Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het lagedrukgebied Yuliya is het de komende dagen (licht) wisselvallig voorjaarsweer, maar de lente wil nog niet doorpakken. De aangevoerde lucht is, met uitzondering van morgen, vrij zacht en regelmatig valt er enige regen of komt het tot enkele buien. In het weekend nemen de neerslagkansen af en wordt het fors kouder aan de zuidflank van een Scandinavisch hogedrukgebied.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: aanvankelijk flinke buien, later opklaringen
Gisteren trok er in de ochtend een gebied met flinke buien over de westelijke helft van het land noordwaarts. Daarachter klaarde het gistermiddag weer op en kwam de zon tevoorschijn en dat leverde in totaal 1 tot 4 uur zon op met de meeste zon in het zuidwesten. In Westdorpe viel 31,1, in het Belgische Semmerzake 28 en in Gent 27,3 millimeter.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 16°. Terschelling noteerde 9,1 en Vlieland 9,2°. De toppers waren weer in het zuiden te vinden met in Gilze-Rijen en Arcen 15,8, in Woensdrecht 15,9 en in Eindhoven 16,1°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 17° met in Beitem maximaal 16,4 en in Gent 16,7°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
de dag begon in het noorden grijs met nevel en mist. De prachtige foto werd gemaakt door Meteo Nederland.
Ook bij Albert Thibaudier begon de dag met een klein wereldje.
Ton Wesselius maakte gistermiddag deze foto.

Vandaag: enkele buien
Vandaag starten we in de noordelijke helft van het land grijs en grauw met nevel en mist, maar geleidelijk lost de mist op. Elders schijnt geregeld de zon en is het droog, maar vanuit het zuiden neemt vanmiddag de kans op buien toe.

De temperatuur is nog altijd prima voor de tijd van het jaar en stijgt naar waarden tussen de 12 en 17° met dit keer de laagste temperaturen in Zeeland en de hoogste in het noorden van het land.

De verwachte maxima voor deze maandag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden met over land (speciaal voor de watersporters) stoten tot 10 en aan zee tot 12 knopen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en het komt tot enkele buien. Later in de nacht neemt de kans op buiige regen toe. De temperatuur daalt nar 3 tot 5°.

Morgen: perioden met regen en motregen
Morgen overheerst de bewolking en er zijn perioden met regen en motregen. Later op de dag wordt het vanuit het noordwesten weer droog.

De temperatuur is aanvankelijk nog een graad of 8-9, maar in de loop van de dag zal de temperatuur, in polaire lucht, wat gaan dalen met kwikstanden rond de 6-7°.

De wind waait uit het noordwesten en is aanvankelijk zwak. Gaandeweg de dag neemt de wind toe naar matig, kracht 3 tot 4 en wordt 10 tot 12 knopen. De windstoten komen zowel over land als aan zee uit op zo’n 17-18 knopen.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Woensdag: geregeld zon
Woensdag lijkt een hele aardige dag te worden met geregeld zon. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog en er waait een zwakke tot hooguit matige zuid tot zuidoostenwind.

De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar een graad of 8 in het noordoosten en naar 12, lokaal 13 in het zuidwesten. Op de Wadden blijft het kwik weer wat achter. In België komen de maxima uit op 12 tot 14, maar in de Ardennen en Hoge Venen is het met 6 tot 8° minder zacht.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Donderdag en vrijdag: licht wisselvallig
Donderdag en vrijdag schijnt geregeld de zon. De donderdag verloopt overwegend droog, vrijdag is er wel kans op wat regen of enkele buien.

De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied. De temperatuur stijgt donderdag naar 9 tot 11° in het noordelijk en westelijk kustgebied en naar 13-14 in het zuidoosten.

Vrijdag stroomt er koudere lucht binnen en dan met name in het noorden en midden van het land. In het zuiden en in België worden nog de dubbele cijfers gehaald met kwikstanden van 11 tot 14°. Elders wordt het al niet warmer dan 6 tot 8°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Weekend: koud!
In het weekend zitten we tussen een depressie in de Middellandse Zee en een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Met een oostelijke stroming wordt (ijs)koude lucht aangevoerd met in de nacht en ochtend op uitgebreide schaal vorst.

Zaterdag wordt het volgens de ‘oper’ van het Europese weermodel niet warmer dan 2-3, in België 4°. Ook het Duitse weermodel komt met dergelijke temperaturen op de proppen, alleen de Amerikanen zijn met 5 tot 12 van noord naar zuid (nog) duidelijk zachter.

De verwachte maxima voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline,de

Na een nacht met wederom op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst zijn de verschillen zondag tussen de modellen wat kleiner. Ze komen namelijk allemaal met hele lage temperaturen voor de tijd van het jaar met kwikstanden van 0 tot 4°. Normaal is het half maart een graad of 11. Wederom zijn het Duitse en het Europese model het koudst en behoort het Amerikaanse model tot de wat ‘zachtere’ oplossingen.

Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn, maar zondag is er hier en daar ook wat sneeuw mogelijk. De oost tot noordoostenwind is ook nog flink aanwezig zodat het voor het gevoel ook weer ijs en ijskoud zal zijn..

De lente wil dus nog zeker niet doorpakken en we lijken weer een flinke stap terug te gaan met winterse omstandigheden. Kijken of bovenstaande verwachting de komende dagen blijft terugkeren in de weerkaarten, maar het lijkt er wel op. Het wordt al een aantal runs op rij berekent door de diverse weermodellen, maar zoals gezegd… ze zitten nog niet op één lijn.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat duidelijk weer het één en ander zien. Na deze zachte maandag gaat de temperatuur tijdelijk al wat naar beneden.

Richting donderdag gaat het kwik weer omhoog om daarna fors te dalen. Alleen het Amerikaanse weermodel is wat trager met de kou, maar uiteindelijk gaat ook dit model naar beneden met de temperatuur. Na het weekend loopt heel langzaam de temperatuur weer op, maar blijft ook dan ruimschoots onder de norm voor de tijd van het jaar.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat het ook weer mooi zien. Aanvankelijk gaat het kwik omlaag en dan weer omhoog. Aan het eind van de week begint operatie afkoeling met vooral in het weekend temperaturen in de buurt van het vriespunt. De ‘oper’ zit wel onderin de pluim met dus mogelijk hogere waarden uiteindelijk, maar een goede maatstaf is het gemiddelde. Het ensemblegemiddelde is zaterdag 2,6 en zondag 1,5° en dat ligt niet ver van de ‘oper’ af. Na het weekend gaat het kwik langzaam weer omhoog.

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het midden van het land. Bron: KNMÏ
De windstotenpluim voor Den Helder. Bron: KNMI
De windstotenpluim voor Vlissingen. Bron: KNMI
Regen en de naderende lente… een fraaie combinatie. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.027 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier