Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: hogedrukgebied Brigitta zorgt voor twijfelachtig winterweer
Het hogedrukgebied Brigitta ligt momenteel met haar kern net ten oosten van Oostenrijk. Daarnaast strekt het (grote) hogedrukgebied zich uit van Turkije tot aan de Britse Eilanden. De positie van het gebied is, tot de frustratie van winter- en schaatsliefhebbers, net iets te zuidoostelijk voor écht winterweer. In de komende dagen trekt dit hogedrukgebied wat meer naar het oosten weg. Terwijl dit gebeurd zoekt Brigitta verbinding met een hogedrukgebied boven de Azoren. We zullen blijven balanceren op de grens van warme en koude lucht, hierdoor is het overdag (net) boven nul, in de nachten vriest het meest licht.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: vrij zonnig en flinke dooi
Na een koude nacht met op uitgebreide schaal matige vorst, gingen veel mensen er vanuit dat het een prachtige schaatsdag werd. Dit viel echter flink tegen, want na de ochtend, toen het nog wel prima schaatsweer was, de temperatuur liep snel op. Op de plekken waar aanvankelijk geschaatst kon worden werd het dan ook link om het ijs op te gaan. De maximumtemperatuur lag tussen de 3 en de 5 graden, er stond weinig wind. Er trokken wolkenvelden over, maar op het noorden van het land na was het een vrij zonnig dag. De bewolking in het noorden werd veroorzaakt door een zwak warmtefront. Op de wadden en in het uiterste noorden van Friesland en Groningen viel er aan het eind van de dag lokaal wat lichte neerslag uit deze bewolking.

Arjan Willemse maakte deze foto in Wageningen. Het ijs was dik genoeg om erover heen te kunnen lopen of schaatsen.

Afgelopen nacht vroor het met uitzondering van het noordwesten van Nederland op de meeste plaatsen. In het zuidoosten en delen van België vroor het matig. Op de meeste plekken was het vrij helder, in het noorden was het bewolkt en lokaal ook mistig.

Later op de dag dooide het flink, dus durfde ikzelf het niet meer aan om ver het ijs op te gaan….

Vandaag: rustige en zonnige winterdag
De dag begint met op de meeste plekken lichte vorst. Het is overal zonnig, de maximumtemperatuur stijgt naar 3 a 4 graden Celsius, lokaal een graad warmer. In de Ardennen en Hoge Venen blijft de temperatuur rond of onder het vriespunt. De wind is zwak tot matig uit oostelijke richting. In de noordelijke provincies van Nederland is het bewolkt, in de rest van de Benelux is het overwegend zonnig.

In de komende nacht blijft dit weerbeeld hetzelfde. In de noordelijke provincies is er kans op bewolking en mistbanken, in de rest van de Benelux is het helder; de temperaturen dalen dan ook flink. Het gaat op uitgebreide schaal matig vriezen, in de hogere delen van de Lage Landen is strenge vorst mogelijk.

De verwachte minimumtemperaturen komende nacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: zelfde weertype maar kouder
Aan het weertype verandert morgen niet veel. Het blijft zonnig en de wind blijft zwak. De wind waait vanuit verscheidene richtingen, de maximumtemperatuur ligt met 1 tot 4 graden Celsius lager dan de afgelopen dagen. In de Ardennen blijft het vanzelfsprekend kouder. Enkel in het noorden blijft het bewolkt.

In de nacht naar maandag wordt het minder koud; nog steeds komt in de zuidoostelijke helft van de Benelux op uitgebreide schaal matige vorst voor, maar het wordt simpelweg minder koud dan de nacht op zondag.

De drukverdeling op maandagmiddag. De westelijke, aanlandige wind neemt meer initiatief.

Maandag: iets hogere maximumtemperatuur, meer wolken
Maandag komt het hogedrukgebied iets zuidelijker te liggen. Als gevolg hiervan wordt de wind westelijker. De aangevoerde lucht is iets zachter en vochtiger. Het wordt dan ook een vrij bewolkte dag. De wind is westelijk, zwak tot matig. De temperatuur ligt 3 tot 5 graden boven het vriespunt.

In de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw vriezen, het wordt echter niet zo koud als de afgelopen nachten; het blijft voornamelijk bij lichte vorst. Daarnaast blijft het bewolkt.

De verwachte drukverdeling voor woensdag midden op de dag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: exacte positie van hogedruk bepaald het weerbeeld
Wat er de rest van de week gaat gebeuren is nog vrij onduidelijk. Komt het hogedrukgebied noordelijk te liggen, dan krijgen we een aflandige, oostelijke wind. Het gevolg hiervan is een relatief koude stroming met zowel overdag als ’s nachts vorst. De grootste kans lijkt echter weggelegd voor de tegenovergestelde situatie: het hogedrukgebied komt naar verwachting vrij zuidelijk te liggen waardoor we te maken krijgen met een relatief zachtere en vochtige westelijke wind. Als dit laatste gebeurt krijgen we vanaf woensdag ook ’s nachts te maken met temperaturen boven nul.

Pluimen: onzekerheid, in ieder geval tot en met woensdag licht winters
De pluim laat deze onzekerheid zien; vanaf dinsdag wordt de nachtvorst een onzekere factor en vanaf hier is het goed mogelijk dat ook de nachtvorst verdwijnt. Er zijn dankzij de hogedruk echter wel weinig neerslagkansen en tot en met woensdag zal het waarschijnlijk dan ook droog blijven. Echt winters weer wordt het voorlopig niet, het wordt daarentegen ook niet heel zacht.

De pluimverwachting van het KNMI.

IJspluim: schaatsen of niet?
Als we naar de ijspluim kijken zien we de komende dagen eenzelfde patroon; ’s nachts wordt de ijslaag dikker, om overdag weer af te nemen. Dit patroon zal minstens tot en met woensdag aanhouden. Voor de schaatsers zal het weer de komende dagen dan ook kantje boord worden, de schaatsliefhebbers kunnen per dag dan ook het beste het weerbericht in de gaten houden! Na woensdag kan het weer zowel de koude als de warme kant op gaan, dit hangt puur af van de positionering van de drukgebieden. Wat er met de ijslaag gaat gebeuren is dus ook nog niet geheel duidelijk. Afwachten dus!

De ijspluim van het KNMI. Vanaf woensdag neemt de ijsdikte af.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: genoeg sneeuw en koud
In de Ardennen en Hoge Venen ligt een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter, lokaal nog wat meer. De meeste pistes en liften zijn dan ook open. Het blijft de komende dagen droog, maar dankzij het koude weer zal de sneeuwlaag de komende dagen (grotendeels) intact blijven. Voor de wintersporters zijn de Ardennen en Hoge Venen dan ook een mooie optie de komende dagen.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijk ik opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en Rico verzorgt het weerbericht maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een prettig weekend en graag tot morgen!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

29 januari Bergsportdag NKBV Jaarbeurs Utrecht. Ook Alpenweerman zal op de Jaarbeurs aanwezig zijn (stand / lezing). Tot dan

 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 638 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier