Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na kletsnatte en stormachtige laatste dagen van de afgelopen werkweek is het buiten duidelijk voelbaar; we bevinden ons weer in de koudere lucht. Aan het begin van deze week schreef ik al over de (natte) sneeuwkansen die we dit weekend hebben in de Benelux. Wat zijn de laatste inzichten en kunnen we dit weekend verwachten? 

Gaan we dit weekend deze plaatjes weer zien? Lantaarnpaal staren voor de sneeuwliefhebbers?

Zaterdag een mooie winterdag, later toenemende kans op regen en (natte) sneeuw in het zuidoosten.

De meeste mensen zullen vanmorgen bij het openschuiven van de gordijnen een mooi zonnetje gezien hebben. Wolkenvelden wisselen zich namelijk af met opklaringen en de wind is rustig, veelal uit een zuid, tot zuidwestelijke richting. De temperatuur ligt hierbij tussen de 4 en 5 graden. Heerlijk weer om even een frisse neus te halen. Het noordwesten van Nederland en de Waddeneilanden maken in de middag nog kans op een lichte (winterse) bui. Deze worden veroorzaakt door een hoogtetrog die boven de noordwestelijke Noordzee richting Denemarken trekt.

In de loop van de middag gaat echter vanuit het zuiden de bewolking toenemen op nadering van een laagje dat vooral in zuidoosten van de Benelux vanavond neerslag gaat geven. Vooral het oostelijke deel van België en de Limburg lijken het zwaartepunt te kunnen verwachten. Met nadruk op lijken,  want over de exacte koers zijn de modellen het nog steeds niet eens. Het Amerikaanse GFS laat de neerslag in Nederland alleen over het zuidoosten trekken. Dit terwijl het Franse Arome de neerslag ook in het midden en oosten van Nederland laat komen.

Het Franse Arome wat de neerslag vanavond naast België ook over een groot deel van Nederland berekent.

Deze neerslag begint als regen en door afkoeling kan deze gaan transformeren naar natte sneeuw. Dit laten de modellen ook zien. De verwachting is dat dit een bescheiden sneeuwdekje kan opleveren van 1 tot 3 centimeter in het oostelijk deel van België en zuidoosten van Nederland in de heuvels. In hoog België gaat dit richting 10 centimeter.

Zondagnacht winterse buien vanuit het westen, in de avond in het zuiden kans op sneeuw.

In de rest van Benelux is het droog en daalt de temperatuur richting het vriespunt. Tijdens opklaringen kan het licht gaan vriezen. In de loop van de nacht nadert vanuit het westen een nieuw laagje wat ons winterse buien gaat geven. In het westen zal het hier voornamelijk gaan om regen, natte sneeuw en of korrelhagel. Gezien de koude bovenluchten in verhouding tot het relatief warme zeewater is er aan de kust ook kans op onweer. Verder in het binnenland is er ook een kans op droge sneeuw. Het kan dan kortstondig wit worden, des te verder landinwaarts des te groter de kansen op droge sneeuw. Hierbij is er uiteraard kans op gladheid. Ook na de passage van de buien is er kans op bevriezing van natte weggedeelten, dus ook hier kans op gladheid. Als u in Nederland ondanks de avondklok vannacht de weg op moet, weest alert! De buien zullen via het noordoosten in de loop van de ochtend het land verlaten.

De winterse buien volgens het Amerikaanse GFS die vanuit het westen vannacht de Benelux intrekken.

De zondagmiddag verloopt dan droog met een afwisseling van zon en wolken. In de ochtend breiden opklaringen vanuit het zuidwesten zich uit over de Benelux. De temperatuur stijgt naar waarden rond de 5 graden. Wederom een prima winterdag dus.

Aan het einde van de middag gaat de bewolking vanuit het zuidwesten dan weer toenemen door de nadering van een volgend laag dat over België oostwaarts gaat trekken. Op dit moment zijn de kansen op sneeuwval op dit laag vrij groot, namelijk 80%. De verwachting is dan ook dat het in het zuiden van de Benelux in de loop van de avond gaat sneeuwen. Wederom is de exacte koers van het laag nog niet helemaal zeker. België en het uiterste zuiden van Nederland lijken zeker goed goed te zitten voor sneeuw. De onzekerheid zit erin hoe verder noordelijk de neerslag nog gaat komen.

Verwacht sneeuwdek volgens het Europese ECMWF maandagnacht.

Het Europese model ECMWF laat de sneeuw geheel over België en het uiterste zuiden van Nederland trekken. Dit terwijl het Amerikaanse GFS de sneeuw tot midden Nederland laat komen en ook veel minder een sneeuwdekje verwacht in België.

Verwacht sneeuwdek volgens het Amerikaanse GFS maandagnacht.

In het noorden houden de opklaringen in de avond wel stand en daar zal de temperatuur dalen tot waarden rond of iets onder het vriespunt. Er is een kleine kans dat zich daarbij in het noorden wat mist vormt.

Kortom, een winters weekend met voldoende kansen om weer wat gevlok te zien in de lage landen! Maar ook mooie zonnige momenten. Of en waar het tot een sneeuwdek komt is dus nog wat onzeker, met de beste papieren voor het zuiden en zuidoosten van de Benelux. Maar ook elders kan een pittige winterse bui best eens voor een witte verassing zorgen. Allen een fijn weekend en tot de volgende keer. Groet Sebastiaan

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 9.474 times, 1 visits today)
Advertentie

44 Reactie op “Lage Landen: Licht winters weekend”

 • Erwin
  23 januari 2021 at 14:30

  Mooi bericht Sebastiaan! Perfecte weergave van wat de diverse modellen nu laten zien. Persoonlijk verwacht ik vannacht ook in laagland Limburg droge sneeuw maar het gaat wederom van verschillende details afhangen. Wordt weer spannend!

  • Marco
   23 januari 2021 at 14:45

   Ik denk ook droge sneeuw in Limburg. Maar ik woon in het westen.. in de noord kop. Wordt weer natte bende en waterkoud:(

   • Sebastiaan Aarts
    23 januari 2021 at 14:53

    Wellicht als er nog mooie opklaringen zijn voor de buien uit dat de grond toch koud genoeg is voor droge sneeuw in een felle bui. Blijft snowcasten!

  • Sebastiaan Aarts
   23 januari 2021 at 14:59

   Dankjewel Erwin, we gaan snowcasten;)

 • Marthijn
  23 januari 2021 at 14:42

  Mooi bericht.
  Hopelijk kunnen we in het midden van het land ook nog genieten van een beetje sneeuw

  • Sebastiaan Aarts
   23 januari 2021 at 14:58

   Ik hoop het ook Marthijn, duimen dat de neerslag zondagavond een stuk noordelijker valt of dat er een goede felle sneeuwbui vannacht jouw kant opkomt!

 • Marco
  23 januari 2021 at 14:43

  Toch nog een bericht vandaag! Nice Sebastiaan!

 • Johann
  23 januari 2021 at 14:53

  Thx Sebastiaan! Mooi bericht. Hebben we weer wat fris om op in te haken resp. (s)nowcasten. Ik heb inmiddels de weerkamer op Rosswald verruild voor die in Termen (800 meter lager).

 • Johann
  23 januari 2021 at 15:36

  Nog steeds grote verschillen mbt de sneeuwval / accumulatie. Uitgaand van Arome ziet het er tot morgenmiddag als volgt uit

  • Erwin
   23 januari 2021 at 19:17

   Ensemble gfs 12u valt eigenlijk gewoon tegen vind ik. Zit slechts 1 fatsoenlijke member tussen (member 16) en de rest is gerommel in de marge. Hopelijk komt EC vanavond met wat beters want dit is weinig hoopgevend.

 • Johann
  23 januari 2021 at 15:40

  Voor het ZO en Z van het land nog even kijken bij KMW die de verschillende modellen naast elkaar heeft gezet. Pm Het Rapid model komt elke 3 uur met een update en is dus het actueelst om te volgen.

 • Bernie
  23 januari 2021 at 17:17

  Lekker hoor, het was vanmorgen heerlijk lopen. Koud geen wind en zon. Top winterdagje

 • Erwin
  23 januari 2021 at 18:12

  GFS oper 12uur doet niet wat we willen zien.. Bespreek ik verder maar niet. Ben wel benieuwd naar ensemble en ECrun zo.

 • Erwin
  23 januari 2021 at 19:49

  EC oper komt met behoorlijk sneeuwdek voor ZO Nederland aanstaande maandagochtend op mijn verjaardag. Hopelijk komt het nog Noordelijker tot mijn woonplaats bij Nimegen.

 • Johann
  23 januari 2021 at 19:59

  Volgend weekend wordt pas leuk! #LMG NO #sneeuw EC12

 • Johann
  23 januari 2021 at 20:04

  Laagje weekend

 • Erwin
  23 januari 2021 at 20:13

  EC OPER die nu binnen is vind ik wel een mooie run met zondagavond en nacht naar maandag flinke laag sneeuw in N-Brabant en Limburg. Ook mooie LMG situaties op termijn met grote temperatuur verschillen tussen Noordelijk deel lage landen en Zuidelijk deel. Komt nooit precies uit die grens zoals die nu op oper staat maar geeft wel aan hoe lastig de voorspelling is. Verschuift het boeltje een paar honderd kilomter dan maakt dat een wereld van verschil in dit soort situaties. Vandaar dat de guillotine niet terecht is (zoals gisteren hier besproken) als het net verkeerd valt.

  • Erwin
   23 januari 2021 at 20:20

   Johan, kun je ook even de sneeuwkaart van EC 12 aanstaande maandagochtend even plaatsen? Betrouwbaarheid is daarvan uiteraard hoger dan sneeuwkans volgend weekend in Noorden maar ik ben even niet in staat kaarten te posten nu. Maar wel mooie sneeuwkaartje voor aanstaande maandagochend!

   • Erwin
    23 januari 2021 at 20:26

    johann uiteraard 🙂

   • Johann
    23 januari 2021 at 21:46

    Pluim

   • Johann
    23 januari 2021 at 21:47

    Kaart EC12

   • Erwin
    23 januari 2021 at 21:52

    Pluim EC 12u verre van overtuigend vind ik wat betreft winterkansen. Oper en control erg winters. Net als vanochtend toen vooral de control steenkoud was. Opmerkelijk.

    • Arjan
     23 januari 2021 at 22:13

     Ik vind hem toch wel interessant hoor Erwin. Oké er zijn nog veel zachte leden, meerderheid zelfs nog. Trekken de depressies op de juiste manier door dan zitten we zo in de winter. Bovendien zie ik langzaam meer steun van de ensembles. Maar zoals we weten morgen kan het weer anders zijn. Trend is wel oké

 • Arjan
  23 januari 2021 at 21:18

  In het zuidwestelijk deel van Noord-Brabant is de neerslag overgegaan in (natte) sneeuw. In delen van België blijft dit ook al liggen. Later dus ook elders mogelijk in het zuiden van NL.

  • Jeroen
   23 januari 2021 at 22:23

   Natte sneeuw Tilburg, op de autoruiten blijft al wat liggen.

   • Jeroen
    23 januari 2021 at 22:45

    Het lijkt te intensiveren hier, auto wordt langzaam wit.

    • Arjan
     23 januari 2021 at 22:54

     Mooi! in Turnhout ligt al een dikke laag zal ook elders steeds meer overgaan in sneeuw

 • Arjan
  23 januari 2021 at 21:33

  Nieuwe pluim EC! Behoorlijk afgekoeld. De hoofdrun pakt zo koud uit omdat er gerekend wordt met een sneeuwdek. Laten we nog even met beide voeten op de grond blijven. Virtueel ziet het er goed uit.

  • Johann
   23 januari 2021 at 21:50

   Zo koud omdat er vrijdag zaterdag via de achterdeur van het laagje vanuit het NO arctische lucht gaat binnenstromen. Die sneeuw heeft dan nog weinig tot geen invloed. Het is ook juist dat laag wat voor de grote onzekerheid zorgt (koers). Noordelijker en dan gewoon in de zachte lucht zoals een groot aantal EPS leden laat zien.

   • Arjan
    23 januari 2021 at 21:58

    Ja je hebt gelijk, niet goed gekeken al zal de control deze wel wat meenemen. Dit is de pluim voor Maastricht en die gaat ook mee (oper) idd koers laagjes alles bepalend!

    • Johann
     23 januari 2021 at 22:05

     Mooi te zien hoe via de achterdeur die zeer koude lucht instroomt. Mooist zou zijn idd dan hogedruk erover en mt het sneeuwdek im Keller met de temperaturen`! Wie weet…..#spannend

  • Johann
   23 januari 2021 at 21:55

   KLA

  • Erwin
   23 januari 2021 at 22:21

   Op oper en control na vind ik pluim niet al te best Arjan. Zeker op zeer lange termijn eerder minder koud dan kouder. Nee verre van overtuigend maar dat kan ook niet met de onzekerheid van de koers van het laagje

   • Erwin
    23 januari 2021 at 22:25

    Maar zelf geloof ik dus wel in winterweer in februari voor de LL. Maar pluim EC vind ik nog niet overtuigend (wat ook onmogelijk is gezien laagje allesbepalend is) en pluim gfs 12u vond ik ronduit slecht/zwaar teleurstellend.

    • Arjan
     23 januari 2021 at 22:56

     Zit niets anders op dan afwachten 🙂

   • Johann
    23 januari 2021 at 23:11

    Zeker niet overtuigend. We houden nl dat zonale stromingspatroon met een krachtige jet. Het laagje (trekpkaard van een 1e ?? portie arctische lucht) op zaterdag is al een vraagteken. Nog groter vraagteken is een volgend laag dat 1 februari in de frontale zone (jet) ten NW van de Azoren tot ontwikkeling komt en dan sterk uitdiepend (tot 974 hPa ! ) 2 februari al boven ZW Ierland / Engeland wordt berekend. Voor dit venijnige laag wordt nogmaals weer zachtere lucht vanuit het ZO aangetapt. Het moge duidelijk zijn dat een koers noordelijk dan wel zuidelijk langs een totaal andere weerbeeld zal gaan geven! Vanaf midden Engeland mag men zich gaan voorbereiden op een storm en mogelijk ook sneeuwstorm!!

    Mocht het laag vervolgens via de Benelux of liefst ook weer iets zuidelijker doortrekken dan kunnen we ons in de Benelux ook gaan opmaken voor sneeuw(storm) en mogelijk ook eerst ijzel. Daarna zou dan opnieuw de deur voor de poollucht opgezet kunnen worden gevolgd door opbouw hogedruk ( dit nog even heel speculatief mede ook gezien koers en lange termijn)

 • Jan
  23 januari 2021 at 23:00

  Daarstraks wat sneeuw ten zuiden van Leuven maar nu al aan het wegsmelten.

 • Johann
  23 januari 2021 at 23:25

  Lekker

 • Johann
  23 januari 2021 at 23:27

  Turnhout centrum!

 • Johann
  23 januari 2021 at 23:29

  En de nodige problemen voor het verkeer al bij onze zuiderburen

 • Johann
  23 januari 2021 at 23:34

  Omdat het zo mooi is nog maar eentje uit Tilburg.

 • Jeroen P
  24 januari 2021 at 09:47

  Zojuist dikke sneeuwvlokken hier in NW Friesland, blijft alleen logischerwijs niet liggen.

 • Johann
  24 januari 2021 at 09:51

  Mooie sneeuw in het Z van Limburg, lokaal vanmorgen 7 cm. Straks een Benelux weerbericht met nog meer sneeuwkansen

 • Johann
  24 januari 2021 at 10:24

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier