Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Ook vandaag profiteren we nog van het hogedrukgebied Irenäus. Het hoog ligt inmiddels bij Schotland, maar houdt bij ons een noordoostelijke stroming in stand. Het hoog wordt naar het zuidwesten ‘geduwd’ door het lagedrukgebied Brigitte boven het noorden van Rusland en daardoor wordt het bij ons langzaam zachter. Later in de week komen we aan de noordflank van het hoog en kunnen storingen ons weer bereiken. Het wordt dan ook wisselvalliger. Kortom: het wordt wel zachter, maar de lente wil nog (steeds) niet…

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon, in het zuiden bewolkt
Gisteren was het in de zuidelijke helft van de Lage Landen aanvankelijk nog aan de bewolkte kant en uit die bewolking viel hier en daar nog wat lichte sneeuw. In het midden en noorden was het droog en scheen de zon volop.

De temperatuur, die in de nacht daalde naar -2 tot -5°, steeg overdag overal tot boven nul. Volkel noteerde 0,3 en Eindhoven 0,4°. De toppers waren Schiphol met 2,6, Nieuw-Beerta met 2,7 en Hoek van Holland met 3,0°. In België lagen de maxima tussen de -4 en +1° met in Koksijde en in Gent maximaal 1,4°. In Elsenborn werd het niet warmer dan -4,2°.

Prachtige foto’s kwamen er binnen. Deze werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Suzanne Vermulm maakte een prachtige foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Vandaag: volop zonneschijn
Na wederom een koude nacht met op uitgebreide schaal vorst is het op deze maandag prachtig weer met volop zonneschijn. Alleen over België trekken aanvankelijk nog wolkenvelden over, maar uiteindelijk gaat daar ook de zon volop schijnen.

Het blijft overal droog en de temperatuur wint weer wat en stijgt naar waarden tussen de 1 en 3°. Alleen in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij waarden rond het vriespunt.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De wind waait nog altijd uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden.

Vanavond is het nog helder en droog. Later vanavond en de komende nacht neemt vanuit het noorden de bewolking toe en vanwege de passage van een zwakke storing is er kans op neerslag.

In het noorden van het land is dat bij positieve temperaturen lichte (mot)regen, maar naarmate de neerslag zuidelijker trekt neemt de kans op winterse neerslag toe. Dat kan sneeuw zijn, maar ook een mengvorm van ijsregen of onderkoelde regen (IJZEL) is mogelijk. Veel neerslag wordt er overigens niet verwacht, maar lokaal kan het wel glad worden.

De temperatuur daalt aanvankelijk tot onder nul, maar vanuit het noorden loopt het kwik weer op tot boven het vriespunt en verdwijnen de gladheidsperikelen.

Morgen: perioden met zon
Morgen ligt de zwakke storing aanvankelijk nog boven het zuiden van de Lage Landen met kans op wat sneeuw, maar elders is het alweer droog en schijnt de zon flink op de dag dat de astronomische lente begint. Morgen om 17:15 uur is namelijk de winter definitief afgelopen…

De temperatuur is duidelijk hoger dan de laatste tijd en stijgt naar waarden tussen de 7 en 9°. Alleen rond de Wadden en in de hogere delen van België blijft het kwik nog wat achter.

De wind waait uit het noorden en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee, maar gaandeweg de dag neemt de wind in kracht af.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: toenemend wisselvallig
Het hogedrukgebied Irenäus trekt geleidelijk naar het zuidwesten en ligt aan het eind van de week weer ‘netjes’ bij de Azoren. Bij IJsland komt de welbekende IJslanddepressie weer tot ontwikkeling en de bijbehorende storingen trekken later in de week naar het Noordzeegebied.

De wisselvalligheid neemt dan ook weer toe en de temperatuur komt langzaam op een wat hoger niveau. Aanvankelijk is het een graad of 8, maar in het weekend (vooral zaterdag) lijkt het kwik door te pakken naar de dubbele cijfers.

We kunnen het allemaal weer mooi zien in de onderstaande pluimen en daarin kunnen we ook zien dat het voorlopig nog niet lenteachtig zacht gaat worden…

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De komende dagen loopt de temperatuur op, maar pas aan het eind van de week komt de 10 graden grens weer in beeld. Na zaterdag lijkt de temperatuur weer een fractie te dalen. Lenteweer met temperaturen boven de 15° is op basis van deze pluim niet te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat de hogere temperaturen ook zien. De komende dagen gaat het kwik langzaam omhoog en komend weekend komen we uit op een graad of 10. Komende nacht vriest het nog flink en ook de nachten daarna kan het soms tot een graadje vorst komen.

Speciaal voor watersporters de windpluim:

De wind waait vandaag uit het noordoosten en is zo’n 17 knopen over land. Aanvankelijk komen er windstoten voor van 27 tot 30 knopen, maar gaandeweg de dag nemen de stoten af naar zo’n 21 knopen. Aan zee is de noordooster 19 tot 21 knopen met windstoten eerst van 28 tot 32 knopen en later van 24 knopen.

Morgen waait de wind uit het noorden tot noordoosten en is matig over land met 14-15 knopen en windstoten in de ochtend van 27-28 knopen. Morgenmiddag neemt de wind in kracht af. Aan zee eerst een vrij krachtige wind (17 tot 21 knopen), maar later is de wind matig met 13 tot 15 knopen. De windstoten halen in de ochtend de 27-28 knopen, maar in de middag komen we niet boven de 16 tot 19 knopen uit.

De windpluim voor het zuidwesten van het land. Bron: KNMÏ
De lente komt eraan. Maar wat betreft temperatuur duurt het nog wel even… Jolanda Bakker maakte de lentefoto.
Carel ten Hoor maakte deze prachtige foto. Er lijkt zelfs wat lenticularis bewolking zichtbaar.
Ook collega Maarten zag lenticularis wolken…
de zon ging ook fraai onder. Meteo Nederland maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-

(Visited 571 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier