Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Hoog Queen is bezig de oversteek te maken van Engeland naar Scandinavië en dat is goed nieuws voor de liefhebbers van warmer weer! Het weerbeeld van de afgelopen dagen deed namelijk meer aan de winter denken dan aan de lente. Met de oversteek van dit hogedrukgebied gaat namelijk de koude noordelijke stroming eindelijk op de schop. Vanaf vandaag zijn we dan klaar met de winterse buien en met de aanvoer van minder koude lucht zal de temperatuur dan eindelijk gaan oplopen. Is dit dan de aanloop naar warm lenteweer? Of zitten er nog addertjes onder het gras?

Het was de afgelopen dagen een komen en gaan van winterse buien. Dit leverde met de koude bovenlucht spectaculaire buienluchten op. Afbeelding: Albert Thibaudier

Bovenlucht is flink “verkouden”

Wie de afgelopen dagen op de barometer heeft gekeken zag staan dat het eigenlijk mooi weer had moeten zijn. Met kerndruk tussen 1025 en 1030 hPa zou er dus eigenlijk geen “vuiltje” aan de lucht moeten zijn, met hooguit wat mooiweer wolkjes. Hoe kon het dan dat deze wolkjes uitgroeiden tot bloemkool wolken Cumulonimbus?
Grote boosdoener zijn de koudeputten in de huidige noordelijke stroming. Met de aanvoer van polaire en soms zelfs Arctische luchtmassa’s wordt zeer koude lucht op hoogte getransporteerd richting de Benelux. Onderweg pikt deze lucht ook nog eens vocht op van de Noordzee en Viola, de lucht wordt verkouden en dus onstabiel van opbouw. Hoewel een hogedrukgebied stabiliserend werkt, is er tegen deze koude injectie niets meer uit te halen. Maximaal haalbare zijn dan de opklaringen tussen de buien door. Dan hadden we gisteren ook nog te maken met de “dagelijkse gang” wat de buienactiviteit boven land triggerde. Het goede nieuws is dat de stroming gaat draaien naar noordoost de komende dagen en daarmee zijn we de “verkoudheid” in de atmosfeer kwijt.

Frustrerende koudeputjes met het opleven van de buienactiviteit worden voor even verleden tijd.

Operatie opwarming kan beginnen

Vandaag wordt met een noordoostelijke aanvoer, steeds meer continentale lucht aangevoerd. De laatste buitjes verdwijnen in de ochtend in het zuidwesten, en dan wordt het een mooie dag met hollandse luchten. De stapelwolken kunnen echter niet meer uitgroeien tot het buienstadium en er zijn dus perioden met zon. Omdat de koude lucht diep Europa is ingetrokken, kan het niet meteen flink opwarmen. Dit wordt een proces van een lange adem. Met 10 graden hebben we het wel gehad en met een matige noordoostenwind is het toch nog erg fris in de schaduw. Het zonnetje maakt echter wel wat goed.

Nog altijd flink koude bovenluchten. op 850 hPa (1500 meter hoogte) ligt het kwik rond -6 graden.

Vrijdag doen we er weer een graadje bij. De maxima komen uit rond 11 graden. Er verandert niet veel aan het weerbeeld. De nachten verlopen vooralsnog koud met in het binnenland lichte vorst. Overdag start helder en in de loop van de ochtend komen er weer stapelwolken tot ontwikkeling waarbij de zon dus geen vrij spel heeft.

Het verwachte weerbeeld voor de komende dagen. Zon en stapelwolken, maar wel droog. Afbeelding: Erica van Leeuwen.

Zachter in het weekeinde, maar nog steeds niet warm

In het weekeinde wordt geleidelijk steeds meer van de koude luchtmassa afgesnoept. Helaas gaat dit allemaal tergend langzaam door een hoogtelaag boven Oost-Europa (koudeput) en laat nu net de stroming in die aanvoerrichting zitten. Het hogedrukgebied boven Scandinavië geeft echter tegengas, maar kan niet voorkomen dat er wat wolkenvelden mee worden gevoerd richting de Lage Landen. Die bewolking boven Duitsland is ook de reden dat de zon de aangevoerde luchtsoort maar moeilijk kan opwarmen en zo wordt de “koude-anomatie” eigenlijk wat langer in stand gehouden. Nu we eind april naderen wordt de zon steeds krachtiger zodat de temperatuur toch wat winst kan gaan boeken. Zaterdag wordt het dan rond 12 graden en zondag zou het 14 graden kunnen worden, mits er niet teveel bewolking binnen wandelt.

Zondag is er al wat koude van de bovenlucht afgesnoept. Met tussen 0 en -2 graden op 850 hPa zou het in theorie lokaal 15 graden op neushoogte kunnen worden, mits het zonnig weer is.

Volgende week nieuw hogedrukgebied in de steigers

Volgende week trekt het hoog boven Scandinavië verder door naar Rusland, maar niet getreurd, er komt een nieuw filiaal tot ontwikkeling boven de Oceaan en dit hoog trekt naar Engeland die ons weer gunstig gaat beïnvloeden. Dit betekent aanhoudend overwegend droog weer (misschien wat regen op een zwak frontje tijdens de afwisseling van de wacht) het hogedrukgebied gaat voor anker ergens Noord van de Benelux boven de Noordzee of weer boven Scandinavië. Om dit hoog komen wederom polaire luchtmassa’s afzakken richting het zuiden waardoor de temperatuur eerder gematigd blijft in onze streken.

Midden volgende week opnieuw een noordelijke hoogtetroming volgens het Europees weermodel ECMWF. Wel is de aangevoerde lucht wat minder koud dan voorheen en dus overwegend droog.

Het Amerikaans weermodel kiest voor een meer noordoostelijke stroming, waarmee het in de oplossingen wat zachter wordt dan het Europees weermodel.

Volgens het Amerikaans weermodel GFS mogen we midden volgende week rekenen op 15 graden in de middag.

Lange termijn vooruitzichten

Kijken we naar de weerpluim dan zien we de temperatuur geleidelijk oplopen. De aanwezige haaientanden zijn groot wat duidt op een open weertype met een flinke dagelijkse gang. De nachtvorst gaat geleidelijk verdwijnen en de temperaturen komen vanaf het weekeinde rond normaal uit, maar midden volgende week kan het dus weer afkoelen als de stroming naar noord gaat. De warmere oplossingen zullen uit kunnen komen als de wind wat meer noordoost tot oost wordt. Hiervoor moet het hoog dan doortrekken naar Scandinavië, maar dat is dus nog onzeker!

De temperatuur loopt geleidelijk op naar meer normale waarde van het jaar. Verder schijnt regelmatig de zon en is het vaak droog. Of warm lenteweer echt door kan zetten na het weekeinde blijft nog de vraag.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag.

(uitgelichte afbeelding Erica van Leeuwen)

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 102 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Lage Landen: Lente gaat het weer proberen”

 • Corne
  15 april 2021 at 09:02

  Top weerbericht!

  • Arjan
   15 april 2021 at 10:27

   Bedankt Corne! Graag gedaan.

 • Ron
  15 april 2021 at 20:10

  Ik zie maar weinig neerslag in de voorspellingen.. moeten we ons al druk maken om een droogteperiode?

  • Arjan
   15 april 2021 at 20:58

   Het ligt inderdaad wel erg geblokkeerd. Maar dat zien we wel vaker in april. Gemiddeld valt er in deze maand maar 45 mm regen. Overigens is ECMWF vanavond weer op de koudere toer. Hoog blijft bij Engeland hangen en wederom een koude noordstroming midden volgende week. April heeft nog geen zin in zomerwarmte.

   • Remco Graas
    16 april 2021 at 08:00

    Hi Arjan,
    Datzelfde lijkt nu voor de Alpen te gelden. Het blijft ronduit koel! Gaat een beetje op de 2019 tour zo!
    Gr. Remco

 • Ron
  15 april 2021 at 23:15

  Nieuwe pluim is weer erg fris…

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier