Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: het lagedrukgebied Sebastian ligt inmiddels bij de Baltische Staten en aan de achterzijde daarvan wordt polaire lucht aangevoerd. Ook op hoogte hebben nog altijd te maken met koude lucht en dat levert aanhoudend buien op met vooral in de kustprovincies veel regen en lokaal ook onweer. Ook komend weekend en volgende week blijven lagedrukgebieden dominant, maar de temperatuur wordt wel heel langzaam wat hoger.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren zon, wolken en flinke buien

Gisteren scheen in de ochtend geregeld de zon, afgewisseld door een enkele bui. Gistermiddag trok een flink gebied met buiige regen over het land en dat leverde weer de ‘nodige’ millimeters op. In De Bilt viel 21, Eindhoven en Rotterdam noteerden 23 en Gilze-Rijen 30 millimeter.

Er stond ook weer veel wind en de temperatuur was erg magertjes voor half september en steeg naar 13,3° in het kletsnatte Gilze-Rijen en naar 15,9 op Schiphol. In België steeg de temperatuur naar 11° in de hogere delen en naar 16 aan zee met in Oostende en Koksijde maximaal 15,7°.

deze prachtige foto werd gemaakt door ‘huisfotograaf’ Jolanda Bakker

Vandaag buien

Het weerbeeld is ook op deze vrijdag niet veel anders dan de laatste tijd. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook weer tot buien. Aanvankelijk komen de meeste buien voor in de kustgebieden, vanmiddag zijn er ook landinwaarts weer enkele buien. De temperatuur op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) ligt rond de -25° en in combinatie met een zeewatertemperatuur van 18° is er bij die buien ook kans op onweer, ofwel de inmiddels welbekende 40° verschil regel…

De aanvankelijk zwakke tot matige zuidwestenwind draait naar west en wordt matig over land en vrij krachtig aan zee, op de Wadden en rondom het IJsselmeer, windkracht 3 tot 5. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 15 tot 17°. In België wordt het op de meeste plaatsen 16-17°, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 11-12.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen in het binnenland en bij weinig wind koelt het lokaal af naar een graad of 5. In de kustgebieden in zowel het noorden als westen is het bewolkt en komt het tot buiige regen met kans op onweer. De temperatuur wordt daar niet lager dan 8 tot 11°.

de dag begon gisteren fraai bij Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool
Suzanne Vermulm maakte deze foto van de geleidelijk toenemende bewolking.

Weekend aanhoudend wisselvallig

Dit weekend blijft de temperatuur op hoogte laag (hoogtelaag) en dat betekent aanhoudend kans op enkele buien met daarbij in de kustgebieden ook kans op onweer. In de nacht en ochtend komen de meeste en zwaarste buien in de kustgebieden voor, in de middag en begin avond is dat veelal het geval in het binnenland. Tussen de buien door zijn er ook opklaringen en dan ziet het er allemaal een stuk vriendelijker uit.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur stijgt morgen naar 15-16, in Limburg lokaal naar 17° en zondag overal naar 16-17°. In de nacht naar zondag kan het in het binnenland flink afkoelen naar temperaturen die dalen richting het vriespunt. Aan de grond kan het tot nachtvorst komen.

de hoogtekaart voor komend weekend volgens ECMWF. Goed te zien is het hoogtelaag boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Volgende week hoogtelaag blijft aanvankelijk dominant

Na het weekend probeert het Azorenhogedrukgebied geleidelijk invloed op ons weer te krijgen, maar kleinschalige lagedrukgebieden en het dominante hoogtelaag blijft aanwezig. Daardoor ook volgende week aanhoudende buienkansen met gematigde temperaturen van een graad of 16-17.

de weerkaart voor later volgende week met daarop eindelijk weer eens hogedruk boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Pas aan het eind van de week verdwijnt het hoogtelaag, nemen de neerslagkansen af en gaat de temperatuur langzaam verder omhoog. Of dit de aanzet is tot een langere periode met droog weer en aangename temperaturen moet worden afgewacht.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat het hierboven allemaal weer mooi zien. Voorlopig is het te koud voor de tijd van het jaar, maar er zit een geleidelijk stijging in de pluim. Volgende week donderdag zou het zomaar weer 20° kunnen worden, maar na donderdag lijkt het erop dat de temperatuur weer wat gaat dalen.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een vers weerpraatje. Maak er een mooie van en graag weer tot morgen.

ook bij Martin Vye was het weer kletsnat
dit beeld blijven we vaker zien de komende tijd. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 294 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer