Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

Aan de westflank van het hogedrukgebied Hannelore wordt vandaag met een zwakke zuidelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd. Het wordt echt lenteweer met zeker vanmiddag veel zon en temperaturen die oplopen naar 16 graden in het noorden en naar lokaal 20 in het zuiden van het land en hier en daar in België. In het noordwesten en op de Wadden blijft het kwik enkele graden achter.

Vanochtend valt het op veel plaatsen nog wel tegen met veel laaghangende bewolking, nevel en lokaal ook mist. In de loop van de ochtend zal de grijzigheid verdwijnen en gaat de zon volop schijnen. De zwakke tot hooguit matige wind waait uit het zuidoosten en draait geleidelijk naar zuid tot zuidwest.

Vanavond is het vrij helder, komende nacht verschijnt er weer (laaghangende) bewolking en wordt het lokaal weer nevelig en mistig. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 6 graden en er waait een zwakke geleidelijk west wordende wind.

De zon werd in het westen alleen bij opkomst even gezien. De rest van de dag was het grijs en bewolkt. Ton Wesselius maakte de foto in Roelofarendsveen.
Ook bij Jolanda Bakker een grijze dag in Zevenhuizen.
Ook in het noorden, in Heerenveen bij Albert Thibaudier, was het bewolkt.
Deze foto werd gemaakt in een grijs Barendrecht door Trijntje van den Berg.

Weerpraatje

Vandaag wordt aan de westflank van het hogedrukgebied Hannelore zachte lucht aangevoerd. Op de Atlantische Oceaan zien we een nieuw hoog en dit hoog, dat de naam Irmelin zal krijgen, zorgt vanaf dinsdag voor rustig en droog weer.

Tussen beide hogedrukgebieden in zorgt een koufront, verbonden aan depressie Karsten, dit weekend voor veel bewolking en morgen voor lokaal wat gespetter. Ook maandag krijgen we met een front te maken en komt het tot enkele buien. De temperatuur zal na koufrontpassage enkele graden gaan dalen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het in het noorden en westen van het land grijs en bewolkt. In de zuidoostelijke helft scheen de zon volop en de temperatuursverschillen tussen het noordwesten en zuidoosten waren dan ook groot. In het westen en noorden lagen de maxima tussen de 9 en 11 graden, terwijl het in de zuidoostelijke helft 16-17 graden werd. Ell noteerde 17,1 en Arcen 17,5 graden. Wijk aan Zee had geen hogere temperatuur dan 9,3 graden en ook op Schiphol werd het slechts 9,9 graden. In België lagen de maxima tussen de 10 en 17 graden met in Kleine Brogel 17,2 en in Diepenbeek 17,4 graden.

Jolanda Bakker deed hetzelfde en maakte deze foto.
In Altweerterheide in Limburg scheen de zon de hele dag en Jos Hebben maakte deze foto.

Vandaag zal de temperatuur overal flink de hoogte in gaan. Bij volop zonneschijn wordt het vanmiddag 16 tot 20 graden. In het verleden werd het op 22 maart op vijf dagen warmer dan 20 graden. Zeven jaar geleden, in 2012, werd het in Hoek van Holland 20,1 en in Arcen 20,2 graden, maar het dagrecord is 20,6 graden en deze waarde werd gemeten in 1938 op meetpunt Maastricht.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: DWD

Morgen krijgen we te maken met de passage van een zwak koufront behorende bij depressie Karsten. Op de passage is wat lichte regen of een enkele bui mogelijk, maar over het algemeen blijft het morgen droog. Wel overheerst de bewolking met slechts af en toe wat zonneschijn. De wind gaat uit het noorden waaien en is overwegend matig van kracht en daarmee wordt polaire lucht aangevoerd waarin de temperatuur weer een stapje terug doet. Het wordt van noord naar zuid zo’n 11 tot 15 graden.

Ook zondag zal de bewolking overheersen, maar zeker in de middag zal ook de zon geregeld schijnen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot hooguit matige wind uit een overwegend noordelijke richting. Na een vrij koude nacht met in de noordoostelijke helft van het land een graadje vorst en elders temperaturen van 1 tot 5 graden, stijgt de temperatuur zondagmiddag naar 9 of 10 graden in het noorden en westen en naar 12, lokaal 13 in het zuiden en zuidoosten.

De verwachte weerkaart op het 500 hPa-vlak voor maandag. Een hoogtetrog zorgt voor buien. Bron: wetteronline.de

Na het weekend neemt op maandag de kans op buien toe. We krijgen te maken met een ijskoude bovenlucht (-35 graden op het 500 hPa-vlak) samenhangende met een hoogtetrog. De buien kunnen vergezeld gaan van hagel, onweer en in de noordelijke helft van het land ook met windstoten. De wind waait uit het noordwesten en neemt over land toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. Na wederom een koude nacht met landinwaarts temperaturen rond het vriespunt, wordt het maandag overdag maximaal 8 tot 10 graden.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag gaan we profiteren van het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het blijft de rest van de week dan ook droog en geregeld schijnt de zon. De wind waait zwak uit het noorden en later uit het oosten tot noordoosten. Aanvankelijk is het 8 tot 12 graden, maar later in de week loopt het kwik op naar waarden tussen de 13 en 16 graden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik, na deze lenteachtige vrijdag, weer gaat dalen naar waarden rond de 10 graden op zondag en maandag. Daarna is de trend weer stijgende en zeker het Amerikaanse weermodel GFS is duidelijk hoger dan de overige weermodellen.

De lente is begonnen en dit koolmeesje is met het nest bezig. Ton Wesselius maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier van de ontluikende natuur.
De dag eindigde fraai in Doornenburg. Joyce Derksen maakte de foto.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 495 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier