Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag staan we aan het begin van een warmere en drogere periode. Eindelijk, want veel mensen zijn wel toe aan wat zonneschijn en warmte. Dat we de laatste tijd behoorlijk onder onze stand hebben geleefd maakt je ook snel minder veeleisend. Waar we vorig jaar een dag met 20 graden toch wel wat aan de frisse kant vonden, zijn we er nu heel blij mee. De afgelopen dagen is het mooie zomerweer steeds steviger in de weerkaarten komen te staan We kunnen nu met nog meer zekerheid stellen dat we voorlopig toch echt afscheid hebben genomen van het te natte en koude weer. Een update over de laatste stand van zaken voor de komende dagen. En ook een vooruitblik naar de langere termijn, de weerkaarten zijn namelijk interessant voor de langere termijn.

Op deze beelden kunnen we ons weer gaan verheugen. Lekker op het terras aan de kust bij een mooie ondergaande zon na een warme dag.

Droog, zonnig en steeds warmer

De afgelopen nacht heeft een hogedrukgebied vanuit het zuiden zijn grip gekregen over de lage landen. Na een lokaal wat mistige en frisse start zal de zon snel en uitbundig gaan schijnen. Samen met weinig wind en vlot oplopende temperaturen zal het heerlijk, en misschien ook wel beetje als een verlossing, aanvoelen. Aan de noordkust blijven de temperaturen wat achter, van noord naar zuid gaat het vandaag 17 tot 19 graden worden.

Het hele weekend blijft de zon en de oplopende temperatuur het recept. Daar kunnen we kort over zijn; elke dag komt er een graadje bij. De pluim en de bewolkingsgraad spreken voor zich. Op zaterdag maxima van 21 graden en op zondag 22. Daarbij blijft het droog bij een briesje uit het noordoosten tot oosten.

De pluim voor de komende periode. Elke dag gaat het iets warmer worden. Een terugval in temperatuur zit er voorlopig niet meer in. Bron Weerplaza
Volop zon de komende dagen, de verwachte bewolkingsgraad is vooral geel (onbewolkt). Bron Weerplaza

Warme en droge weer is een blijvertje

Ook in het begin van de nieuwe werkweek veranderd er niet veel aan het weer. Het hogedrukgebied blijft op zijn plek en de stabiliteit blijft. De temperatuur blijft langzaam dagelijks iets oplopen door de sterke zon (vergeet niet te smeren!). In het zuiden komt daarmee de 25 graden grens uiteindelijk in zicht op dinsdag en woensdag.

Waar ik afgelopen dinsdag nog schreef over mogelijke warmere dagen met onweer en onstabiliteit is dat scenario uit de weerkaarten verdwenen. Het droge en warme weer gaat dus langer aanhouden tot ook in de nieuwe werkweek; in ieder geval tot woensdag.

Ook in de nieuwe werkweek blijft het droge en zonnige weer in de lage landen. Op dinsdag ligt het hogedrukgebied nog steeds op zijn plaats in onze omgeving.

Interessante weerkaarten langere termijn

Kijken we nog verder vooruit dan zijn er uiteraard een hoop onzekerheden, wat logisch is op die termijn. Maar de weerkaarten zijn wel zeer interessant om te volgen op dit moment. Zoals het er nu naar uit ziet lijkt het warme en droge weer nog langer aan te houden en stijgen de temperaturen misschien wel richting waarden van 26 tot een lokale tropische 30 graden. Maar de setting is fragiel, het kwartje valt in de modellen nu net goed. Maar net zoals de vooruitzichten die ik dinsdag beschreef, kan ook dit scenario over een paar dagen weer verdwenen zijn.

Even een verdieping op die fragiele situatie. Onderstaand de kaart met de luchtdrukverdeling voor aanstaande dinsdag 1 juni volgens het Europese model. Op deze kaart zien we de bedreiging op ons mooie weer vanuit drie hoeken.

De drukverdeling zoals deze boven Europa wordt verwacht aanstaande dinsdag 1 juni. We zien hier drie bedreigingen voor ons stabiele zonnige en droge weer.

Ten noordwesten van ons zit lagere druk met veel koudere lucht. Als dat gebied opschuift maar het oosten zijn we ons mooie weer kwijt.

Ten oosten van ons hebben we de dreiging van een ‘koudeput’. Een koudeput is een depressie op hoogte met koudere lucht op hoogte. Dit systeem zuigt de warme lucht aan het oppervlak op, die koelt op hoogte weer af en door condensatie gaat het regenen. Door de oostelijke stroming de komende dagen komt deze langzaam onze richting uit. Een koudeput kan veel regen geven.

De derde bedreiging komt uit het zuiden. Boven het zuiden van Spanje bouwt zich inmiddels een enorm bastion aan hitte op. Deze hitte zorgt voor sterk stijgende lucht waardoor een lagedrukgebied ontstaat: een thermisch laag. Deze onstabiliteit in combinatie met de warmte is een garantie voor stevige onweersbuien.

Kijken we vervolgens een paar dagen verder, op vrijdag 4 juni, dan zien we dat volgens de huidige berekeningen in het Europese model het mooie weer blijft en de bedreigingen worden afgeslagen.

Drukverdeling Europa op vrijdag 4 juni, het stabiele weer houd stand.

We zien op bovenstaande kaart dat het hogedrukgebied in onze omgeving zich staande houd en zelfs wat in kracht toeneemt. De bedreigingen worden hiermee op afstand gehouden. Indien het hoog in onze omgeving een connectie kan maken met het hoog bij de Azoren dan kan er een blokkade ontstaan waarbij de warmte uit zuid Europa ons makkelijker kan gaan bereiken.

Het zal de komende modelruns nog wel flink stuivertje wisselen worden. Persoonlijk heb ik het gevoel dat we op de langere termijn nog wel wat onstabiliteit met buien tegemoet kunnen zien vanuit het zuiden. Maar een draai naar het te koude weer zie ik niet meer gebeuren. Het zal mij niet verbazen als het hogedruk gebied nabij de Azoren uiteindelijk een brug gaat vormen met het hoog bij Scandinavië. Een mooie zomerse periode staat wellicht voor ons in de steigers.

Blijf vooral volgen op Alpenweerman en geniet van de mooie komende dagen. Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 119 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: langere periode met warm en droog weer”

  • Corne
    28 mei 2021 at 07:25

    Mooi geschreven👍

  • Johann
    28 mei 2021 at 09:24

    Mooi Sebastiaan en eindelijk dan een einde aan de koude anomalie. Hier in Oberwallis vandaag al markante opwarming. Met volop zon graadje of 23 tot 25 vanmiddag in het dal

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier