Algemeen: Een randstoring van een fors lagedrukgebied (kerndruk rond 990 hPa) bepaalt vandaag het weerbeeld. Wie thuis op de barometer kijkt ziet ook de lage barometerstand en de echte weerfanaat ziet ook de snelle daling van de luchtdruk. Dat voorspelt natuurlijk onheil. Een windveld trekt nu de Benelux binnen en vooral in de kustprovincies is het opletten voor (zware) windstoten. De avondspits moet rekening houden met enige overlast door de wind.

Ruig water door de flinke wind. Foto: Ton Wesselius.

Opklaringen, gevolgd door zeer zacht weer

Het regengebied heeft inmiddels het land verlaten en op veel plaatsen komt de zon nu tevoorschijn. Op dit moment bevinden we ons in de warme sector. De temperatuur kan, mede door de opklaringen nog flink oplopen. In het zuiden is het al 20 graden. Mocht de temperatuur vandaag in De Bilt boven de 20,1 graden uitkomen dat hebben we ook nog een datumrecord te pakken. Naast wat zonneschijn komen ook nog enkele buien voor.

In het zuiden is het al ruim 20 graden!
De windstoten breiden zich noordoostwaarts uit. In de zuidelijke helft is het al onstuimig, later ook elders en dan vooral in de kustgebieden.

Tot laat in de avond (zware) windstoten

De zuidwestelijke wind neemt geleidelijk steeds verder toe in kracht. Boven land wordt de wind vrij krachtig, aan de kust komt een harde wind te staan. De windstoten bereiken in het binnenland maximaal 75 km/u en aan zee kunnen er windstoten van 90 km/u voorkomen. Lichte schade is dus niet uit te sluiten. Later vanavond zijn de windstoten het hevigst aan de noordwestkust en bereiken lokaal 100 km/u. Tot vannacht moet u dan ook in het hele land opletten, vooral ook in het verkeer.

Flinke windstoten zullen het verkeer parten gaan spelen, vooral in de kustregio’s.
Later in de avond wordt het vanuit het zuiden rustiger.

Morgen rustiger en zeer zacht

Morgen is het dan een stuk rustiger en een groot deel van de dag droog. Er zijn perioden met zon en vooral in het zuidoosten en noordwesten vallen plaatselijk enkele buien. Met 15 tot 19 graden is het nogmaals zeer zacht.

Hier ziet u de raddraaier op de weerkaarten. De isobaren staan dicht bij elkaar wat garant staat voor veel wind.

Uitgelichte afbeelding: Erica van Leeuwen.

(Visited 321 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!