Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Felicitas ligt boven Frankrijk en aan de noordflank daarvan trekt een frontaal systeem zuidoostwaarts met enige regen. Komend weekend profiteren we ook van het hoog en is het best aardig weer. Pas in de loop van volgende week neemt de wisselvalligheid duidelijk toe.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: mix van zon en wolken
Er waren gisteren wolkenvelden, maar ook de zon kwam geregeld tevoorschijn. Op de Wadden, in delen van Zeeland en in het zuidoosten scheen de zon 5 tot 7 uur, elders scheen de zon 1 tot 3 uur. De temperatuur steeg naar 7 tot 13°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 7,2 en Lauwersoog en Wijk aan Zee 7,3°. De toppers waren Ell en Maastricht met maximaal 13,1°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 14° met in Kleine-Brogel maximaal 13,5°.

de zonsopkomst was gisteren erg fraai. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: overwegend bewolkt en enkele buien
De bewolking heeft op deze vrijdag de overhand en vanochtend komt het tot buiige regen. Vanmiddag neemt de nattigheid vanuit het westen af en met een beetje geluk komen er ook nog enkele opklaringen voor. De matige en aan zee vrij krachtige westenwind draait naar noordwest en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7-8° in het noorden en naar 10 in het zuiden. In België kan het lokaal 11° worden.


Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met slechts af en toe een opklaring. Het blijft droog en bij nagenoeg geen wind daalt de temperatuur naar 2 tot 4°.

ook Ab Donker maakte een mooie foto van de dagstart van gisteren.

Morgen: wolkenvelden
Morgen trekken er wolkenvelden over het land, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een zwakke tot hooguit matige zuid tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 6 tot 8°

Morgenavond en in de nacht naar zondag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog, maar tegen de ochtend neemt in het noordwesten de kans op regen toe. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het zuidoosten en naar 3-4 in het noordwesten. In de Ardennen gaat het licht vriezen.

de zon ging ook weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Kees Sturm

Zondag: eerst wat regen
Zondag valt er in de ochtend vooral in het noorden en westen buiige regen. In de middag nemen de neerslagkansen af, maar voor de zon is niet veel ruimte. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 11°.

de verwachte weerkaart voor later volgende week volgens ECMWF.

Volgende week: toenemend wisselvallig
Na het weekend verandert er aanvankelijk niet veel, maar later in de week trekt het hoog zich terug naar de Azoren en gaan depressies zich met ons weer bemoeien. Het wordt dan ook duidelijk wisselvalliger en ook de wind zal regelmatig van zich doen spreken. De temperatuur blijft te hoog voor de tijd van het jaar, maar tegen en in het volgende weekend wordt het kouder.

Aan de temperatuurpluim hieronder is dat allemaal weer goed zichtbaar. De eerste dagen liggen de maximal rond de 8-9° in het midden van het land (in het noorden er iets onder en in het zuiden er iets boven), na het weekend is het een graad of 10 en verlopen de nachten ook zacht. Later volgende week gaat de temperatuur naar beneden en volgend weekend neemt de kans op nachtvorst geleidelijk weer toe. De Amerikanen (het groene lijntje) wil van een daling later volgende week niets weten…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we op termijn weer een daling van de temperatuur. Het ensemblegemiddelde blijft echter uitkomen boven de 5° en gezien alle lijntjes kan het nog alle kanten op. Voordat het zover is loopt de temperatuur na het weekend eerst op naar waarden rond de 10°.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Willen we de ijspluim nog zien? De komende 10 dagen is er absoluut geen zich op ook maar een dun vliesje. Het lijkt dan ook over en uit voor wat betreft de meteorologische winter…

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er liggen her en der nog wat sneeuwresten, maar ook dit dooit weg. Er zijn helaas geen wintersportmogelijkheden in de Ardennen en Hoge Venen in de komende krokusvakantie. Aan het eind van de maand wordt het weer wat kouder en wellicht neemt dan ook de kans op sneeuw weer toe.

Pas eind volgende week wordt er weer wat sneeuw verwacht in de Ardennen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen, dus ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000!

Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 255 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer