Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerbericht

Met een noordwestelijke stroming aan de oostflank van het hogedrukgebied wordt deze dagen polaire lucht aangevoerd waarin de temperatuur rond of onder de norm ligt voor eind maart. Het hoog trekt over onze streken naar het oosten, de stroming draait naar zuid en de temperaturen gaan omhoog. Later in de week is het dan ook weer lenteachtig!

Op deze dinsdag zijn er vrij veel wolkenvelden en uit die bewolking kan in het noorden en oosten van het land zelfs wat lichte regen vallen. Elders is het over het algemeen droog en in het westen en zuidwesten van het land kan het ook wat opklaren.

De noordwestenwind is afgenomen naar matig, maar rondom het IJsselmeer en op de Wadden staat vanochtend nog een vrij krachtige wind, windkracht 5. De temperatuur stijgt naar waarden rond de 10 graden, ofwel in het noorden 9 en in het zuidwesten van het land en in westen van België 11 graden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 4 graden met kans op vorst aan de grond.

De dag begon fraai met buien tijdens zonsopkomst. Johan Klos maakte deze foto.
Monique Bormans maakte deze foto tijdens het ochtendgloren.
Bij de buien kwam het hier en daar ook tot hagel. Albert Thibaudier maakte deze foto in Heerenveen.

Weerpraatje

Aan de oostflank van het hogedrukgebied Irmelin wordt aanvankelijk koele polaire lucht aangevoerd. Het hoog trekt donderdag over onze streken oostwaarts en aan het eind van de week draait de stroming naar zuid en gaat het kwik omhoog en wordt het weer even lenteachtig. In de loop van het weekend lijken de temperaturen weer te dalen, dus lang aangenaam blijft het niet. Volgende week wordt het mogelijk wisselvalliger.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren trokken er enkele buien over het land en hier en daar waren deze buien maarts van karakter en gingen gepaard met hagel en onweer. Voor de zon was ook veel ruimte. De wind was weer terug van weggeweest en was duidelijk aanwezig. Over land (vrij) krachtig en aan zee hard tot lokaal stormachtig met zware windstoten tot 90 km/uur op bijvoorbeeld Vlieland.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 11 graden met in Nieuw Beerta 9,0 en in Gilze-Rijen 10,9 graden. In België lagen de maxima tussen de 4 en 11 graden met op de Mont Rigi maximaal 4,4 en in Kleine Brogel 11,0 graden.

Gistermiddag scheen de zon geregeld. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Hier en daar kwam het nog tot enkele buien. Ton Wesselius maakte deze foto.
Deze foto werd ook gemaakt door Ton Wesselius.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto.

Morgen zijn er wolkenvelden en landinwaarts kan het lokaal wat spetteren. Over het algemeen is het droog en vooral in de kustgebieden kan de zon af en toe schijnen. Het wordt 11 tot 13 graden bij een zwakke westenwind. Donderdag is het ook meest bewolkt met in de kustgebieden wederom de grootste kans op wat zon. Het kwik kan dan stijgen naar 12 tot 15 graden en waaien doet het niet of nauwelijks.

Vrijdag en zaterdag kan het kwik hoger uitkomen met zaterdag landinwaarts temperaturen van 16 tot 18 graden. In de kustgebieden is het dan 14-15 graden en op de Wadden 12-13. De zon zal op beide dagen geregeld schijnen en het blijft droog. De wind waait zwak tot hooguit matig uit een overwegend zuidelijke richting. Kortom: lenteachtig!

De verwachte weerkaart voor komend weekend. De stroming draait zondag weer naar noord op de nadering van een nieuw hoog. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf zondag draait de stroming weer naar noord vanwege de komst van weer en nieuw hoog en de temperaturen gaan omlaag met op zondag nog temperaturen van 10 graden in het noordwesten en 15 in het zuidoosten.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Lagedruk, met daarbij ook een ijskoude bovenlucht, bepaald volgende week ons weer. Bron: wetterzentrale.de

Begin volgende week, met april op de kalender, liggen de maxima aanvankelijk nog tussen de 11 en 14 graden. De hogedruk verliest vrij snel de invloed op ons weer en lagedruk lijkt het roer over te nemen. De neerslagkansen nemen dan ook geleidelijk toe en het kwik gaat omlaag. Lenteweer lijkt dan ver weg, maar over het hoe en wat lees je de komende dagen meer.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende dagen gaat stijgen naar lenteachtige waarden aan het eind van de week. Vanaf zondag gaat de temperatuur weer omlaag en volgende week kan het vervolgens nog wat kouder worden.

Lente! De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 434 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier