Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het is de komende dagen licht wisselvallig herfstweer. We krijgen later vandaag te maken met een zwak en golvend koufront en op de passage daarvan is wat lichte regen mogelijk of komt het tot enkele buien. Morgen breidt het Azorenhogedrukgebied zich uit naar onze streken en deze uitloper splitst zich zaterdag boven Duitsland af en wordt een zelfstandig hogedrukgebied.

Boven de Atlantische Oceaan transformeert voormalig orkaan Oscar zich tot een klassieke (zeer diepe) Atlantische depressie en tussen deze depressie en het opbouwende hogedrukgebied boven het oosten van Europa krijgen wij (weer!!) een zuidelijke stroming met aanvoer van geleidelijk steeds zachtere lucht. Vooral na het weekend kan de temperatuur weer flink stijgen naar waarden boven de 15°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Fraaie oktoberdag met geregeld zon

Gisteren waren er flinke perioden zon en het bleef op veel plaatsen droog. In de middag nam geleidelijk de bewolking vanuit het zuiden toe en later viel er, vanuit dezelfde hoek, hier en daar wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar 10 tot 12° met in Maastricht 9,6 en in Herwijnen 12,1°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 12° met op de Mont Rigi maximaal 7,1°. De topper was Retie met 11,9°.

De dag begon prima met een fraaie gekleurde zonsopkomst. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Ook Monique Bormans maakte in Leiden een fraaie foto van de opkomende zon.
Ook bij Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool begon de dag kleurrijk.
Na alle nattigheid keerde de rust gisteren weer terug met fraai weer. Jolanda Bakker maakte de foto.
Na de regen van gisteren is het een ‘natte boel’ in het bos, maar de regen is zeer welkom. Ton Wesselius maakte de foto.
Joke Bouma maakte deze zonnige foto in Medemblik.
Deze foto werd gemaakt door Johan Klos. De zeehonden genieten ook van het mooie zonnetje op de Maasvlakte
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Na een stralend begin nam in de middag de bewolking toe. Jolanda Bakker maakte de foto.
De dag eindigde net zo fraai als dat hij begon. Albert Thibaudier maakte deze foto.

Meest bewolkt en later wat regen

Het is op deze eerste november over het algemeen bewolkt, maar vanochtend kan vooral in de westelijke helft de zon nog heel even schijnen. Later neemt geleidelijk de kans op wat lichte regen en motregen vanuit het zuiden toe.

De wind waait uit het zuiden en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 12 tot 14°. Ook in de Ardennen en Hoge Venen, waar dinsdag de eerste sneeuw van het seizoen viel, wordt het een graad of 10.

Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en het komt tot enkele buien. De zuidenwind wordt west en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden mogelijk kortstondig hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur daalt naar 6 tot 9°.

Perioden met zon, buienkans

Morgen gaan we profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Er zijn perioden met zon, maar in het midden en noorden van het land is er tot in de middag nog een buienkans. In het zuiden van de Lage Landen blijft het droog met vanuit het zuidwesten ook steeds meer zon.

De wind waait zwak tot matig, op de Wadden aanvankelijk nog vrij krachtig uit het westen en de temperatuur stijgt naar 11-12° en dat is de juiste temperatuur voor begin november.

Tussen een zeer diepe IJsland depressie (voormalig orkaan Oscar) en opbouwende hogedruk komt de stroming bij ons weer uit het zuiden. Bron: meteologix.com

Droog en na het weekend weer oplopende temperaturen

In het weekend splitst de hogedrukuitloper zich af en wordt een zelfstandig hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Tussen dit hoog en een diepe depressie op de Atlantische Oceaan is de stroming zuidelijk met aanvoer van relatief zachte lucht. De zon zal dit weekend dan ook flink schijnen, maar zaterdag trekken er ook hoge sluierwolken over de Lage Landen die de zon wat wazig laat schijnen.

Het blijft op beide dagen droog en er waait een zwakke tot matige en zaterdag op de Wadden nog een vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur is zaterdag nog bescheiden met 10 tot 12°, maar zondag worden de registers weer open getrokken en kan het 12 tot 15° worden.

Na het weekend komt de 20° weer in beeld. Het blijft maar veel te warm voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

Na het weekend blijft het de eerste dagen droog met geregeld zonneschijn. De aangevoerde lucht is nog zachter met temperaturen die gaan oplopen tot boven de 15°. Lokaal komt, met name in het zuiden en in België, de warme grens van 20° weer in beeld.

Voor de gein heb ik maar even gekeken naar de hoogste temperaturen ooit in november, want je weet het maar nooit dit jaar… Het landelijk novemberrecord is 22,0° gemeten op 1 november 2014 in Ell. We hebben het dit jaar over de periode 5 tot en met 7 november en het landelijk record is voor die dagen respectievelijk 19,6, 20,4 en 20,1°. Volgende week dit maar weer in de gaten houden..

Na een kort en duidelijk kouder intermezzo eerder deze week is het zeer zachte weer wederom snel terug en ook november lijkt (weer) een zachte maand te worden. De stijging van de temperatuur is ook goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen eerst weer gaat dalen naar waarden rond de 10° op zaterdag. Vanaf zondag gaat het kwik omhoog en halverwege volgende week wordt het 15° of meer.

Zonneschijn en kleurende bladeren… Een zeer fraaie combinatie. Jannes Wiersema maakte de foto en stuurde deze in via foto@alpenweerman.nl
Rood met witte stippen. Er zijn nog veel paddenstoelen. Ton Wesselius maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen is er weer een vers weerpraatje voor de Lage Landen en dan verzorgd door Daan vanuit Spitsbergen en ik ben er dan zaterdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 436 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Licht wisselvallig en na het weekend weer (zeer) zacht!”

 • Bertil Blaas
  1 november 2018 at 09:46

  Dag Rico,
  Wederom mijn dank.
  Ik vraag mij iedere dag af, hoelang deze warmte/droogte door de telkens inschuivende hoge druk blijft voortduren. En dat al sedert 1/4.
  Speculatief zou het kunnen dat dit spel nog wel een half jaar door loopt ?
  ( slecht voor ski en schaats liefhebbers ) we wachten rustig af.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   1 november 2018 at 15:18

   Dag Bertil,

   Het is koffiedik kijken hoe lang dit (geblokkeerde) stromingspatroon nog aanhoudt.
   Gelukkig kan het, gezien eerder deze week, nog wel koud worden in onze Lage Landen met temperaturen onder de norm voor de tijd van het jaar.
   We wachten het maar af.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier