Algemene situatie: 
Op de weerkaart heeft het Azorenhogedrukgebied de naam Kathrin gekregen en daardoor blijft het ook de komende dagen prima lenteweer. Wel zijn er af en toe schoonheidsfoutjes, want later vandaag bijvoorbeeld komt er laaghangende bewolking en lokaal mist voor. Komend weekend zien we de wisselvalligheid geleidelijk weer toenemen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: fraaie lentedag
Gisteren was het op veel plaatsen weer een fraaie lentedag. De zon scheen, maar er waren ook sluierwolken. Later op de dag raakte het in het zuidoosten en ook in het (uiterste) noordoosten bewolkt en nevelig/mistig, maar overall was het een prima dag. De zon scheen kwam overal tevoorschijn en scheen tussen de 5 en 9 uur.

De temperatuur steeg naar 9 tot 10° in het noorden en langs de kust en naar 15 in het oosten en zuidoosten. Lauwersoog noteerde maximaal 8,5 en Wijk aan Zee 9,2°. De toppers waren zowel Twenthe, Ell en Maastricht met maximaal 15,1°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 16° met in Kleine-Brogel maximaal 15,6°.

de zon kwam gisteren bijzonder fraai op. Deze foto werd gemaakt door de Betuwefotograaf Marinus de Keyzer

Vandaag: geregeld zon, later laaghangende bewolking
Vandaag zijn er aanvankelijk flinke perioden met zon, maar er zijn ook sluierwolken. Vanmiddag raakt het vanuit het noordwesten geleidelijk bewolkt en het betreft dan laaghangende bewolking en langs de kust is ook nevel en mist mogelijk. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, maar deze draait geleidelijk naar west en neemt in het noorden toe naar vrij krachtig, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar maximaal 10° langs de kust en naar 15-16 in het binnenland. In België kan het lokaal 17° worden, maar vanmiddag gaat vooral de temperatuur in de noordwestelijke helft (bij het binnenkomen van de lage wolken) flink naar beneden naar een graad of 8.

Vanavond en de komende nacht trekt het gebied met laaghangende bewolking geleidelijk van noordwest naar zuidoost over het land. Daarachter klaart het geleidelijk weer wat op. De westenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 6°.

rustig weer met een mix van zon en wolken. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Morgen: wolkenvelden, later zonneschijn
Morgen is het prima stembusweer!. Er zijn aanvankelijk wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Vooral later op de dag neemt het aandeel zon flink toe. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 10° langs de noord en westkust en naar 14-15 in de zuidoostelijke helft.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het helder en droog. De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar een graad of 4 in het westen en noordwesten en naar dichtbij het vriespunt in het zuidoosten.

de verwachte maximumtemperatuur voor donderdag volgens ECMWF.

De rest van de week: Vanaf vrijdag wisselvallig
Donderdag zijn er flinke perioden met zon en stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 14 en 17°. Alleen op de Wadden blijft het kwik duidelijk achter met maximaal een graad of 9 tot 10.

Vanaf vrijdag krijgen we weer te maken met depressieactiviteit. Het is vrijdag wisselend bewolkt en met name landinwaarts komt het alweer tot enkele buien. De temperatuur is al duidelijk lager en stijgt naar maximaal een graad of 10 en er waait een matige en in het noorden een vrij krachtige west tot zuidwestenwind.

de verwachte weerkaart voor komend weekend.

In het weekend is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De wind waait matig tot vrij krachtig uit een overwegend westelijke richting en de temperatuur stijgt zaterdag naar 8 tot 12 en zondag naar 10 tot 15°.

Pluimen:
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we mooi zien dat het vandaag, morgen en ook donderdag nog aangenaam is met temperaturen in de buurt van de 15°. Vrijdag is de temperatuur met een graad of 10 duidelijk lager en de dagen daarna is het met een graad of 11-12 weer iets zachter. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 10.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we de komende dagen temperaturen van een graad of 14 voor het midden van het land. Vrijdag en zaterdag is het met een graad of 10 duidelijk minder zacht, maar daarna komt de temperatuur weer iets boven de 10° uit. Later volgende week schiet de ‘oper’ de hoogte in, maar het ensemblegemiddelde gaat dan juist naar beneden naar gemiddeld een graad of 8. Richting het einde van de maand loopt het ensemblegemiddelde langzaam wat op.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Tot en met komende vrijdag blijft het droog, daarna zien we duidelijk de kans op neerslag toenemen. Vooral zaterdag is de kans op regen van betekenis groot. Daarna is er kans op wat regen, maar lijken de hoeveelheden mee te vallen.

de neerlslagpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er donderdag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

veel zon op Terschelling. Deze prachtige lentefoto werd gemaakt door Sytse Schoustra

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 299 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer