Algemene situatie: 
Het lagedrukgebied Gregor heeft zich afgespitst van depressie Dieter en trekt geleidelijk naar het zuidwesten van Europa. Het Azorenhogedrukgebied breidt zich geleidelijk naar het oosten uit en komt ten noorden van de Lage Landen te liggen. Dankzij hogedruk krijgen we rustig lenteweer zonder thermische hoogstandjes, want voor duidelijk hogere temperaturen komt het hoog, vooralsnog, verkeerd te liggen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: perioden met zon
Het was gisteren prima weer met flinke perioden met zon. In de ochtend waren er nog wolkenvelden met hier en daar een bui, maar gistermiddag scheen steeds vaker de zon al werd de zon in de zuidoostelijke helft nog vaak gehinderd door hoge wolken. Uiteindelijk scheen de zon tussen de 4 uur in zuidelijk Limburg en 10 in de noordwestelijke helft van de Lage Landen.

De temperatuur bleef, in polaire lucht, wel wat achter ten opzichte van voorgaande dagen en steeg naar waarden tussen de 8 en 12°. Terschelling noteerde maximaal 8,1° en Arcen kwam uit op maximaal 12,2°. In België lagen de maxima tussen de 9 en ruim 11° met in Kleine-Brogel maximaal 11,5°. In de Ardennen werd het een graad of 6.

gistermiddag klaarde het flink op vanuit het westen. Deze foto werd gemaakt door Aad Hogenboom

Vandaag: perioden met zon
Na een heldere, maar koude nacht (Eindhoven -1,5, Twenthe en Ell -1,3°) is het vandaag prima lenteweer met vanochtend flink wat zonneschijn. Vanmiddag trekken er vanuit het zuiden enkele wolkenvelden over en heel lokaal is een bui mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het echter droog en in het noorden zal de zon tot ver in de middag volop schijnen.

De zwakke tot matige wind waait uit het zuidoosten en de temperatuur is weer hoger dan gisteren en stijgt naar 10° op de Wadden en naar 12-13 elders in de Lage Landen. In de Ardennen wordt het een graad of 7-8.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft nagenoeg overal in de LL droog, maar in het westen van Vlaanderen is wel een bui mogelijk vanwege een storing verbonden aan depressie Gregor onderweg naar het zuidwesten van Europa. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 3° boven het vriespunt met kans op vorst aan de grond.

in het zuidoosten bleef nog lange tijd vrij veel hoge bewolking aanwezig en dat leverde deze fraaie halo op. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
aan zee klaarde het al vrij snel helemaal op. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er ook perioden met zon, maar er trekken ook enkele wolkenvelden over het land. Vooral in de zuidelijke helft zit meer bewolking vanwege depressie Gregor, maar het blijft overal droog. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 12 tot 14, in België lokaal naar 15°. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur met 9 of 10° iets lager.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het vrij helder in het noorden en midden van de Lage Landen. Het zuiden heeft nog altijd last van wolkenvelden behorende bij depressie Gregor. Het blijft wel overal droog en bij een overwegend matige noordoostenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt in het noordoosten en naar een graad of 4 in het zuiden van de Lage Landen.

de verwachte weerkaart voor komende zondag volgens ECMWF.

Vrijdag en het komende weekend: rustig hogedrukweer
Vrijdag en het komende weekend blijft het droog dankzij een hogedrukgebied boven onze streken. Dit hoog, dat de naam Ludwiga zal krijgen, zorgt voor rustig weer met flinke zonnige perioden. Wel trekt er van tijd tot tijd hoge bewolking over de Lage Landen, maar het blijft droog.

De temperatuur stijgt vrijdag, bij een noordoostenwind, naar 12 tot 15°, zaterdag en zondag wordt het maximaal 10 tot 13° en dat heeft alles te maken met een meer noordelijke component van de wind.

de verwachte weerkaart voor eind maart volgens ECMWF

Volgende week: aanhoudend droog
Begin volgende week nemen de verschillen tussen het Amerikaanse en het Europese model toe, maar uiteindelijk komen ze later in de week met nagenoeg hetzelfde op de proppen, namelijk een hogedrukgebied boven onze streken. De Amerikanen houden hogedruk ook begin volgende week boven onze streken, maar het Europese model laat het hoog tijdelijk naar het noordwesten wegtrekken met als gevolg duidelijk lagere temperaturen. Welk model ook gelijk krijgt, het blijft in ieder geval droog.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat deze verschillen weer mooi zien. Ik heb met pijlen het Europese model aangegeven met de duidelijk lagere temperaturen voor volgende week. De overige modellen komen met duidelijk hogere temperaturen van zelfs meer dan 15°. Voordat het zover is zijn de modellen het wel met elkaar eens met temperaturen in het midden van het land van een graad of 12-13. De positie van het hoog wordt bepalend en morgen kijken we weer naar de nieuwste pluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we aanvankelijk temperaturen van een graad of 11-12. Begin volgende week gaat de OPER, zoals hierboven ook al aangeven, voor duidelijk lagere temperaturen. Er zijn dan ook nog genoeg lijntjes die voor duidelijk hogere temperaturen gaan, dus zeker is die temperatuurdaling niet, maar dat hadden we ook al geconcludeerd aan bovenstaande temperatuurpluim met de berekeningen van alle OPERS. Het ensemblegemiddelde ligt ook volgende week rond de 11°.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is voor de tijd van het jaar, dan worden er nog steeds geen schokkende dingen verwacht. Aanvankelijk is het iets boven normaal en vervolgens er iets onder. Volgende week ligt het gemiddelde rond of iets boven de normaal die geldt voor eind maart en begin april.

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Dankzij het hogedrukgebied blijft het nagenoeg overal in de Lage Landen droog. Het Europese model verwacht tot het eind van de maand op de meeste plaatsen geen druppel regenwater. Alleen het Amerikaanse model verwacht eind volgende week weer wat nattigheid, maar de rest is ook droog.

het ECMWF verwacht deze maand geen regen meer in de LL

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en wellicht is het ECMWF voor volgende week dan wat meer in lijn met de rest van de modellen.

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 263 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer