Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Nu is al duidelijk dat december 2019 ook weer een zachte maand wordt. Het is zachte maand nummer negen al van het jaar. Alleen de maanden mei en november waren te koud en september was wat temperatuur betreft normaal. De gemiddelde temperatuur komt, met nog ruim een week te gaan, uit op 6,1/6,2 graden en dat zou een top-10-notering betekenen. Normaal is 3,7 graden. Het jaar 2019 komt uit op gemiddeld 11,2 graden. Sinds 1901 betekent dat plaats nummer vijf achter 2014, 2018, 2006 en 2007. 

Ook deze week is het vrij zacht, maar het lijkt erop dat het Tweede Kerstdag en vrijdag wat kouder wordt. Een hogedrukgebied komt wellicht boven onze streken te liggen en dat zou een wat kouder en droger weertype kunnen opleveren. Misschien komt het zelfs tot een graadje vorst in de nacht… Het moet niet gekker worden 😉 Lang lijkt de koudere periode niet te duren, want in het weekend gaat het kwik weer wat omhoog.

Het was een grijze, grauwe en natte dag. Ton Wesselius maakte de foto.

Gisteren was een echte donkere dag voor Kerst. De bewolking had de overhand en er viel van tijd tot tijd regen en motregen. Slechts heel lokaal was een glimp van de zon te zien. De Kooy noteerde zelfs nog een uurtje zon. De temperatuur steeg naar 8-10 graden met op Terschelling en Vlieland maximaal 7,5 en in Ell 9,8 graden.

De verwachte weerkaart voor vandaag.

Soms wat lichte regen, maar vaak droog

Op deze maandag is het half tot zwaar bewolkt en vanmiddag is kans op wat lichte regen. De grootste kans op regen maakt het binnenland, want in het westen en zuiden blijft het over het algemeen droog. De wind waait uit het westen en is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

De temperatuur stijgt naar 9 graden in het noorden en naar 10 in het midden en zuiden. In België wordt het 10 graden in de westelijke helft en naar 8-9 in de oostelijke helft. In de hogere delen blijft het kwik steken bij 4-6 graden.

Vanavond wordt het overal droog met enkele opklaringen. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking weer snel toe en in de loop van de nacht stijgt de kans op regen. De temperatuur daalt naar 5-7 graden.

Erica van Leeuwen maakte deze foto.
De verwachte weerkaart voor morgen.

Natte dinsdag

Morgen wordt een natte dag. In de ochtend zijn er flinke perioden met regen. In de middag volgen enkele (plens)buien, maar tussendoor is het ook droog. De bewolking heeft de overhand, maar in de middag breekt ook af en toe de zon door.

Met 8 graden in het noorden en 10-11 graden in het zuiden is het weer duidelijk te zacht voor eind december. In België wordt het op de meeste plaatsen 11, lokaal zelfs 12 graden. In de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 7. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig, aan zee vaak vrij krachtig, windkracht 5.

Kerstavond en de daaropvolgende Kerstnacht is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Veel plaatsen houden het droog en bij een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind koelt het af naar 4-6 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto.

Wisselvallige Kerstdagen

Woensdag, eerste Kerstdag, schijnt af en toe de zon. Er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is een bui mogelijk. In de middag is het over het algemeen droog. Er waait een matige en aan zee soms een vrij krachtige westenwind en de temperatuur stijgt naar 8-9 graden. In het uiterste noordoosten wordt het wellicht niet warmer dan een graad of 7. In de hogere delen van België wordt het 5 graden.

Op Tweede Kerstdag, donderdag, is het in de ochtend droog met vooral landinwaarts wat zon. Vrij snel neemt de bewolking toe en in de middag gaat het vanuit het westen regenen. De zwakke zuidenwind neemt toe naar matig en draait naar het zuidoosten. De temperatuur is lager en stijgt naar 6-7 graden. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 3. De neerslag kan in de vorm van smeltende sneeuw vallen.

Donderdag en vrijdag is het kouder, vanaf het weekend komt er steeds meer ‘geel’ in de grafiek ofwel de kans op 10 graden en meer neemt, volgens het Amerikaanse GFS model, toe.

Na Kerst is de verwachting onzeker, maar eigenlijk ook weer niet

Vanaf vrijdag wordt de verwachting enigszins onzeker, maar eigenlijk ook weer niet. Er is kans op een kouder en droger weertype onder de vleugels van hogedruk met zelfs vorst in de nacht en vroege ochtend. Het kan ook aanhoudend wisselvallig en vrij zacht decemberweer blijven en deze kans is toch groter.

De temperatuurpluim hieronder laat de daling later in de week goed zien. Ook de stijging daarna is zichtbaar, maar de temperatuurverschillen tussen de modellen nemen toe. We zullen moeten afwachten wat het wordt, maar aanhoudend zacht en wisselvallig zal het wel blijven. Winterweer is in de verste verte niet te bespeuren.

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com
De narcissen komen al boven de grond door het zachte weer. Ton Wesselius maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 893 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: licht dalende temperaturen deze week”

 • Bertil Blaas
  23 december 2019 at 06:38

  Goede morgen,
  Als dagelijks volger, dank ik jouw weer voor je mooie weerbericht en wens jouw en uwe fam. fijne Kerstdagen toe. 🎄👍
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   23 december 2019 at 06:42

   Dank Bertil!
   Van hetzelfde gewenst.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer