Algemene situatie: hogedruk zorgt voor mooi weer
Ten oosten van ons ligt het hogedrukgebied Johanna. Als gevolg hiervan hebben we te maken met een zuidelijke stroming welke relatief zachte lucht aanvoert. Dit hogedrukgebied trekt de komende dagen meer richting het oosten, maar boven de Azoren ligt een nieuw hogedrukgebied voor ons klaar. Hogedrukgebied Johanna en het hogedrukgebied boven de Azoren gaan verbinding met elkaar zoeken, hierdoor houden wij de komende dagen te maken met een rustig, droog en relatief zacht weertype, af en toe zal het zelfs lenteachtig aanvoelen.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: af en toe lenteachtig
Gisteren begon de dag, na een nacht met lokaal vorst, fris. In de ochtend liep de temperatuur gestaag op en het was voor het eerst in vrij lange tijd een zonnige dag. In de middag trok het soms even een beetje dicht door wat wolkenvelden, maar over het algemeen scheen de zon flink. Er stond weinig wind, kracht 1 tot 3. De temperatuur liep uiteen van 9 graden in het noorden van Nederland tot 13 graden in zuidwest België. Omdat er weinig wind stond was het aangenaam, soms voelde het zelfs lenteachtig!

“Spring is in the air”, aldus Joyce Derksen, die deze foto gisteren maakte.

Afgelopen nacht werd het opnieuw fris. De temperatuur daalde naar 2 tot 4 graden Celsius, heel lokaal vroor het aan de grond. Wolkenvelden en opklaringen wisselden elkaar af, het bleef overal droog. De zuidoostelijke wind was zwak, kracht 2 tot 3.

Deze foto is gisteren gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: geleidelijk meer bewolking
Vanochtend is in de oostelijke helft de zon nog te zien. In het westen zijn er echter al veel wolkenvelden. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker en zal de zon, met name in het westen, niet of nauwelijks meer te zien zijn. Wel blijft het droog. Er staat opnieuw een zwakke zuidoostelijke wind, vanavond draait de wind verder naar het oosten. Met 12 a 13 graden in het noordoosten van Nederland tot 15 graden in zuidwest België wordt het enkele graden zachter dan gisteren. In Noord-Holland en op de Wadden blijf het echter enkele graden koeler.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen, maar op veel plekken blijft bewolking aanwezig. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 6 graden Celsius.

Morgen: afwisselend zon en bewolking
Morgen stijgt de temperatuur opnieuw enkele graden. De temperatuur loopt uiteen van 12 tot 14, lokaal 15 graden in Nederland, in België wordt het 13 tot 16 graden, lokaal nog een graadje warmer. In de hogere delen van België en het noorden van Nederland wordt het enkele graden koeler. Er zijn nog steeds veel wolkenvelden, in de middag neemt de kans op zon echter toe. Met name in de oostelijke helft zal de zon zich met enige regelmaat laten zien, maar ook in het westen kan de zon af en toe nog gaan schijnen. Het blijft droog en er staat weinig wind.

In de nacht verandert er niet veel. Het koelt af, lokaal komt het tot vorst (aan de grond). Nog steeds is er redelijk veel bewolking, maar tegen het eind van de nacht klaart het flink op.

De verwachte maximumtemperaturen voor morgen volgens het Amerikaanse GFS-model.

Volgende week: soms lenteachtig!
Maandag begint iets zonniger dan de dagen ervoor, later op de dag neemt de kans op bewolking echter weer toe. De wind is tijdelijk noordelijk waardoor het enkele graden kouder wordt dan vandaag en morgen. In de nacht naar dinsdag koelt het weer af en wat vorst aan de grond is opnieuw niet uit te sluiten.

De temperatuurpluim van het Europese weermodel. Bron: KNMI
De 15-daagse neerslagpluim. Bron: KNMI

Dinsdag en woensdag verandert er niet veel. Zon en wolken wisselen elkaar af. De maximumtemperatuur stijgt weer wat en er staat weinig wind. ’s Nachts blijft het fris met lokaal een graadje vorst aan de grond. Wanneer de zon schijnt kan het lenteachtig aanvoelen. De pluim bevestigt dit: de komende week wordt het relatief mooi weer, er valt (vrijwel) geen neerslag en de maximumtemperatuur tikt af en toe de lijn van 15 graden aan. Vanaf het weekend gaat het gemiddelde omlaag, hier kijken we later naar; eerst kijken we naar de donderdag.

De verwachte drukverdeling voor donderdag. Hogedruk zwaait de scepter.

Donderdag ligt de kern van een hogedrukgebied naar verwachting recht boven de Benelux. Als gevolg hiervan wordt het mooi weer met veel zon en weinig wind. Ook de temperatuur lijkt mee te gaan werken. Volgens het Europese weermodel wordt het een graad of 15, lokaal zelfs 16 of 17. Het Amerikaanse model is nog enthousiaster, dit model laat op uitgebreide schaal temperaturen van 16 a 17 graden zien, een graad hoger lokaal is niet uitgesloten.

De te verwachten maximumtemperaturen voor donderdag. Lenteachtige temperaturen!

Vanaf het weekend lijkt het helaas weer wisselvallig te gaan worden. Lagedruk vanuit het noorden krijgt invloed, de neerslagkansen nemen hierom toe. Ook de temperaturen gaan naar verwachting dalen. Hierover de komende dagen meer, nu eerst genieten van het weekend en komende week!

De verwachte drukverdeling voor vrijdag, lage druk krijgt meer invloed.
Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) maakte een foto van de prachtige zonsondergang.

Dit was het weer voor vandaag. Morgenochtend ben ik er met een nieuw weerbericht, Rico is er maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 230 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer