Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerbericht

Onder de vleugels van het hogedrukgebied Irmelin is het op deze vrijdag rustig weer. In de westelijke en zuidwestelijke helft van het land is afgelopen nacht op uitgebreide schaal nevel en mist ontstaan, maar nadat deze grijzigheid is verdwenen wordt het overal lenteachtig met flink wat zonneschijn.

Met het oplopen van de temperatuur komen er vanmiddag, vooral landinwaarts, stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft droog. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur loopt op naar 13-14 graden op de Wadden en langs de noord- en westkust en naar 15 tot 17 elders. In het zuidoosten en in België kan het 18 graden worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij weinig wind koelt het af naar 3 tot 6 graden.

Het was gisteren rustig weer met over het algemeen veel bewolking. Jolanda Bakker maakte de foto.
Het was gisteren een grijze dag. Ton Wesselius maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Weerpraatje

Onder invloed van het hogedrukgebied Irmelin is het rustig voorjaarsweer met flink wat zon. Morgen trekt er later op de dag een zwak koufront over onze streken met een drupje regen en na frontpassage stroomt koelere polaire lucht over ons land uit. Zondag en maandag blijft het droog dankzij een volgend hogedrukgebied, maar vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid toe.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het aanvankelijk bewolkt en hier en daar en dan vooral in de westelijke helft viel wat lichte regen en motregen. In Oud Beijerland viel 0,8 en in Hoofddorp en Badhoevedorp 0,6 millimeter. Gaandeweg de dag brak in de zuidelijke helft de zon door en dat leverde daar nog 2 tot 4 uur zon op.

De temperatuur steeg naar 9 tot 13 graden met in Wijk aan Zee 9,3 en in Ell en Arcen 13,4 graden. In België lagen de maxima tussen de 8 en 14 graden met in Buzenol 14,0 graden.

In vooral de westelijke helft van het land kwam het ook tot gespetter. Collega Ricardo maakte deze foto.
Een groot deel van het dag bleef het grijs en bewolkt. Johan Klos maakte de foto.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en later op de dag is er kans op een spatje regen of een enkele bui op de passage van een zwak koufront. De zwakke wind draait gedurende de dag van zuid via west naar noord en de temperatuur is lenteachtig en stijgt naar 14-15 graden langs de kust en op de Wadden en naar 16 tot lokaal 19 elders.

Na frontpassage zitten we zondag in polaire lucht en is het minder zacht. Op de Wadden wordt het 9 en elders in het noorden zo’n 10-11 graden. In het midden van het land loopt de temperatuur op naar 12-13 en in het zuiden en in België kan het nog altijd 14-15 graden worden. Er zijn aanvankelijk wolkenvelden, maar zeker zondagmiddag zal op veel plaatsen de zon flink schijnen. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5.

Na een helder en koude nacht met landinwaarts op uitgebreide schaal lichte vorst, is het maandag prachtig lenteweer met volop zonneschijn. Het blijft overal droog en bij een zwakke tot matige oostenwind stijgt de temperatuur naar 9 tot 14 graden.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid toe en is het ook vrij koud met temperaturen veelal tussen de 8 en 11 graden. Normaal is het begin april zo’n 10 tot 13 graden. Later in de week zal de temperatuur weer wat gaan stijgen, maar zonnig en droog lenteweer staat nog niet op de planning.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen aangenaam is met temperaturen rond of boven de 15 graden. Zondag en maandag is het met een graad of 12 minder zacht, maar daarna gaat het kwik omlaag en is het vrij koud. Gaandeweg de week zal de temperatuur weer geleidelijk gaan stijgen.

Deze prachtige foto van een ooievaarskoppel werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De dag eindigde fraai met deze zonsondergang. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Johan Klos maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 392 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Lenteachtig met meer zonneschijn. Begin april vrij koud!”

 • MrB
  29 maart 2019 at 07:03

  Hoi Rico, is er al wat te zeggen over de neerslagkansen voor volgende week vrijdag 5 april?

  • Rico Schröder
   29 maart 2019 at 07:40

   Goedemorgen.

   De neerslagkansen voor volgende week vrijdag zijn groot met de aanwezigheid van diverse lagedrukgebieden. De exacte details worden pas later duidelijk.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier