Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het Scandinavische hogedrukgebied dat ons volgende week echt winterweer gaat opleveren heeft de naam Dino gekregen. Dino maakt morgen verbinding met het Azorenhogedrukgebied en met een noordoostelijke stroming komt koude lucht naar onze streken afzakken. Volgende week gaat het in de nacht en ochtend licht tot matig vriezen en overdag liggen de maxima rond het vriespunt. Zoals het zich laat aanzien blijft het langdurig koud.

Voordat het zover is hebben we vandaag nog te maken met enkele winterse buien die van west naar oost over de Lage Landen trekken. Omdat er niet veel stroming is kunnen de buien lang op hun plek blijven hangen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot flinke buien die soms winters van karakter waren. De temperatuur steeg naar 4 tot ruim 7° met in Maastricht 4,2 en op Schiphol 7,5°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 7° met op de Mont-Rigi een ijsdag met -0,4° en in Koksijde 7,0°.

De ijsbaan in Roodeschool ligt rustig te wachten op wat komen gaat. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Fraaie buienluchten gisteren. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Er werden ook fraaie regenbogen waargenomen zoals deze door Albert Thibaudier.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag zitten we in een soort zadelgebied en dat betekent dat er nagenoeg geen stroming is. Omdat we nog wel onder invloed zitten van lagedruk zijn er ook buien actief en geleidelijk zullen deze buien op steeds meer plaatsen winters van karakter worden. Door gebrek aan stroming kunnen de buien lang op dezelfde plaats blijven hangen.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 6°, maar tijdens stevige buien is het kwik lager. Bij dit alles waait niet meer dan een zwakke veranderlijke wind.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond trekken de buien naar het zuidoosten en over de zuidoostelijke helft van de Lage Landen kan het komende nacht enige tijd sneeuwen met wellicht de vorming van een sneeuwdek(je). Elders is het droog met naast wolkenvelden ook opklaringen, maar in de loop van de nacht neemt in het noorden de kans op sneeuwbuien weer toe als de koude (boven)lucht over relatief warm zeewater naar onze streken stroomt.

De temperatuur daalt, met uitzondering van de Wadden en een smalle kuststreek, tot onder het vriespunt met uitersten tot -4°.

Morgen is de luchtdruk boven Scandinavië gestegen tot 1038 hPa en het hoog zoekt toenadering tot het Azorenhogedrukgebied. Daardoor ontstaat een langgerekte gordel van hogedruk. Aan de zuidflank daarvan zakt gevoelig koude lucht naar onze streken.

De temperatuur op het 850 hPa vlak ligt morgen tussen de -8 en -11° en deze temperaturen in combinatie met nog relatief warm zeewater van een graad of 7 leveren boven zee sneeuwbuien op. Door de noordoostelijke stroming zullen ze alleen het noorden en noordwesten aandoen.

Verder komt er vanuit het noordoosten een gebiedje met wat sneeuw afzakken en vooral het oosten en zuidoosten krijgt daarmee te maken met wellicht de vorming van een sneeuwdek van een centimeter of 3 en dan vooral over oostelijk Brabant en Limburg en ook over de oostelijke helft van België.

De noordoostelijke wind neemt geleidelijk in kracht toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en daardoor zal het kouder aanvoelen dan de temperatuur op de thermometerbuis. Die wijst namelijk waarden aan van een graad of 3-4.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Maandag vinden we op de weerkaart het hogedrukgebied Dino boven Scandinavië met een uitloper naar onze streken. Op de Atlantische oceaan zit ook een hoog en lagedrukgebieden vinden we bij IJsland, boven Rusland en boven Spanje. Bij ons belooft het een mooie (winter)dag te worden met flink wat zonneschijn. Er trekken weliswaar enkele wolkenvelden over, maar het blijft droog.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten en na een nacht met op uitgebreide schaal lichte, lokaal al matige vorst stijgt de temperatuur overdag naar waarden rond de 2-3° boven nul.

De verwachte weerkaart voor later volgende week volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vanaf dinsdag trekt het hogedrukgebied Dino zich terug naar Rusland, maar houdt een verbinding het het Atlantische hoog. Boven de Middellandse Zee ligt een lagedrukgebied en daardoor blijft de wind en de stroming aflandig.

Dinsdag tot en met vrijdag is het rustig winterweer in een zadelgebied. Daardoor blijft het koud met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of een fractie boven nul. Mogelijk proberen storingen aan het eind van de week een aanval te doen op de kou met wellicht sneeuw, maar dat is nog ver weg. Laat het eerst maar eens vriezen.

De ijspluim gaat voor een centimeter of 5 later in de week. Bron: Weerplaza.nl.

Omdat er weinig stroming is moet wel worden afgewacht of (hardnekkige) wolkenvelden niet voor een tempering van de nachtelijke uitstraling zorgt. Dan zou het minder ‘hard’ kunnen vriezen, maar dat is op deze termijn nog niet te zeggen. Tempering van de vorst betekent ook minder ijs aangroei op sloten en ijsbanen, maar in het gunstigste geval kan er later volgende week op ondergelopen weilanden en op ijsbanen worden geschaatst. Dat is al heel wat in een winter die tot nu toe 1,8° te warm is en op de 9e plaats staat van warmste winters ooit…

Dit moet komende week zeker mogelijk zijn. De foto werd ingestuurd door Klaas Boersma.

De temperatuurpluim laat de kou volgende week heel goed zien.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur de komende tijd gaat dalen. Vooral de periode dinsdag tot en met donderdag ligt het kwik overdag rond het vriespunt. Verder vriest het nagenoeg elke nacht. Aan het eind van de pluim zien we een stijgende lijn met in de nacht temperende vorst en overdag een paar graden boven nul, maar ook dan nog steeds onder de norm voor de tijd van het jaar.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is nog altijd winters. De komende dagen gaat het kwik onderuit en dinsdag, woensdag, donderdag en wellicht ook vrijdag loopt het kwik overdag op naar waarden rond het vriespunt. De koude dinsdag is zeker, voor de overige dagen is er enige onzekerheid gezien de groene lijntjes. De koude nachten met lichte tot matige vorst is ook zeker.

Volgend weekend lijkt het kwik op te lopen naar een graad of 5, maar de spreiding is dan nog groot en bovendien is het nog ver weg…

De zonneschijnpluim volgens EC. Bron: KNMI

De zonpluim laat zien dat we volgende week eindelijk weer eens de zon flink te zien krijgen. Mooi droog vriezend weer dus.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de winterse ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag tot morgen.

De lente loopt duidelijk voor op normaal, maar daar komt verandering in. De foto werd opgestuurd door Willy Kok via foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.779 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Langdurig koud, winter is coming!”

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier