Advertentie 

Algemene situatie:
Tussen het hogedrukgebied Anke op de Atlantische Oceaan en depressie Torsten boven het zuiden van Scandinavië wordt met een noordelijke stroming onstabiele polaire lucht aangevoerd. Met deze stroming trekken buien mee die een winters karakter hebben en gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. Morgen is de bovenlucht dusdanig afgekoeld dat er ook en steeds vaker (smeltende) sneeuw kan vallen. Al met al een licht winters weerbeeld.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot buien die vergezeld gingen van hagel en onweer.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en ruim 8° met in Heino maximaal 6,0°. De toppers waren Schiphol, Herwijnen, Hoek van Holland en Vlissingen met 8,5 en Cabauw met 8,7°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 10° met op de Mont-Rigi 3,6 en in Zeebrugge 9,9°.

Deze prachtige foto van een winterse bui werd gisteren gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Na een nacht met landinwaarts temperaturen rond het vriespunt en lokaal nevel en mist komt het vandaag vooral in de kustgebieden en later ook in het noorden van het land tot enkele buien. Deze buien kunnen winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en onweer, want kijken we naar de bovenluchttemperaturen dan zien we een -4° op het 850 hPa vlak (1,5 km) en een -33° op ruim 5 kilometer hoogte (500 hPa vlak). Dat zijn gunstige condities voor genoemde buien.

Tussen de buien door schijnt ook de zon, maar in het oosten en zuidoosten kan de aanwezige lage bewolking hardnekkig zijn. De temperatuur stijgt naar 7, lokaal 8° in de kustgebieden, maar tijdens stevige buien is de temperatuur enkele graden lager. Landinwaarts wordt het een graad of 5-6, maar in hardnekkige mistgebieden blijft het kwik steken bij hooguit een graad of 3 en in de Ardennen en Hoge Venen ligt het kwik rond het vriespunt. Bij dit alles waait over het algemeen niet veel wind.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met in de kustgebieden aanhoudend kans op winterse buien. Door nog wat lagere bovenluchttemperaturen is er bij die buien ook kans op smeltende sneeuw.

Landinwaarts blijft het over het algemeen droog met flinke opklaringen. De temperatuur blijft boven nul in de kustgebieden en daalt naar rond of (iets) onder het vriespunt elders met uitersten tot ongeveer -2°.

Gisterochtend kwam dit ‘gevaarte’ over bij Jan Leijen in Mijdrecht.
Bij Joyce Derksen scheen geregeld de zon en ze maakte deze prachtige foto.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.

Morgen verandert er niet veel aan de weerkaart. De luchtdruk is hoog ten westen van Ierland en boven onze streken ligt lagedruk met een ijskoude bovenlucht. Die bovenlucht is overigens nog wat kouder dan vandaag met op 1,5 kilometer hoogte een temperatuur van -5/-6°. Nog wat hoger, op het 500 hPa vlak, is het morgen -37°.

De aanvoer van buien gaat door en deze zijn volop winters van karakter en gaan gepaard met hagel, in de kustgebieden lokaal met onweer en steeds vaker met (smeltende) sneeuw. Bij clusterende en lang aanhoudende buien kan het zelfs wit worden met dus lokaal kans op gladheid.

De wind waait zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 4-5°, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder.

De weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag schuiven alle druksystemen die voor ons van belang zijn naar het oosten op. Het lagedrukgebied Torsten vinden we dan boven de Baltische Staten en ook het Atlantische hoog Anke trekt oostwaarts. De buiigheid neemt af met alleen in de kustgebieden nog kans op (winterse) buien. Landinwaarts blijft het droog met eerst weer kans op nevel, mist of laaghangende bewolking. In de middag schijnt op veel plaatsen geregeld de zon.

Na een nacht met landinwaarts op uitgebreide schaal lichte vorst loopt de temperatuur op de eerste december op naar maximaal 3-4°. In de kustgebieden kan het nog altijd een graad of 5-6 worden en er waait een zwakke tot hooguit matige noord tot noordoostenwind.

De weerkaart voor zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zaterdag is het lagedrukgebied Torsten opgenomen in een omvangrijk lagedrukgebied boven het noorden van Europa. Het Atlantische hogedrukgebied trekt oostwaarts en probeert een verbinding te maken met een hogedrukgebied boven Rusland, maar dat gaat niet lukken.

Het is bij ons uitermate rustig weer met een grote kans op nevel, mist en laaghangende bewolking. Waaien doet het niet of nauwelijks en daar waar het grijs blijft blijven de temperaturen rond of net boven het vriespunt. Aan zee, waar de zon nog even kan schijnen, wordt het een graad of 5-6.

De weerkaart voor volgende week volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf zondag is het weer eventjes gedaan met het licht winterse weertype. Een warmtefront zal ons zondag of in de nacht naar zondag passeren met regen en mogelijk wordt de regen voorafgegaan door sneeuw. De dagen daarna is het wisselvallig en met een west tot zuidwestelijke wind wordt ook weer relatief zachte lucht aangevoerd met temperaturen die oplopen naar een graad of 10.

We kunnen het allemaal weer goed zien in onderstaande temperatuurpluim en daarin kunnen we ook zien dat de hogere temperaturen maar tijdelijk zijn, want later volgende week, na Sinterklaas, gaan de temperaturen weer naar beneden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat het allemaal weer zien. De komende dagen is de temperatuur dalende, maar vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog. De weermodellen verschillen in timing voor zondag, maar uiteindelijk gaat het kwik omhoog. Na Sinterklaas is de trend weer dalende.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Eerst dalende temperaturen en vanaf zondag omhoog. Later volgende week gaat de temperatuur weer naar beneden. Het ensemblegemiddelde daalt van een graad of 9 op maandag naar 5 aan het eind van volgende week.

De zon ging ook weer fraai onder. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België, waar inmiddels hier en daar wat sneeuw ligt, valt de komende dagen regelmatig sneeuw. De temperaturen blijven tot en met zondag uitkomen op waarden rond of onder nul en tot en met zaterdagavond ligt er op veel plaatsen een sneeuwdek van zeker 10 centimeter.

Tot en met zaterdagavond valt er in de Ardennen en Hoge Venen zo’n 10 centimeter sneeuw. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de weerkaarten. Fijne dag!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 564 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier