Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het nazomerse hogedrukgebied Schorse is het naar het zuidoosten weggetrokken en wij komen vandaag en ook dit weekend onder invloed van een nieuw hoog, genaamd Tom. Omdat de kern van dit hoog ten westen van onze streken ligt, is de stroming inmiddels noord en het gevolg is natuurlijk lagere temperaturen. Met deze stroming trekt ook een zwak koufront mee met kans op wat lichte (mot)regen.

Na het weekend zakt een hoogtetrog over onze streken uit en nemen de neerslagkansen duidelijk toe. Bovendien gaat het kwik dan nog wat verder omlaag.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Fraaie nazomerdag

Gisteren was het een zeer fraaie nazomerdag. In de ochtend kwam hier en daar nog wat hoge bewolking voor, maar de rest van de dag scheen de zon volop. Later nam in het (uiterste) noorden de bewolking weer toe.

In het noorden van het land raakte het gisteren bewolkt zoals hier bij Jannes Wiersema in Roodeschool.

Het bleef overal droog en de temperatuur kon, met uitzondering van de Wadden en het noordwestelijk kustgebied, stijgen naar waarden boven de warme grens van 20°. Wijk aan Zee noteerde 18,6 en Terschelling 19,0°.

De toppers waren Eindhoven en Maastricht met 22,9°. Voor Eindhoven was het alweer warme dag nummer 133 en dat op de 270e dag van het jaar. Dit jaar was het dus, tot nu toe, op bijna de helft van de dagen 20° of warmer…

In België lagen de maxima tussen de 19,0 in Oostende en 23,0° in Dourbes.

De dag begon ook al zeer fraai. Joyce Derksen uit Doornenburg maakte deze foto.
Ook bij Jolanda Bakker uit Zevenhuizen begon de dag erg fraai.
Het was een prachtige nazomerdag. Debbie van Ooststroom maakte deze zonnige foto in Stompwijk.
De dag eindigde ook met een fraai kleurenpalet. Jolanda Bakker maakte de foto.
Collega Roy maakte deze prachtige foto.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto.

Wolkenvelden, ook zonneschijn en duidelijk minder warm

Afgelopen nacht is het, vanwege de passage van een koufront, bewolkt geraakt en hier en daar viel wat lichte (mot)regen. We starten deze vrijdag dan ook met vrij veel bewolking en lokaal is er eerst nog kans op wat lichte (mot)regen.

Vanuit het noorden klaart het op en de rest van deze vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en geregeld zonneschijn. Over het algemeen blijft het droog, maar een lokale bui is niet geheel uitgesloten. De wind waait uit het noorden en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur is duidelijk lager dan gisteren. In het noorden wordt het een graad of 15 en in het zuiden kan het nog 17° worden. In de hogere delen van België wordt het overigens niet warmer dan een graad of 12-13.

Aan de grond gaat het komende nacht op veel plaatsen licht vriezen. Bron: meteologix.com

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt flink af. In het binnenland wordt het op veel plaatsen een graad of 2-3, maar lokaal kan het kwik dalen naar waarden rond het vriespunt. Aan de grond gaat het op meerdere plaatsen licht vriezen.

Rustig weekend

Dit weekend, alweer het laatste weekend van september, profiteren we van een uitloper van het hogedrukgebied Tom. Deze uitloper ligt precies over onze streken en dat betekent bij ons rustig en droog herfstweer met geregeld zonneschijn.

Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt zowel morgen als zondag een graad of 16. In het noorden een graadje minder en in het zuiden en in België een graadje meer.

Maandag zakt er een hoogtetrog met temperaturen rond de -30° uit tot over onze streken. De buienkansen zullen toenemen. Bron: meteologix.com

Toenemende neerslagkansen

Na het weekend trekt de hogedrukuitloper naar het oosten weg en tussen beide hogen in zakt vanuit het noorden een hoogtetrog (temperaturen op het 500 hPa-vlak van rond de -30°) naar het zuiden. Het gevolg is dat maandag en dinsdag de neerslagkansen zullen toenemen en bij die buien is ook kans op onweer. De temperatuur is op beide dagen niet hoger dan een graad of 13-14.

Later in de week zien we de temperatuur weer wat oplopen en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur tot en met zondag rond de 16° ligt. Maandag is het duidelijk frisser, maar gedurende de komende week loopt het kwik geleidelijk weer op.

Lokaal kwam in de ochtend wat hoge bewolking voor zoals op deze foto van Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait vandaag uit het noorden en is 10 tot 12 knopen over land en 13 tot 15 knopen aan zee.

Morgen waait de wind uit het zuidwesten en is over land niet meer dan zwak met 2 tot hooguit 4 knopen. Aan zee waait de zuidwester met 6 tot 8 knopen.

Het was genieten voor mens en dier. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Martin Vye maakte de foto. Genieten hoor!

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie vrijdag en graag weer tot morgen.

Wij feliciteren onze weerman Lars van Galen🎉- vanaf nu mag hij zich officieel afgestudeerd noemen als MSc Earth and Environment (Specialisatie meteorologie) Cum Laude!!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 401 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier