Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart zien we een koufront ten oosten van onze streken liggen en dit front trok afgelopen nacht met regen over onze streken. Later vandaag krijgen we weer te maken met een occlusiefront en gaat het opnieuw regenen. Een warmtefront behorende bij depressie Dieter zal morgen zorgen voor regen en een tijdelijk hogere temperatuur. Vanaf donderdag gaan de temperaturen naar beneden en neemt de kans op sneeuwbuien toe. De temperatuur lijkt na het weekend verder te dalen met een toenemende kans op dauerfrost!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: grijs, bewolkt en regenachtig
Het was gisteren een donkere, sombere, grijze dag met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Heel lokaal kwam ook nog even de zon tevoorschijn, maar het algemene beeld was bewolkt. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 4 en ruim 7° met in Nieuw-Beerta maximaal 3,8 en in Wijk aan Zee 7,6°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 9° met in Koksijde maximaal 8,8°.

het was een grijze dag met langzaam smeltend ijs. Foto: Ben Saanen.

Vandaag: geregeld zon, later in het westen en zuidwesten buien
Gisteravond en de afgelopen nacht trok een koufront over onze streken en viel er geruime tijd regen en motregen. De nattigheid trekt vanochtend snel naar Duitsland weg en in de Ardennen en Hoge Venen viel de neerslag in de vorm van sneeuw. In een groot deel van de Lage Landen is het opgeklaard en vanochtend hebben we dan ook een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vanmiddag zijn er wolkenvelden en in het westen en zuidwesten van de Lage Landen neemt de kans op een bui toe. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5 en 8°. In Hoog-België wordt 1 tot 3°.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen met vanavond in de zuidwestelijke helft nog kans op een bui. Elders blijft het droog en bij een in kracht toenemende zuidwestenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt in het binnenland en naar een graad of 4-5 langs de kust.

het was wederom een grijze dag. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Morgen: bewolkt en regen, later opklaringen
Morgen is het over het algemeen bewolkt en in de ochtend valt van tijd tot tijd regen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Dieter. Morgenmiddag schijnt ook geregeld de zon, maar dan is er ook nog een buienkans. De wind waait uit het westen en is vrij krachtig over land, windkracht 5 en krachtig tot hard aan zee, windkracht 6 tot 7. Op de Wadden is de wind soms stormachtig, windkracht 8. Verder zijn er zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur. De temperatuur stijgt naar waarden rond de 9°. In de zuidwestelijke helft van de Lage Landen kan het zelfs 10-11° worden en ook in de Ardennen en Hoge Venen is het met 4-5° duidelijk boven nul.

er wordt woensdag veel wind verwacht volgens ECMWF.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het noorden is een bui mogelijk, maar elders blijft het droog. De westenwind blijft vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en ook de kans op zware windstoten tot 90 km/uur blijft bestaan. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°.

de temperatuurkaart voor donderdagochtend op een hoogte van 5,5 kilometer (500 hPa-vlak)

Donderdag: eerst wat zon, later bewolkt en regenachtig
Donderdag beginnen we de dag met enkele opklaringen en hier en daar een bui. Gaandeweg de dag neemt de bewolking toe en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met nattigheid over de Lage Landen. De temperaturen op hoogte gaan naar beneden van -26° in de ochtend naar -32 aan het begin van de avond en de neerslag krijgt geleidelijk een winters karakter en tussen de regen kan ook smeltende sneeuw zitten. De stevige westenwind neemt later in kracht af en de temperatuur stijgt naar maximaal 6-7°.

de temperatuurkaart voor vrijdagochtend op een hoogte van 5,5 kilometer (500 hPa-vlak)

Vrijdag en het komend weekend: wisselvallig met winterse buien
Aan de hoogtekaart hierboven kunnen we goed zien dat de temperaturen op zo’n 5,5 kilometer hoogte in de nacht naar vrijdag nog verder daalt naar waarden rond de -40°. Vooral in België als ook in het zuiden en oosten van Nederland valt de neerslag in de nacht naar vrijdag als sneeuw en kan het wit worden. In het noorden en westen komt het tot enkele winterse buien met naast ‘gewoon’ regen ook hagel en (smeltende) sneeuw. Bovendien is onweer mogelijk. De temperatuur daalt in de gebieden met sneeuw naar het vriespunt, elders blijft het kwik een fractie boven nul. Vrijdag draait het om sneeuwbuien, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. De temperatuurverwachting is enigszins onzeker vanwege de koers van de depressie. Een aflandige of een aanlandige wind geeft graden verschil. Op basis van onderstaand kaartje heeft het noorden en oosten temperaturen dichtbij nul en het zuidwesten temperaturen dik in de plus.

vrijdag verwacht het ECMWF enkele sneeuwbuien voor het overgrote deel van de Lage Landen.

Ook in het weekend draait het om winterse buien met vooral tijdens de donkere uren de kans op vorming van een sneeuwdek. Overdag komt de temperatuur nog zo’n 4° boven het vriespunt uit en dat kunnen we mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim. Vandaag wordt het een graad of 6, maar morgen is het duidelijk zachter met maximaal een graad of 9. Daarna begint operatie afkoeling met een geleidelijk daling naar een graad of 4 in het weekend. Na het weekend gaat 75% van de modellen voor kouder weer met ‘dauerfrost’. Vooral het Europese, het Canadese en het Australische model zitten vrijwel op één lijn. De Amerikanen blijven dag in dag uit eigenwijs en willen ook nu nog steeds niets weten van een vorstperiode. Sterker nog: het komt met kwikstanden rond de 8-9°. Hopelijk voegen de Amerikanen zich de komende dagen ook bij de rest en laten we hopen dat het niet andersom is…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we eerst temperaturen rond en morgen boven de 5°. Voor vrijdag zijn de verschillen, zoals hierboven ook al aangegeven mbt de koers van een depressie, onzeker, maar wat wel zo goed als zeker is, is de dalende temperaturen volgende week. Zowel de ‘oper’, als de ‘control’ en ook het ensemblegemiddelde gaan voor dauerfrost! Zou het dan toch?

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim dan zien we momenteel een temperatuur van het water van slechts 1°. De komende dagen warmt het iets op naar een graad of 2, maar vanaf zondag neemt het vloeibare water een vaste vorm aan en begint de opbouw van een schaatsvloer. Zowel de ‘oper’ als het ensemblegemiddelde berekenen enkele centimeters ijs.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de hogere delen van de Ardennen en Hoge Venen ligt een sneeuwlaag tot 16 centimeter dik. Afgelopen nacht vielen er weer enkele verse centimeters sneeuw. Ook vandaag komt het regelmatig tot sneeuwbuien. Morgen is het tijdelijk zachter, maar vanaf donderdag wordt het opnieuw kouder met regelmatig sneeuw. De temperatuur ligt tot en met donderdag (een fractie) boven nul. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur naar beneden en volgende week vriest het stevig. Ook hier is het Amerikaanse model eigenwijs met duidelijk hogere temperaturen.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 16. Bron: KMI
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen later deze week en niet in de laatste plaats volgende week. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer toe morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.819 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier