië komt een depressie afzakken.

Vrijdag gaat het regenen en komend weekend draait het, met een noordwestelijke stroming, om flinke buien die gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. In de Ardennen en Hoge Venen is er weer kans op sneeuw. De daling in temperatuur is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het kwik eerst stijgt, maar vanaf donderdag raakt het kwik in verval met kwikstanden onder de 10°. Voor volgende week is de verwachting onzeker geworden, maar dat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk…

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur en alleen naar de pluim van het Europese model dan zien we dat het kwik een dalende trend heeft vanaf aanstaande donderdag. Het kwik daalt van een graad of 12 morgen naar gemiddeld een graad of 6-7 later volgende week. Volgende week neemt ook de kans op nachtvorst toe. Het kwik raakt dus in verval, maar winters wil ik het (nog) niet noemen…

De zon ging ook weer fraai onder en dat werd vastgelegd door Meteo-Nederland.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen. Voor nu een mooie dinsdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 520 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier