Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Hoog Frauke strekt zich uit van zuidwest tot oost Europa en voert met een zuidelijke stroming een warme luchtmassa aan. Momenteel verplaatst de kern van hogedruk steeds meer richting onze streken en deze kern zal vanaf morgen enkele dagen boven onze hoofden blijven liggen.
De warme bovenlucht in combinatie met de hogedruk zorgt voor prachtig lenteachtig weer. De zon schijnt de komende dagen volop en de maximumtemperaturen gaan richting de 15 graden, terwijl de temperatuur ’s ochtends vroeg rond het vriespunt ligt. Rond de maandwisseling lijkt er een verandering in het weerspatroon te komen.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI.

Gisteren:
Gisteren verliep de dag overal zonovergoten, alleen in het noordoosten was er wat noemenswaardige bewolking aanwezig. In de zon en uit de wind was het aangenaam warm, mensen zochten dan ook massaal terrasjes en de natuur op. De maximumtemperatuur liep uiteen van 9 graden op de Wadden tot 14 graden in het zuidwesten. In België werd het lokaal nog iets warmer: in Dourbes bedroeg de maximumtemperatuur 16,3°. Afgelopen nacht was het overal helder. De wind nam wat in kracht af en op uitgebreide schaal kwam het tot nachtvorst.

Debbie van Ooststroom legde het begin van een mooie dag vast.
Ton Wesselius maakte deze lenteachtige foto. De bloemen beginnen massaal te bloeien.
En ook Albert Thibaudier maakte een typische foto. Op veel plekken zijn de bijen al druk in de weer.
Deze foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg.

Vandaag: opnieuw een prachtige dag
Vandaag wordt het opnieuw een prachtige dag. Vanochtend begint het op veel plekken fris en met name in het binnenland vriest het nog licht. Het warmt echter snel op en de temperaturen stijgen vanmiddag dan ook naar waarden tussen de 10 en 14, in België lokaal 15 a 16 graden. De zon schijnt volop, in België komt wat hoge bewolking voor. Er staat wat minder wind dan gisteren, waardoor het nog wat aangenamer aanvoelt. Vanavond en vannacht verandert er weer weinig. Het blijft helder en de temperatuur daalt met name in het binnenland richting of onder het vriespunt.

Dagen als gisteren en vandaag zijn ideaal voor de energieopbrengst van zonnepanelen. Albert Thibaudier maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto tijdens de zonsondergang.

Morgen: “copy paste”, fractie warmer
Voor morgen zou eigenlijk de tekst van het weerbericht van vandaag gekopieerd kunnen worden, zij het dat het een fractie warmer wordt. De ochtend begint (met name in het binnenland) lokaal weer met een graadje vorst, maar overdag warmt het op naar waarden tussen de 11 en 15 graden, in België hier en daar nog 1 a 2 graden meer. Er staat een zwakke wind uit variabele richtingen.

De rest van de week: tot en met woensdag geen verandering, daarna onzeker
Ook dinsdag en woensdag is het hetzelfde verhaal. De hogedruk ligt recht boven onze hoofden, dus is het zo goed als windstil en helder. De temperaturen dalen ’s nachts flink, om overdag juist weer hard te stijgen (zie de temperatuurpluim hieronder). Tot woensdag komt er elke dag een graadje bij, en op dinsdag kan (in het zuiden) dan ook op uitgebreide schaal de 15 graden bereikt of zelfs overschreden worden. Zeker tot woensdag blijft het droog en schijnt de zon volop.

Het ECMWF model laat op donderdag een hoogtestoring overtrekken. Deze storing zal voor wat lichte neerslag zorgen. Ook in het vervolg is ECMWF wisselvallig met regelmatig neerslag. 
Ook bij het GFS model wordt de hogedruk wat minder dominant, maar blijft deze nog (weliswaar ietwat afgezwakt) redelijk dicht in de buurt liggen. In dit scenario is het nog steeds zo goed als droog, maar wel een stuk minder zonnig. 

Vanaf donderdag neemt de onzekerheid dan toe. De twee grote weermodellen laten twee verschillende mogelijkheden zien (zie de kaarten hierboven). Bij beide modellen gaat het extreem zonnige weertype eruit en maakt het plaats voor meer bewolking, maar bij het ECMWF model gaat dit gepaard met wat wisselvalliger weer en (lichte) neerslag. Volgens het GFS blijft het weertype ook de rest van de week nog vrij stabiel. De onzekerheid vanaf donderdag is ook terug te zien in de pluim hieronder (let wel: deze pluim is gebaseerd op het ECMWF-model).

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Tot en met woensdag een “zaagtandpluim”, enorme verschillen tussen de minimum en maximumtemperatuur, typisch voor het heldere weer met weinig wind. Vanaf donderdag neemt de spreiding – en dus de onzekerheid- toe.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Pas vanaf donderdag toenemende neerslagkansen.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI. Ten minste tot en met woensdag veel zon.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Een fijne zondag en graag weer tot morgen!

Praat ook mee op het Alpenweerman forum!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 573 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier