Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Hogedrukgebieden zijn en blijven dominant op de weerkaart. Vandaag profiteren we nog van het hoog Wolfgang en komende week is hoog Xerxes blikvanger. Toch wordt het weerbeeld al met al wat herfstachtiger, want tussen hoog Xerxes en lagedrukgebieden boven het noorden van Europa komt bij ons vanaf morgen een noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van wolkenvelden. Soms trekken er ook zwakke storingen mee die de neerslagkansen iets verhogen bij temperaturen die redelijk normaal zijn voor de tijd van het jaar.

Pas aan het eind van de week en volgend weekend komen we dieper in polaire lucht. Dan nemen de neerslagkansen toe en gaan de temperaturen verder onderuit en in de Ardennen en Hoge Venen is dan kans op de eerste sneeuw van het seizoen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Rustig herfstweer

Gisteren was het rustig herfstweer met een mix van zonneschijn en wolkenvelden. In het noorden scheen de zon 2 tot 4 en in het midden en zuiden tussen de 4 en 7 uur. Het bleef droog en na een koude start werd het gistermiddag tussen de 14 en 17°.

Maastricht was dit keer het koudst met 14,1°. De toppers waren Vlieland en Westdorpe met 17,0°. In België werd het 12 tot 16° met in St. Hubert 12,3 en in Stabroek 16,4°.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt in het Brabantse Zegge door Maurice Vroegrijk.
Bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen begon de dag erg kleurrijk.
Ook een mooie start van de zaterdag bij Suzanne Vermulm.
Collega Roy Molenaar maakte deze prachtige foto in Wageningen.
Marjolein Schut maakte deze prachtige foto.
Deze prachtige foto vanaf de Ermelose heide. Trijntje van den Berg maakte de foto.

Wolkenvelden, ook zonneschijn

Op deze zondag trekken er wolkenvelden over het land, maar geregeld schijnt ook de zon en de meeste zonuren vinden we in het zuiden van de Lage Landen en niet in de laatste plaats in België.

De wind waait uit het zuidwesten, in het zuiden van de Lage Landen uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht. De temperatuur stijgt naar 15-16, in het zuiden en in België naar 17°.

Vanavond neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en later vanavond en de komende nacht trekt een band met wat lichte regen naar het zuidoosten. Het koelt af naar waarden tussen de 7 en 11°.

Overwegend bewolkt

Morgen heeft de bewolking de overhand, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Het blijft droog, maar aanvankelijk kan er in de zuidoostelijke helft nog wat lichte regen vallen.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 13 en 15°.

een noordwestelijke stroming tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten (noord)oosten van onze streken. Bron: meteologix.com

Licht wisselvallig, weekend kouder!

Dinsdag tot en met vrijdag hebben we een noordwestelijke stroming tussen het krachtige hogedrukgebied Xerxes ten westen van Ierland en depressies boven Scandinavië en de Baltische Staten. Door de invloed van hogedruk blijven grote neerslaghoeveelheden uit, maar toch kan er soms wat lichte regen vallen of komt het tot een enkele bui.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is vooral dinsdag en woensdag duidelijk aanwezig. Over land waait het dan matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en op de Wadden hard, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur stijgt dagelijks naar waarden omstreeks de 14-15° en dat is redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

Volgend weekend stroomt er koude lucht tot over onze streken. Bron: meteologix.com

Volgende weekend stroomt er op hoogte mogelijk koude lucht over onze streken. Op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) kan de temperatuur dalen naar -34° en wat dichterbij de grond op het 850 hPa-vlak (1,5 km) wordt het ongeveer -5°.

De koude lucht stroomt over relatief warm zeewater van een graad of 14 en dat betekent bij ons flinke buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. In de Ardennen en Hoge Venen is er zelfs kans op de eerste sneeuw van het seizoen. De temperatuur wordt volgend weekend niet hoger dan 10-11°.

In de Ardennen en Hoge Venen is de eerste sneeuw van het seizoen mogelijk. Bron: meteologix.com

De komende dagen gaan we dit natuurlijk haarscherp in de gaten houden, want de modellen zijn het nog niet eens over het pad wat de koude lucht gaat volgen. Wel ziet het ernaar uit dat het weerbeeld geleidelijk gaat veranderen en dat we steeds meer herfstachtiger weer gaan krijgen met wellicht ook de eerste winterse speldenprikjes..

Laag water op het Merwede kanaal bij de kruising met de Lek. Peter van Lindenberg maakte de foto en stuurde hem op naar foto@alpenweerman.nl
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jouke Bouma op Texel.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik op termijn gaat dalen tot onder de 10°. Ook de nachten worden richting volgend weekend kouder, maar voordat het zover is ligt het kwik nog veel rond de 15°.

Jolanda Bakker maakte een helicoptervlucht boven Zevenhuizen en Waddinxveen.
Deze herfstfoto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Ook collega Maarten Minkman maakte een prachtige foto van de ‘ribbelige’ (altocumulus) wolken.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 709 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier