Advertentie 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Irenäus trekt langzaam naar het zuidwesten en ligt vandaag bij Ierland. Het zorgt vandaag voor een noord tot noordoostelijke stroming. In deze stroming trok afgelopen nacht een zwak koufront met neerslag over onze streken, maar na frontpassage schijnt vandaag de zon weer flink. De komende dagen loopt de temperatuur langzaam verder op, maar op de lange termijn, richting de Paasdagen, lijkt het kwik weer te gaan dalen. Het wil dus nog niet vlotten met de lente, die overigens vandaag om 17:15 uur astronomisch begint.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon
Gisteren was het prachtig weer met volop zonneschijn. In de zuidelijke helft en dan met name over België zat meer bewolking, maar ook daar kwam de zon later tevoorschijn.

De temperatuur steeg, na een nachtelijk minimum van -2 tot -6°, naar 1 tot 5°. Op Ameland werd het niet warmer dan 1,3 en in Lauwersoog werd het slechts 1,1°. De toppers waren Cabauw en De Bilt met 4,7 en Hoek van Holland met 4,9°. In België lagen de maxima tussen de -2 en 4° met in Antwerpen 4,2°.

Prachtige ijssculpturen waren er weer zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook Jacomien Heeres maakte een prachtige foto.
Dee mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De zonsopkomst was ook weer fraai. Zeker in combinatie met de vliegtuigstrepen. Ton Wesselius maakte de foto.

Vandaag: flink wat zonneschijn
Afgelopen nacht trok er een zwak koufront over het land naar het zuiden en vanochtend heeft de zuidelijke helft van de Lage Landen daarmee nog te maken. Er valt neerslag (lichte sneeuw of onderkoelde regen) bij temperaturen rond het vriespunt met dus kans op lokale gladheid.

Elders is het na frontpassage flink opgeklaard en is het droog bij langzaam oplopende temperaturen. De rest van deze dinsdag is het droog met volop zonneschijn. De temperatuur loopt vanmiddag verder op naar waarden tussen de 6 en 8°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik wat achter net als op de Wadden.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig tot vrij krachtig van kracht, maar later vandaag neemt de wind in kracht af.

Vanavond en de komende nacht is het droog met flinke opklaringen. Vanuit het noordwesten trekt er later wat bewolking binnen en bovendien is er kans op nevel en mist. Bij een wegvallende noordwestenwind daalt de temperatuur naar enkele graden onder nul.

Morgen: af en toe zon
Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. In de middag neemt de kans op een enkele bui geleidelijk toe.

Er waait een zwakke tot hooguit matige west tot noordwestenwind en de temperatuur stijgt ook morgen naar waarden tussen de 6 en 8°. Op de Wadden en in de hogere delen van België is het kwik wat lager met temperaturen rond de 4°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: in het weekend dubbele cijfers
Het hogedrukgebied Irenäus trekt morgen naar het zuidwesten en ligt dan in de Golf van Biskaje. Donderdag vestigt het hoog zich bij de Azoren. Aan de noordflank van het hoog trekt donderdag een storing over onze streken met regen, maar landinwaarts is aanvankelijk in de ochtend ook (smeltende) sneeuw mogelijk.

Vrijdag is er ook kans op wat regen, maar in het weekend schijnt de zon flink en is het over het algemeen droog al is een enkele bui niet geheel uitgesloten. Aan de oostflank van een depressie ten westen van onze streken komt de stroming uit het zuiden en de temperaturen kunnen (eindelijk) weer eens wat oplopen. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag kunnen de dubbele cijfers weer worden gehaald met kwikstanden van 11 tot 13°.

De verwachte weerkaart voor eind maart volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Lange termijn: koude Paasdagen?
Op de langere termijn, ofwel richting de Paasdagen, berekent het Amerikaanse GFS model al dagenlang wéér lagere temperaturen in onze Lage Landen.

Op de Atlantische Oceaan ligt dan hogedruk en boven Scandinavië lagedruk en tussen beide weersystemen in komt een gure noordelijke stroming te staan met aanvoer van koude lucht. Omdat de bovenluchttemperaturen ook weer gaan dalen neemt de kans op winterse neerslag toe. Of er daadwerkelijk sneeuw valt tijdens Pasen moet natuurlijk nog worden afgewacht, maar wij houden het natuurlijk in de gaten en je leest het hier.

Voorlopig gaat de temperatuur later in de week eerst nog omhoog en die stijging van temperatuur is weer goed te zien in de temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De komende dagen loopt de temperatuur op naar de dubbele cijfers in het weekend en dan vooral volgens het Amerikaanse weermodel. Na het weekend lijkt het kwik weer te gaan dalen en komen we weer duidelijk onder de 10°. De Paasdagen staan overigens nog niet in deze pluim…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de temperatuur eerst langzaam oploopt naar (iets) meer dan 10°. Volgende week gaat de temperatuur weer naar beneden en met de Paasdagen ligt het ensemblegemiddelde rond de 7°. Normaal is het dan een graad of 12.

De windpluim voor het noordwesten van het land. Bron: KNMÏ

Speciaal voor watersporters de windverwachting:
De wind waait vandaag over land uit het noorden tot noordoosten en is matig met 13 tot 15 knopen. Vanochtend kunnen er nog windvlagen voorkomen van 25 tot 27 knopen, maar vanmiddag nemen de vlagen af naar zo’n 16-17 knopen.

Aan zee is de noord tot noordoostenwind matig, maar vanochtend eerst nog vrij krachtig met vanochtend nog 16 tot 19 knopen. Vanmiddag moeten we het aan zee doen met 12 tot 15 knopen. De windvlagen komen vanmiddag uit op zo’n 18 knopen, maar vanochtend kunnen er nog uitschieters bijzitten tot zo’n 27-28 knopen.

Morgen is er duidelijk minder wind. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is in de ochtend zo’n 4-5 knopen met vlagen tot 10 knopen. In de middag is de wind matig, 9 knopen, met vlagen van 11 tot 13 knopen. Aan zee is de wind matig met 9 tot 12 knopen. De vlagen liggen tussen de 12 en 15 knopen.

grote verschillen in een jaar op dezelfde datum. De bovenste is 19 maart 2017 en de onderstaande gisteren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De krokussen staan volop in bloei. Martin Vye maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dinsdag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 982 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier