De officiële hittegolf is bijna voorbij. Vandaag is de kans ongeveer 50 procent dat het kwik in De Bilt stijgt naar 25,0 graden en meer. Verder naar het oosten houdt de (regionale) hittegolf zeker stand. De maxima liggen vandaag tussen 24 en 27 graden. Morgen is het 22-25 graden en alleen daar waar het 25+ wordt gaat de hittegolf nog door. Deze kan dan stand houden tot in het weekend, want na morgen wordt het weer warmer. Pas vanaf volgende week zondag lijkt het verder af te koelen. 

Ton Wesselius maakte gisterochtend deze foto.

Zonnige perioden, lokaal onweersbuien

Vandaag schijnt geregeld de zon, maar het is niet overal stralend weer. Er is ook bewolking aanwezig en vooral in het oosten en noordoosten is kans op buien. Vanmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Er is weer kans op onweersbuien, maar net als de afgelopen dagen is het afwachten waar de buien zullen voorkomen. Veel plaatsen houden het droog, maar andere plaatsen kunnen veel regenwater krijgen.

Gisteren had nagenoeg het hele land code oranje voor zware onweersbuien met hagel, windstoten en veel regen in korte tijd.

De temperatuur stijgt naar ongeveer 24 graden in het westen en naar 25-26 graden elders. In het oosten en zuidoosten kan het 27 graden worden. Mocht het in De Bilt 25,0 graden of meer worden dan is de dertiende dag van deze hittegolf een feit. Er staat een matige zuidwestenwind.

Vanavond kan nog een enkele (onweers)bui voorkomen en vrij snel is het droog. Komende nacht daalt de temperatuur naar 14-17 graden. Wellicht kan het huis worden gekoeld,

Voor de regio Noord zit de vakantie er weer op. Jolanda Bakker maakte de foto.

Hittegolf op veel plaatsen voorbij

Morgen is het weer vergelijkbaar met vandaag. Stapelwolken worden afgewisseld met zonneschijn en verspreid over het land kunnen enkele buien ontstaan. Met 22 tot lokaal nog 25 graden is het iets minder warm. Alleen daar waar het 25 graden of meer wordt houdt de hittegolf aan. De kans daarop is het grootst in het zuidoosten. Er waait weer een matige zuidwestenwind.

Woensdag is kans op buien, maar het zullen er niet veel zijn en op veel plaatsen wordt het een droge dag. De zon schijnt ook geregeld en het wordt met 24-27 graden alweer warmer.

Donderdag wordt met een zuidelijke stroming weer duidelijk warmere lucht aangevoerd. Op dit kaartje zie je de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal. Hoe roder, hoe warmer. Bron: Kachelmannwetter.com

Opnieuw warmer

Donderdag wordt met een zuidelijke stroming weer zeer warme lucht aangevoerd. De temperatuur is overal weer zomers en stijgt naar 26-27 graden in het westen en naar 28-29 graden elders. In het zuidoosten kan het weer tropisch warm worden met ongeveer 30 graden. De zon schijnt geregeld, maar er is ook een grote kans op regen- en onweersbuien. Door de hoge luchtvochtigheid zal het drukkend warm en benauwd aanvoelen.

Ook vrijdag is het nog warm met 24-28 graden. Daarbij schijnt opnieuw de zon, maar wederom is kans op enkele regen- en onweersbuien.

de temperatuurverwachting voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

Vanaf zondag minder warm

In het weekend blijft het wisselvallig met zon, stapelwolken en enkele buien. Zaterdag wordt het nog 22-26 graden, zondag liggen de maxima tussen 20 en 23 graden. Daarmee is de temperatuur weer normaal voor de tweede helft van augustus.

Na het weekend lijkt het verder af te koelen en komt het kwik op veel plaatsen onder 20 graden uit. Dat is allemaal nog ver weg. Eerst hebben we nog een hittegolf en ook later in de week is het volop zomers.

College Arjan maakte deze foto in het zuiden van Limburg

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Zomerweer onder druk | Weermodellen tenderen naar herfst
Volgend artikelAlpen – Hondsdagen sluiten af met afkoeling | Zomerse trend blijft
Rico Schröder is van kinds af aan gek op alles wat met het weer te maken heeft. Hij is werkzaam bij Weeronline en voor Alpenweerman verzorgt hij de weerpraatjes voor de Benelux en in het bijzonder voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.