Advertentie 

Algemene situatie:
Let it snow, let it snow, let it snow zong Dean Martin en dat is op deze zondag (2e Advent) duidelijk van toepassing. Aan de voorzijde van depressie Xanthos gaat het vandaag namelijk geruime tijd op uitgebreide schaal sneeuwen. Er kan heel wat van dat witte spul vallen en overal wordt het dan ook een witte wereld met een code oranje afgegeven door het KNMI. Later vandaag gaat de sneeuw vanuit het zuiden over in regen, maar hoe en wat lees je hieronder…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren lag er in de ochtend in de oostelijke helft van het land en niet in de laatste plaats op de Veluwe een flink sneeuwdek van meerdere centimeters. Overdag viel er landinwaarts nog geregeld sneeuw, maar in het westen en noorden was het voornamelijk kletsnatte regen en hagel wat er viel.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 7° met in Maastricht maximaal 1,7 en in Hupsel 2,1°. Wijk aan Zee en Den Helder kwamen uit op maximaal 6,3, maar de toppers waren Vlieland, Terschelling en Lauwersoog met 6,7 en 6,8°. In België bleef het in de hogere delen licht vriezen met op de Mont-Rigi -2,4°. In Zeebrugge en Gent werd het maximaal 4,9°.

In Vaassen, gelegen tussen Apeldoorn en Zwolle op de Veluwe, is gisternacht een flink pak sneeuw gevallen. De foto werd gemaakt door Elwin Olieman.

We krijgen vandaag te maken met een venijnige depressie die vanmiddag van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Het is op deze zondag dan ook bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt vanochtend, aan de voorzijde van genoemde depressie, een gebied met geruime tijd sneeuw over de Lage Landen. Op veruit de meeste plaatsen valt zo’n 5 tot 10 centimeter en lokaal is nog meer mogelijk met hoeveelheden richting de 15 centimeter. In het noorden gaat het overigens vanmiddag pas sneeuwen.

Omdat de depressie noordoostwaarts over het land trekt, aan het begin van de middag ligt de kern van de depressie op de zuidelijke Noordzee, zal de sneeuw in de gebieden die aan de zuidkant van de kern komen overgaan in regen. Vanmiddag waait de, overigens stevige, wind in België en in het zuidwesten van het land uit het westen en stroomt er zachte lucht binnen.

Ten noorden van de lijn Amsterdam naar Enschede valt aan het begin van de avond nog altijd sneeuw. Bron: ECMWF/wetteronline.de

De depressie ligt aan het begin van de avond met de kern boven Flevoland en de gebieden ten zuiden van de kern, grofweg ten zuiden van de lijn Amsterdam naar Enschede, hebben dan ook regen. In het noorden en noordoosten valt dan nog sneeuw. De temperatuur ligt tijdens de sneeuwval rond of een fractie boven het vriespunt, aan de zuidkant van de depressiekern loopt het kwik uiteindelijk op naar een graad of 7.

Overigens staat er ten zuiden van de depressiekern een klein maar venijnig windveld. Langs de Zuid-Hollandse-, Zeeuwse en Belgische kust wordt de zuidwester vanmiddag zelfs stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten van 90 tot 100 km/uur. Ook over land wordt de wind vanmiddag in het midden en zuiden vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 met ook kans op zware windstoten tot wellicht 90 km/uur.

Vanavond sneeuwt het nog in het noorden, elders valt enige regen, maar geleidelijk trekt de neerslag naar het oosten tot noordoosten weg en komende nacht is het over het algemeen droog met alleen aan zee lokaal een enkele bui.

Omdat er vanuit het zuidwesten langzaam alweer een volgende depressie onze kant op komt draait de wind geleidelijk naar zuid en kan het in het noorden en midden van het land flink afkoelen naar waarden ruim onder nul. Boven de verse sneeuwlaag en bij opklaringen kan het matig vriezen met temperaturen ruim onder de -5°. In het zuiden daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt. Door bevriezing en in het noorden door sneeuwresten is er dan ook kans op gladheid.

Bij Joyce Derksen lag ook een flinke laag sneeuw.
Bij Dirk van der Steenhoven viel zo’n 12 centimeter.
Diana Lader maakte gisterochtend deze prachtige foto vlakbij Arnhem.

Morgen krijgen we alweer te maken met de uitlopers van een volgende depressie en deze depressie trekt langzaam van Frankrijk naar België. In de late ochtend en morgenmiddag gaat het in België en in het zuiden van het land aanvankelijk regenen.

Ten noorden van een depressie boven Frankrijk waait bij ons een oostelijke wind met aanvoer van koude lucht. Bron: Kachelmannwetter.com

Ten noorden van de depressie waait de wind uit het oosten tot zuidoosten en met die wind wordt weer koude lucht naar onze streken getransporteerd en in de loop van de middag gaat de regen in het zuiden over in sneeuw. De sneeuw trekt later op de middag noordwaarts en op veel plaatsen valt weer een flink pakket van lokaal weer 10 centimeter.

De temperatuur stijgt naar maximaal tussen de 1 en 3° boven nul. Alleen in het zuidoosten van België kan het enkele graden warmer worden.

Morgen aan het begin van de avond valt er in grote delen van het land weer sneeuw van betekenis. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag trekt de depressie langzaam noordoostwaarts over België via Limburg naar Duitsland. Ten noorden en ten westen van de depressiekern valt geruime tijd sneeuw met de vorming van een flink pakket sneeuw. Lokaal kan er tussen morgenavond en dinsdagochtend zo’n 15 tot 20 centimeter vallen in genoemd gebied. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt.

De depressie trekt dinsdag geleidelijk oostwaarts en daarmee trekt ook de sneeuw naar het oosten. In het westen van het land gaat het uiteindelijk regenen, maar in de oostelijke helft kan het de hele dag nog sneeuwen. De temperatuur stijgt naar maximaal 1-2° in het oosten en naar 3-4 in het westen van het land.

Donderdag is een volgende depressie weer bepalend voor ons weer. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Ook de rest van de week blijven depressies weersbepalend en het blijft dan ook uitermate wisselvallig. Omdat later in de week de bovenlucht weer sterk afkoelt is er dan ook weer kans op winterse buien.

De temperatuur stijgt naar waarden veelal tussen de 4 en 7° en dat is rond tot iets onder de norm die geldt voor half december. Vanaf komend weekend lijkt het kwik weer te gaan dalen en dat is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Vandaag is het koud, later vandaag loopt het kwik op en morgen en dinsdag is het dan weer vrij koud. Vanaf woensdag gaat het kwik weer wat omhoog, maar vanaf het weekend is de trend weer dalende met in de nachten ook weer een toenemende kans op nachtvorst.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF is nog wat duidelijker. Vandaag is het koud, maar vanaf vanavond is het enigszins onzeker met mogelijk oplopende temperaturen in het midden van het land. Ook de eventuele koude nacht is niet helemaal zeker. De komende dagen blijft het koud, maar vanaf woensdag loopt het kwik enkele graden op.

Vanaf komend weekend gaat de temperatuur weer geleidelijk naar beneden. De aanloop naar Kerst, zo vanaf 20 december, is de verwachting nog erg onzeker met een ‘control’ die onder nul duikt. Het ensemblegemiddelde ligt dan rond de 4-5°. We zien ook richting Kerst geleidelijk een toename van de luchtdruk richting het noordoosten met bij ons wellicht een continentale aanvoer van koude lucht. We blijven het volgen…

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we zien dat er vandaag en ook morgen een grote kans is op serieuze sneeuwval. Vanaf woensdag kan er soms wat winterse neerslag vallen, maar de kansen nemen wel geleidelijk af.

Voor nu wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie zondag van en geniet, als het kan natuurlijk, van de sneeuw. Foto’s ontvang ik natuurlijk graag op foto@alpenweerman.nl en plaats ik dan morgen weer bij het volgende weerpraatje. Tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.169 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier