Advertentie 

Algemene situatie:
De fraaie winterse periode is nu toch wel voorbij en we gaan nu langzaam richting het voorjaar. Onder aanvoering van diverse depressies (aanvankelijk Ulrike en Verena) is het de komende tijd wel over het algemeen wisselvallig en dan met name later deze week. De temperaturen kunnen in de nacht en vroege ochtend nog wel in de buurt van het vriespunt uitkomen, maar overdag ligt het kwik dichtbij en in de zuidelijke helft vaak boven de 10°.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden, maar ook zonneschijn
Na een nacht met op veel plaatsen weer lichte en op meetpunt Heino nog matige vorst (-5,6°), was het gisteren overdag aanvankelijk bewolkt met hier en daar wat licht gespetter en lokale gladheid. Gaandeweg de dag klaarde het breed op, scheen de zon 3 tot 6 uur en kon het kwik flink uitpakken.

Het was verbazingwekkend hoe makkelijk de kou werd verdreven, want de maxima kwamen uit op waarden tussen de 3 en 13° met op zowel Terschelling als Ameland maximaal 2,7°. Verder in het noorden noteerde Vlieland 5,1, Nieuw-Beerta 5,5 en Lauwersoog 5,7°.

In het midden en zuiden werd de kaap van 10° bereikt en overschreden met in Gilze-Rijen 11,5, in Woensdrecht 11,6 en in Maastricht maar liefst 13,6°. In België lagen de maxima tussen de 5 en 16° (!) met in Beauvechain maximaal 15,8°. Diepenbeek noteerde 13,0 en Retie 12,6°. Ook in de Ardennen en Hoge Venen temperaturen boven nul met op de Mont-Rigi maximaal 5,8°. St. Hubert kwam uit op 4,7°.

Later op de middag raakte het weer bewolkt en uiteindelijk ging het vanuit het zuidwesten regenen.

Op veel plaatsen konden gisteren de ijzers nog ondergebonden worden, maar het was wel de laatste dag. Mark Wolvenne maakte deze foto op de ijsbaan van Terwolde.
Ook Martin Vye spotte nog een schaatser.
Ook in Friesland kon nog worden geschaatst. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Gewoon schaatsen bij temperaturen dik in de plus. De dooi ligt op de loer. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: wolkenvelden, maar ook zonneschijn
Een nieuwe week, nieuwe kansen, maar er zijn geen aanwijzingen dat het winterse weer van vorige week terugkeert. Sterker nog: de temperatuur ligt overdag ruimschoots boven nul. Vandaag loopt het kwik op naar een graad of 5 bij grote wateroppervlaktes en naar 10 tot 13 van noord naar zuid elders in de Lage Landen.

Daarbij zijn er over het algemeen vrij veel wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft droog. De wind waait aanvankelijk matig uit het zuiden tot zuidwesten, maar vanmiddag neemt de wind in kracht af en draait weer naar oost tot zuidoost.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar ook opklaringen. Het koelt in de noordelijke helft af naar waarden rond of net onder nul, elders blijft het kwik er net boven.

Morgen: een enkele bui
Morgen zijn er wolkenvelden, maar soms schijnt ook de zon. Vooral in de ochtend is er hier en daar een bui mogelijk, maar over het algemeen en op de meeste plaatsen blijft het droog.

De wind waait zwak tot matig, eerst uit het zuidoosten, later uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar 9 tot 11°. Alleen op de Wadden blijft het kwik weer duidelijk achter.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Woensdag tot en met vrijdag: wisselvallig
De rest van de week is het wisselvallig voorjaarsweer dankzij diverse lagedrukgebieden. Op woensdag en donderdag draait het om buien, maar tussendoor schijnt ook de zon. Vrijdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen.

De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 8 en 11°, maar donderdag zijn de maxima wat lager met maximaal 5 tot 7°. Overigens lijkt het kwik op de Wadden de hele week niet boven de 4-5° uit te komen, maar ook daar dooit het ijs weg…

De verwachte weerkaart voor zondag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Weekend: zacht, maar regenachtig
Aan de oostkant van een depressie ten westen van onze streken wordt komend weekend met een zuidelijke stroming zeer zachte, van origine subtropische lucht aangevoerd. De temperaturen kunnen in het noorden oplopen naar 10 tot 13, in het midden naar 14-15 en in het zuiden wellicht naar 16-17° en dan komt de lente wel heel dichtbij…

Overigens is het weerbeeld niet lenteachtig, want zowel op zaterdag als op zondag komt het tot (buiige) regen. De hogere temperaturen komend weekend zien we ook terug in de pluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat komende week een éénduidig beeld zien. De temperatuur stijgt dagelijks naar een graad of 9. Komend weekend gaat het kwik omhoog en komt zelfs de grens van 15° in beeld. Op termijn gaat de temperatuur weer wat naar beneden en lijken we weer onder de 10° te duiken.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de temperatuur later deze week gaat stijgen naar wellicht een graad of 15 op zaterdag. Daarna gaat de temperatuur weer wat naar beneden, maar een volgende winterse periode hoeven we niet meer te verwachten. Hooguit komt het tot wat vorst in de nacht en ochtend.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

Voor de laatste keer de ijspluim voor het midden van het land. Het ijs wordt nu snel slechter en het is onverantwoord om nu nog te gaan schaatsen. Woensdag zal het meeste ijs verdwenen zijn.

Een overzicht van de afgelopen winterperiode volgens dit kaartje van het climate prediction center/NCEP.

Het kaartje hierboven laat heel mooi zien dat de winter van 2017/2018 een paar koudere perioden had in een verder iets te zachte winter. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 3,8° tegen 3,4° normaal. In december hadden we een koudere periode halverwege de maand (met flink wat sneeuw). Daarna bleef het eigenlijk te zacht tot begin februari. Toen hadden we opnieuw een koudere periode, maar de echte winter hadden we natuurlijk vorige week, maar de week ervoor was ook al aan de koude kant.

Mooie opklaringen boven geleidelijk smeltend ijs. De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
De lente komt eraan en dat laat deze meerkoet zien. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Chantal Kooyman maakte deze foto van bevroren ijsschotsen in het kanaal van Steenenhoek in Hardinxveld-Giessendam

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen, want ook na de winter is er elke dag weer een vers weerpraatje voor de Lage Landen. Weerfoto’s kan ik altijd gebruiken, dus mail je weerfoto dan ook naar foto@alpenweerman.nl en misschien zie je dan je foto bij het weerbericht.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 633 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Langzaam richting het voorjaar.”

 • Bertil Blaas
  5 maart 2018 at 10:01

  Dag Rico,
  Hier nog effe berichte uit Kappl Paznaun. Jouw weersvoorspelling afgelopen zaterdagochtend was heerlijk juist toen we om 5 uur van Aken naar Oostenrijk reden. Wel wat besneeuwde snelwegen maar GEEN ijzel toestanden.
  Dank je nog en blijf je ook hier volgen.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   5 maart 2018 at 10:43

   Dank Bertil en heel veel plezier!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier