Het is koud voor de tijd van het jaar, maar langzaam wordt het minder koud. Het blijft echter wisselvallig met de eerste dagen enkele buien en later in de week geregeld enige tijd regen. De temperatuur ligt aanvankelijk rond de 10-12 graden, vanaf woensdag is het 13-16 graden. Pas na het volgende weekend lijkt het duidelijk warmer te worden.

IJskoude bovenlucht in combinatie met buien is genieten voor wolkenliefhebbers… Klaas Boersma maakte de foto.
Ook Maurice Vroegrijk maakte een prachtige foto.
De buien waren winters van karakter en ging gepaard met hagel en smeltende sneeuw. Jannes Wiersema maakte de foto.

Gisteren was het de op zeven na koudste 4e mei sinds de metingen in De Bilt begonnen en de koudste in 34 jaar. Het werd 10,2 graden. Landelijk lagen de maxima tussen de 9,6 (Voorschoten) en 11,6 graden (Gilze-Rijen).

Ook op deze Bevrijdingsdag is het koud met temperaturen van 10-12 graden. Daarbij schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien. Omdat de bovenluchttemperatuur duidelijk hoger is dan gisteren (-35 om -25 graden), is de kans op winterse neerslag bij de buien klein. Gaandeweg de dag neemt de buienactiviteit af en komt de zon wat vaker tevoorschijn en dat is natuurlijk goed nieuws voor de diverse Bevrijdingsfestivals.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 10-12 graden.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en lokaal is nog een bui mogelijk. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur daalt naar 1-4 graden met kans op vorst aan de grond.

Klaas Boersma maakte ook deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Jolanda Bakker legde deze fraaie bui vast.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Morgen is het wisselend bewolkt en er trekken vanuit het noorden weer enkele buien over het land. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is meest matig en de temperatuur stijgt naar 11-13 graden. Normaal is het 15-19 graden in deze tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor aankomende woensdag. Depressies gaan zich met ons weerbeeld bemoeien. Bron: wetterzentrale.de

Dinsdag is het met 11-13 graden ook vrij koud met wederom buien. Vanaf woensdag loopt de temperatuur langzaam op naar waarden tussen de 13 en 16 graden. Vanwege de aanwezigheid van een lagedrukgebied nemen de regenkansen wel toe.

Na volgend weekend gaan we profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen dan af en de temperaturen gaan omhoog. Bron: wetterzentrale.de

Pas na het volgende weekend gaan we profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen af, de zon gaat vaker schijnen en niet in de laatste plaats… de temperatuur gaat geleidelijk omhoog! Het is allemaal nog ver weg, maar we houden het natuurlijk in de gaten.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur heel langzaam wat gaat stijgen. Pas op termijn, na deze 10-daagse, zal de temperatuur verder gaan stijgen.

Alfons Hoek maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait uit het noorden tot noordwesten met 13-16 knopen. De windvlagen liggen tussen de 16 en 19 knopen. De golfhoogte is 1,2 meter.

Morgen waait de noordwestenwind met 13-15 knopen. De windvlagen komen tussen de 15 en 18 knopen uit. De golfhoogte is 1,0 meter.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm, maar wat doet mei… De verwachting is dat mei zo’n 0,7 graad te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 12,4 tegen normaal 13,1 graden. We blijven het volgen…

Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

Dit was het voor deze zondag. Vanaf nu zal ik niet meer dagelijks een weerbericht verzorgen, maar nog wel een paar keer per week. Ik treed namelijk in dienst bij weeronline. Morgen zal Daan het weerbericht verzorgen, dinsdag ben ik weer aan de beurt. Voor nu een mooie zondag en graag tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer,in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 503 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!